Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕνέργεια: Τι σηματοδοτεί η συμφωνία με την Βουλγαρία, αναβαθμίζεται γεωπολιτικά η Ελλάδα

Ενέργεια: Τι σηματοδοτεί η συμφωνία με την Βουλγαρία, αναβαθμίζεται γεωπολιτικά η Ελλάδα

«Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας περνά μέσα από την ενεργειακή ανάπτυξη», τόνισε στο GOVNEWS κυβερνητικό στέλεχος, επισημαίνοντας την «πορεία» που θα ακολουθήσει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

Και αποτελεί γεγονός πως η Ελλάδα σταδιακά μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο, που σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα θα μπορεί να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο, αρχικά τις περισσότερες Βαλκανικές χώρες και στη συνέχεια την Κεντρική Ευρώπη.

Η χθεσινή συμφωνία με την Βουλγαρία αποτελεί προάγγελο σημαντικών ενεργειακών – και όχι μόνο – εξελίξεων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, που θα έχουν επίκεντρο την Ελλάδα.

Ήδη η χώρα μας τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Βουλγαρία μέσω της Αλεξανδρούπολης και η νέες συμφωνίες αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών, καθώς από εδώ και στο εξής θα μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να αποθηκεύουν αέριο στις εγκαταστάσεις του Σιρέν στη Βουλγαρία, ενώ αντίστοιχα, βουλγάρικες εταιρίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη Ρεβυθούσα.

Η δεύτερη άκρως σημαντική συμφωνία αφορά έναν αγωγό πετρελαίου που βρισκόταν ένα βήμα πριν από την υλοποίησή του επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή πριν από 15 περίπου χρόνια.

Τότε, λόγω εξωγενών παραγόντων, η κατασκευή του παρέμεινε στα χαρτιά.

Σήμερα, η ανάγκη απεξάρτησης της Ευρώπης από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας επανέφερε στο προσκήνιο τον αγωγό Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς που θα μεταφέρει πετρέλαιο.

Η συγκεκριμένη συμφωνία έχει εξαιρετικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον, καθώς αλλάζει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή.

Πλέον τα πετρελαιοφόρα θα μπορούν μέσω της Αλεξανδρούπολης να τροφοδοτούν την Βουλγαρία και από εκεί, με προέκταση του αγωγού,  την κεντρική Ευρώπη.

Αυτό θα σημάνει την άμεση απεξάρτηση της Ευρώπης από το Ρωσικό πετρέλαιο, ενώ θα μειώσει την στρατηγική σημασία των στενών των Δαρδανελίων.

Με απλά λόγια αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας και μειώνεται σημαντικά η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας.

Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, μετά την υπογραφή της πολύ σημαντικής συμφωνίας, τόνισαν ότι η Ελλάδα «θωρακίζει» μια πολύ ευαίσθητη περιοχή όπως η Θράκη, ενώ η χώρα μας αναμένεται να αποκομίσει και σημαντικά οικονομικά οφέλη, γεγονός που θα ενισχύσει τα κρατικά ταμεία.

Κυβερνητικές πηγές υπογράμμισαν με έμφαση στο GOVNEWS, ότι οι συμφωνίες με την Βουλγαρία θα αποτελέσουν προάγγελο θετικών ενεργειακών και κατά προέκταση γεωπολιτικών εξελίξεων για την χώρα μας.

Ένας από τους βασικούς στόχους της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προχωρήσει η συμφωνία για κατασκευή αγωγού φυσικού αέριου με το Ισραήλ, γεγονός που θα ωφελήσει τόσο την Ελλάδα, όσο και την Κύπρο.

Και αυτό, διότι, εάν τελικά οι ΗΠΑ ανάψουν το «πράσινό» φως για την κατασκευή του αγωγού ΕastMed, που θα ξεκινά από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν του Ισραήλ και μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας θα καταλήγει στην Ιταλία, αυτόματα θα υπάρξει και αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου στην θαλάσσια περιοχή που διεκδικεί παράνομα η Τουρκία.

Επομένως η ανακηρύξει ΑΟΖ Νότια και Ανατολικά της Κρήτης από την Ελλάδα θα είναι γεγονός και με την υπογραφεί των ΗΠΑ, του Ισραήλ, αλλά και της Αιγύπτου.

Οι θετικές για την χώρα μας εξελίξεις δεν απέχουν πλέον πολύ από την πραγματικότητα και όλα θα κριθούν από τα αποτελέσματα των ερευνών της ExxonMobil στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, εάν οι Αμερικάνοι της Exxon Mobil βρουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου θα προχωρήσουν σε έρευνες και Νότια της Κρήτης, σε θαλάσσια περιοχή που διεκδικεί η Τουρκία. Η ενέργεια αυτή θα σηματοδοτήσει γεωπολιτικές αλλαγές στα Νότια και Νοτιοανατολικά της Κρήτης, καθώς οι ΗΠΑ αναμένεται να πιέσουν το καθεστώς της Λιβύης για άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται, ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έχει επισημάνει ότι μόνο από τα αποθέματα που βρίσκονται Νοτιοδυτικά της Κρήτης «η Ελλάδα θα είναι αυτόνομη στο φυσικό αέριο για μια περίοδο που δεν αποκλείεται να φτάσει και τη δεκαετία».

Φυσικά, όλα τα παραπάνω θα συμβούν εφόσον η χώρα μας διαθέτει μετά τις εθνικές εκλογές μια σταθερή κυβέρνηση που θα συνεχίσει να ενισχύει τον ενεργειακό ρόλο της χώρας μας.

Οι Αμερικανοί, πάντως, πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει μπει σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης, η οποία δεν θα διαταραχθεί από τις εκλογές, καθώς ήδη σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις έρευνες τους στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Να σημειωθεί, ότι με την ίδια ένταση συνεχίζονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, την Ήπειρο και στα ανοικτά της Θάσου.

Επομένως, τα καλύτερα έρχονται για την χώρα μας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.