Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑντιστροφή του οικονομικού κλίματος για τις χώρες του Νότου της ΕΕ απέναντι...

Αντιστροφή του οικονομικού κλίματος για τις χώρες του Νότου της ΕΕ απέναντι στον Βορρά

Η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα άλλαξαν σελίδα μετά την οικονομική κρίση.

Οι οικονομίες των χωρών της Νότιας Ευρώπης, δεν είναι πλέον το «μαύρο πρόβατο» στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έχουν καταφέρει μέχρι και τον Μάρτιο του 2024 να επιτύχουν σημαντική οικονομική ανάπτυξη και να βγάλουν την οικονομία της Ευρωζώνης από τη συρρίκνωση για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι επισκοπήσεις της S&P Global που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η Ισπανία και η Ιταλία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των οικονομολόγων επιτυγχάνοντας καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης το μήνα Μάρτιο ενώ την ίδια τάση εμφάνισε και δείκτης μεταποίησης για την Ελλάδα.

«Η Ισπανία και η Ιταλία έδωσαν τη μεγαλύτερη ώθηση, με τους ρυθμούς ανάπτυξής τους να επιταχύνονται στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο» ανακοίνωσε η Hamburg Commercial Bank και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες με το επίτευγμα αυτό αντισταθμίστηκε η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της παραγωγής στη Γερμανία και τη Γαλλία που ξεκίνησε στα μέσα του 2023.

Όπως επισημαίνεται, η τουριστική έκρηξη μετά την πανδημία, η «άνθηση» των εξαγωγών και η πτώση των τιμών της ενέργειας χάρη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την περιορισμένη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, έχουν δώσει στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου πλεονέκτημα στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αναμένεται να είναι μεταξύ των οικονομιών με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη.

Στην απέναντι πλευρά, η γαλλική κυβέρνηση μόλις μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για το 2024 και ανακοίνωσε δημοσιονομικό έλλειμμα που υπερβαίνει κατά πολύ τις εκτιμήσεις της για το 2023, ενώ και η Γερμανία βρίσκεται στα «όρια».

«Μπροστάρης» η Ισπανία

Η οικονομία της Ισπανίας, έχει παρουσιάσει έκρηξη στις εξαγωγές όλων των τομέων της οικονομίας της, από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μέχρι την μεταποίηση.

Επενδυτές, όπως η Vanguard Asset Management, η JPMorgan Asset Management και η Neuberger Berman, αγόρασαν τα κρατικά ομόλογα των χωρών της Νότιας Ευρώπης, εκμεταλλευόμενοι ένα ράλι που μείωσε σημαντικά το premium έναντι της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Εκτός από το όφελος από τη μικρότερη έκθεση στις αυξήσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων, η Ισπανία έχει «διαρκή πλεονεκτήματα» που περιλαμβάνουν το χαμηλότερο κόστος εργασίας από ό,τι στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και το καλά λειτουργικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, πρόσθεσε ο αναλυτής.

Η εγχώρια ζήτηση παραμένει ισχυρή, με τους καταναλωτές και τις εταιρείες να έχουν μειώσει τα επίπεδα χρέους στο χαμηλότερο επίπεδο από πριν από την κρίση του 2008-2012 και το ποσοστό ανεργίας να κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2007.

Ο Άλες Κούτνι, επικεφαλής διεθνών τιμών στην Vanguard, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία της ισπανικής οικονομίας. «Μας αρέσει ιδιαίτερα η Ισπανία. Πιστεύουμε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη εκεί συνεχίζουν να μην τιμολογούνται δίκαια από την αγορά. Όλα φαίνονται υπέροχα στην Ισπανία, αλλά μακροπρόθεσμα – ειδικά με τα δεδομένα που είχαμε πρόσφατα από τη Γαλλία – μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο συμπίεσης μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας».

Σημειώνεται πως η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ισπανικών και γαλλικών 10ετών ομολόγων μειώθηκε περισσότερο από το μισό από την κορύφωση στα μέσα του 2022 σε λίγο πάνω από τις 30 μονάδες βάσης.

Στην Πορτογαλία, ο τουρισμός απέφερε έσοδα ρεκόρ 25 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023, από 21 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Η χώρα καταγράφει επίσης σταθερή αύξηση εξαγωγών, οι οποίες παραδοσιακά περιλάμβαναν κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, καθώς και ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Από το 2019, η Πορτογαλία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ποδηλάτων στην Ευρώπη.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Ελλάδα «επέστρεψε» και ανέκτησε την επενδυτική της βαθμίδα στα τέλη του περασμένου έτους, επιτυγχάνοντας παράλληλα τουριστικά έσοδα ρεκόρ κάθε χρόνο μετά την πανδημία. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας και απέφερε 15,7% περισσότερα έσοδα το 2023. Οι κατασκευές είναι ακόμα ένας μεγάλος μοχλός ανάπτυξης, με σχεδόν 56% περισσότερες οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν πέρυσι συγκριτικά με το 2019.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας