Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕΝΦΙΑ: Πότε αναρτώνται τα φετινά εκκαθαριστικά - Ποιοι παίρνουν έκπτωση

ΕΝΦΙΑ: Πότε αναρτώνται τα φετινά εκκαθαριστικά – Ποιοι παίρνουν έκπτωση

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εργάζεται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκκαθάρισης του νέου φόρου, με στόχο να δημοσιεύσει τις φορολογικές εκκαθαρίσεις στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων στην ψηφιακή πύλη myAADE, την Κυριακή 31 Μαρτίου.

Ωστόσο, σε περίπτωση καθυστέρησης της ψήφισης στη Βουλής της τροπολογίας που προβλέπει την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024 των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τους σεισμούς το 2021, τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου.

Οι 11 δόσεις

Η προθεσμία πληρωμής της πρώτης από τις 11 μηνιαίες δόσεις του φόρου ΕΝΦΙΑ παραμένει η ίδια και πρέπει να εκπληρωθεί έως τις 30 Απριλίου 2024.

Οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα παρατηρήσουν ότι η ποσότητα του ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταβάλουν δεν αλλάζει σε σχέση με το 2023, καθώς ο φόρος υπολογίζεται βάσει των τρεχουσών αντικειμενικών αξιών και των ίδιων εκπτώσεων.

Όσοι απέκτησαν ακίνητο το 2023 μέσω αγοράς, γονικής παροχής ή δωρεάς, θα παρατηρήσουν ότι το ποσό του ΕΝΦΙΑ έχει αυξηθεί λόγω αλλαγών στην περιουσιακή τους κατάσταση.

Το ίδιο ισχύει και για τους φορολογούμενους που είχαν αυθαίρετα και έχουν προβεί σε τακτοποίηση. Αντίθετα, όσοι πούλησαν ή μετέφεραν ακίνητα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους θα δουν το ποσό του νέου ΕΝΦΙΑ να μειώνεται, ενώ περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα έχουν έκπτωση έως και 50% ή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Οι τυχεροί του ΕΝΦΙΑ

Για πρώτη φορά φέτος, οι ιδιοκτήτες περίπου 305.000 κατοικιών που ήταν ασφαλισμένες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα το 2023, θα έχουν έκπτωση έως και 10%:

  • Περίπου 305.000 ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών, των οποίων οι κατοικίες ήταν ασφαλισμένες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα το 2023, με μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 10%.
  • Φορολογούμενους που πραγματοποίησαν πώληση ακινήτου ή μεταβίβαση με γονική παροχή ή δωρεά ακινήτων ή εμπράγματα δικαιώματα (ψιλή ή πλήρης κυριότητα) το 2023. Αυτοί που απαλλάσσονται από ακίνητα φέτος θα δουν μείωση του φόρου.
  • Πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα ή πολυτέκνους, ο ΕΝΦΙΑ τους μειώνεται κατά 50% ή ακόμα και 100%, ενώ τα ακίνητα σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές επίσης απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ.

Οι άτυχοι του ΕΝΦΙΑ

«Φουσκωμένος» θα είναι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για:

  • Φορολογούμενους, οι οποίοι το 2023 απέκτησαν ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα.
  • Φορολογούμενους, οι οποίοι δήλωσαν αυξημένο εισόδημα το 2022 σε σχέση με το 2021.
  • Φορολογούμενους, οι οποίοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους.
  • Φορολογούμενους, που είχαν ασφαλίσει τις κατοικίες τους το 2023 αλλά η ασφάλεια δεν κάλυπτε τα ακίνητα και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας