Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑποκλείει τα σενάρια ύφεσης η Wall Street

Αποκλείει τα σενάρια ύφεσης η Wall Street

Ανεβάζει σταθερά στροφές η αμερικανική αγορά με τους αγοραστές να έχουν πάρει πλέον τα ηνία της συνεδρίασης, καθώς τα θετικά μηνύματα της Fed δείχνει να υπερισχύουν της χθεσινής ψυχρολουσίας του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, σε μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας μέχρι τώρα, οι βασικοί δείκτες άνοιξαν σε θετικό έδαφος, στη συνέχεια πέρασαν και οι τρεις σε αρνητικό έδαφος, με απώλειες που ξεπέρασαν και το 1% (για τον Nasdaq), αλλά πλέον ενισχύονται ελαφρώς.

Έτσι, ο βιομηχανικός Dow Jones διαπραγματεύεται στις 32.407 μονάδες με άνοδο 0,6%, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,7% κινούμενος στις 4.050 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που βρίσκεται στο +0,5% και τις 12.087 μονάδες.

Στην είδηση της ημέρας, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε ξανά στο δεύτερο τρίμηνο εν μέσω της επιθετικής σύσφιξης νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve για να αντιμετωπιστεί ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων 40 ετών, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν μικρή ανάκαμψη.

Συγκεκριμένα, μετά τη συρρίκνωση κατά 1,6% στο πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε ξανά με ετήσιο ρυθμό 0,9% ενώ οι μέσες εκτιμήσεις αναλυτών στο Reuters ανέμεναν αύξηση 0,5%.

Ο τεχνικός ορισμός της ύφεσης προϋποθέτει δύο διαδοχικά τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ, ωστόσο το αρμόδιο Γραφείο Οικονομικής Έρευνας των ΗΠΑ, ορίζει την ύφεση ως «μια σημαντική υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία καλύπτει ολόκληρη την οικονομία, με διάρκεια μεγαλύτερη από μερικούς μήνες, ορατή συνήθως στην παραγωγή, την απασχόληση, το πραγματικό εισόδημα και άλλους δείκτες».

Σε κάθε περίπτωση οι δείκτες έρχονται από μία εξαιρετικά ισχυρή συνεδρίαση με κέρδη άνω του 2%, καθώς οι δηλώσεις του διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μετά την – αναμενόμενη – δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%, έδειξαν να καθησυχάζουν σημαντικά τους επενδυτές.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας δεν απέκλεισε μεν μία νέα επιθετική αύξηση, ίσως και 75 μονάδων βάσης ξανά, ωστόσο επισήμανε ότι καθώς η τράπεζα προχωρά σε περαιτέρω σύσφιξη νομισματικής πολιτικής μοιάζει πιο κατάλληλο να επιβραδύνει το ρυθμό των αυξήσεων.

Σε αυτό το κλίμα άλλωστε, ο CEO της DoubleLine Capital Jeffrey Gundlach, εξέφρασε την Τετάρτη 27/07 στο CNBC μετά το κλείσιμο την πεποίθησή του ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν είναι πλέον πίσω από τον πληθωρισμό και ότι ο Πάουελ ανέκτησε την αξιοπιστία του.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά δείχνει να προεξοφλεί εδώ και καιρό την ύφεση – τεχνική ή πραγματική – και τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν απλώς να επιβεβαιώνουν την πεποίθηση.

Σε ένα θετικό τόνο μάλιστα, με την αγορά εργασίας να παραμένει εξαιρετικά ισχυρή, μία συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κάτω του 1% ενδεχομένως να συνιστά το μικρότερο δυνατό κόστος για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Κατά τα άλλα, η μετοχή της Meta, της μητρικής της Facebook, έχει μαζέψει τις απώλειες που ξεπερνούσαν το 8% στο 5%, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χτες ο κολοσσός του Μαρκ Ζούκενμπεργκ.

Τα μεγέθη δεύτερου τριμήνου της εταιρείας κινήθηκαν ελαφρώς κάτω από τις εκτιμήσεις της αγοράς, ωστόσο μεγαλύτερο προβληματισμό προκάλεσε το γεγονός πως προχώρησε σε σημαντική υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τα έσοδα του επόμενου.

Αντίθετα, η Comcast βλέπει τον τίτλο της να πραγματοποιεί ισχυρή βουτιά που πλησιάζει το 10%, αφότου ο γίγαντας της καλωδιακής ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του απέτυχε να αυξήσει τους συνδρομητές του.

Γενικότερα, ωστόσο, με τις μισές σχεδόν εταιρείες του S&P 500 να έχουν ανακοινώσει έως τώρα τα αποτελέσματά τους, το 71,5% έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της αγοράς, κάτι που δείχνει να έχει δώσει σημαντική ώθηση στην επενδυτική διάθεση.

Η προσοχή βέβαια θα εστιάσει σήμερα τις Apple, Amazon, Intel και Roku που ανακοινώνουν τα μεγέθη τους μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Τέλος, στα υπόλοιπα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, μετά από τρεις διαδοχικές εβδομάδες ανόδου, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν ελαφρώς κατά 5.000 στις 256.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Ιουλίου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας