Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΣε επενδυτικό «παράδεισο» μετατρέπεται η Ελλάδα: ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία «ρίχνουν» δισ....

Σε επενδυτικό «παράδεισο» μετατρέπεται η Ελλάδα: ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία «ρίχνουν» δισ. ευρώ

Όποιος έλεγε πριν από τρία τέσσερα χρόνια ότι η κορυφαία Αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil και η οικονομική υπερδύναμη Σαουδική Αραβία θα έρχονταν να επενδύσουν δισ. ευρώ στην Ελλάδα σίγουρα θα του συνιστούσαν να επισκεφθεί κάποιον καλό ψυχίατρο.

Και όμως, το όνειρο λαμβάνει «σάρκα και οστά» και πλέον αποτελεί πραγματικότητα για την οικονομία της Ελλάδας.

Τόσο η Αμερικανική εταιρεία κολοσσός Exxon Mobil όσο και μεγάλες Αραβικές εταιρείες έρχονται στην χώρα μας για να πραγματοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις.

Όσον αφορά στην Exxon Mobil, η Αμερικανική εταιρεία έκανε την έκπληξη και παραμένει στο παιχνίδι της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Κρήτη.

Αν και το προηγούμενο χρονικό διάστημα οικονομικοί αναλυτές τόνιζαν ότι μετά τις Γαλλικές εταιρείες και ο Αμερικανικός κολοσσός θα αποσυρθεί από την εξόρυξη υδρογονανθράκων στα νότια και Νότια της Κρήτης, οι επικεφαλής της Exxon Mobil τους διέψευσαν.

Όπως έγινε γνωστό η Αμερικανική εταιρεία όχι μόνο δεν αποσύρεται αλλά αυξάνει την συμμετοχή της από το 40% στο 70%, αποκτώντας το 30% της Γαλλικής Total που αποχώρησε.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια αντίστοιχα αποκτούν ένα επιπλέον 10% και αυξάνουν την συμμετοχή τους στο 30%.

Η αλλαγή «πλεύσης» της Αμερικανικής εταιρείας σηματοδοτεί μια νέα εποχή που διαγράφεται αναφορικά με την ενεργειακή ανάπτυξη της Ελλάδας και την αποσύνδεση της Ευρώπης από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Όπως επισημαίνουν οικονομική αναλυτές, το γεγονός πως η Exxon Mobil παραμένει στην Ελλάδα και σε μια «εύθραυστη» περιοχή όπως η θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κρήτη ενισχύει την Ελλάδα τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά.

Επίσης, η παραμονή της Αμερικανικές εταιρείας σημαίνει ότι έχουν βάση τα όσα ακούγονται και γράφονται για τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Την ίδια ώρα βρίσκεται στην Αθήνα ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ, ο οποίος ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις.

Είναι η πρώτη επίσκεψη διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας από το 2018 σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι άριστες διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια έχουν φέρει τις δύο χώρες πολύ κοντά και αυτό αποδεικνύεται και από το επιχειρηματικό ενδιαφέρον των Σαουδαράβων.

Οι πρώτες ουσιαστικές επαφές έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο Ριάντ τον Οκτώβριο του 2021.

Να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών η Ελλάδα έχει αποστείλει στην Σαουδική Αραβία μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, μια κίνηση που «μέτρησε» πάρα πολύ στην Αραβική χώρα.

Μεταξύ άλλων οι επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ των δυο χωρών θα περιλαμβάνουν τα εξής:

-Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας.

-Συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη και μπορεί να είναι γέφυρα με τη Μέση Ανατολή.

-Συμφωνίες στην επιστήμη, την τεχνολογία και τον πολιτισμό.

-Έμφαση θα δοθεί στη συμφωνία που θα υπογραφεί από τις τέσσερις επιχειρήσεις που ηγούνται του έργου EMC. Της υποθαλάσσιας και επίγειας καλωδιακής διασύνδεσης για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας. Τα «θεμέλια» του έργου αναμένεται να μπουν το ερχόμενο φθινόπωρο.

Πρόκειται για ένα project που αναβαθμίζει ουσιαστικά τη θέση της χώρας μας, η οποία θα μετατραπεί σε κόμβο για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποφέροντας απτά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.