Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε 8,9% το κόστος κατασκευής κτηρίων το β' τρίμηνο

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε 8,9% το κόστος κατασκευής κτηρίων το β’ τρίμηνο

Όπως γνωστοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση 6,6% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών κατηγοριών έργων κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών το β’ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β’ τριμήνου 2021, έναντι αύξησης 2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,8% το β’ τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του α’ τριμήνου 2022, έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.

Ενώ, ο γενικός δείκτης τιμών κόστους κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 8,9% το β’ τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β’ τριμήνου 2021, έναντι αύξησης 2,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020. Ειδικότερα, η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών υλικών κατά 11,3%, καθώς και στην αύξηση του δείκτη τιμών αμοιβής εργασίας κατά 4,9%.

Ο ίδιος δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,9% το β’ τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του α’ τριμήνου 2022, έναντι αύξησης 1,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021. Ειδικότερα, η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών υλικών κατά 3,8% και στην αύξηση του δείκτη τιμών αμοιβής εργασίας κατά 1,2%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών κατηγοριών έργων κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών (δείκτης εκροών), παρουσιάζει τη μεταβολή των τιμών που καταβάλλονται στους κατασκευαστές-εργολήπτες των διαφόρων επιμέρους τμημάτων κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών κατά την ανάθεση κατασκευής των έργων.

Ενώ, ο δείκτης συνολικού κόστους κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών (δείκτης εισροών), παρουσιάζει την εξέλιξη του κόστους στο οποίο υποβάλλεται ο κατασκευαστής μιας τυποποιημένης κατασκευής (πολυκατοικίας) και υπολογίζεται βάσει των τιμών των υλικών και της αμοιβής εργασίας που καταβάλλει.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας