Eurobank: Εκτόξευση καθαρών κερδών στα 941 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2022

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στην εντυπωσιακά αυξημένη κερδοφορία της τράπεζας, συνέβαλε η συναλλαγή απόσχισης του κλάδου αποδοχής πράξεων πληρωμής και εκκαθάρισης συναλλαγών (project «Triangle»).

Σημαντική αύξηση των οργανικών λειτουργικών κερδών κατά 71,7% ανακοίνωσε η Eurobank για το α’ εξάμηνο του έτους, με τη διοίκηση να αναθεωρεί ανοδικά τους στόχους για το 2022, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων η οποία θα υπερβεί τον αρχικό στόχο του 10%.

Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη έφτασαν στα 760 εκατ. ευρώ, από 195 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,25 ευρώ, από 0,05 ευρώ το Α΄ εξάμηνο 2021 και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων σε 27,5%, από 7,7% πέρυσι. Τα καθαρά κέρδη διεθνών δραστηριοτήτων ανήλθαν στα 102 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 38,8% σε ετήσια βάση. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα οργανικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 8,8% σε 956 εκ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2022. Τα λοιπά έσοδα αυξήθηκαν σε 572 εκ. ευρώ, από 45 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κυρίως λόγω χρηματοοικονομικών κερδών από προϊόντα αντιστάθμισης κινδύνου. Κατά συνέπεια, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 65,4% σε 1.528 εκ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2022.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 933 εκ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη σε 760εκ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2022. Τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 941 εκ. ευρώ, έναντι 190εκ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2021 και περιλαμβάνουν τα κέρδη από τη συναλλαγή απόσχισης του κλάδου αποδοχής πράξεων πληρωμής και εκκαθάρισης συναλλαγών (project «Triangle»).

Ο Δείκτης NPEs διαμορφώθηκε στο 5,9% και ο δείκτης προβλέψεων προς μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο 71,5%. Σε ό,τι αφορά στα συνολικά NPEs μετά από προβλέψεις διαμορφώθηκαν στα 0,7δισ. ευρώ.

Στο 75,0% διαμορφώθηκε ο Δείκτης Χορηγήσεων προς Καταθέσεις.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, δήλωσε:

«Είμαστε σε μια περίοδο όπου υπάρχει ένα αίσθημα ανησυχίας για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι φόβοι για την επάρκεια των ενεργειακών αποθεμάτων έχουν αυξηθεί, ενώ συνεχίζεται η αναταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι αυξήσεις των επιτοκίων ενδέχεται να περιορίσουν τις προοπτικές ανάπτυξης, οδηγώντας βασικές οικονομίες σε ύφεση, με πιθανό αντίκτυπο στην ποιότητα του ενεργητικού για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

»Σε αυτό το περιβάλλον, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν καλύτερες. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 4% ή υψηλότερα για το 2022, ως αποτέλεσμα κυρίως της τουριστικής σεζόν που διαμορφώνεται σε επίπεδα ρεκόρ, της χαμηλότερης ανεργίας και των ισχυρών επενδυτικών ροών.

»Τα αποτελέσματα της Eurobank για το 1ο εξάμηνο του 2022 επιβεβαιώνουν το επιχειρηματικό μας μοντέλο και τις δυνατότητες της τράπεζας μετά την εξυγίανση του ισολογισμού της. Συγκεκριμένα, ξεπεράσαμε όλους τους στόχους μας σε κάθε τομέα δραστηριότητας. Ως αποτέλεσμα, τα βασικά λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 72% και η λογιστική αξία ανά μετοχή ενισχύθηκε κατά 18 σεντς το εξάμηνο, στα 1,60 ευρώ, μέσω της οργανικής κερδοφορίας, των υψηλών χρηματοοικονομικών κερδών και των εσόδων από την πώληση του κλάδου συναλλαγών καρτών. Οι διεθνείς δραστηριότητες συνεχίζουν τις θετικές επιδόσεις τους, παρουσιάζοντας αύξηση σχεδόν 40% των καθαρών κερδών σε σχέση με πέρυσι. Οι ισχυρές αυτές επιδόσεις μας επιτρέπουν να αναθεωρήσουμε ανοδικά τους στόχους μας για το 2022, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων η οποία θα υπερβεί τον αρχικό στόχο του 10%.

»Καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης μετά την πανδημία, εστιάζουμε όλες τις προσπάθειές μας στη χρηματοδότησή της και τη στήριξη των πελατών μας, νοικοκυριών και κυρίως των επιχειρήσεων. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, εκταμιεύσαμε περισσότερα από 5 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια, με νέες συμφωνίες για μεγάλα έργα υποδομής και ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ συνεχίζουμε να έχουμε κυρίαρχη θέση σχεδόν σε κάθε τομέα της τραπεζικής ιδιωτών.

»Παρά το γεγονός ότι η επόμενη χρονιά μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη, έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό franchise ικανό να ανταπεξέλθει στις εξωτερικές προκλήσεις και να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους και πελάτες μας».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More