Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ Ελλάδα μετατρέπεται σε επενδυτικό «παράδεισο» με «ναυαρχίδα» το Ελληνικό

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε επενδυτικό «παράδεισο» με «ναυαρχίδα» το Ελληνικό

Η υπογραφή για την έκδοση της πρώτης άδειας για κατασκευή ουρανοξύστη στην Ελλάδα σηματοδοτεί τη νέα οικονομική και επενδυτική πορεία που «χαράσσει» πλέον η Ελλάδα, βγαίνοντας από τη μιζέρια των μνημονίων.

Εξάλλου, η «αυστηρή εποπτεία» από τις Βρυξέλλες και το τέλος επίσημα των μνημονίων στην Ελλάδα θα λάβει χώρα σε λίγες ημέρες, στις 20 Αυγούστου.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, «εκδόθηκε η πρώτη άδεια για ουρανοξύστη στο Ελληνικό», που θα έχει ύψος 198,85 μέτρα.

Πρόκειται για την αρχή της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό, που θα αποτελέσει το έναυσμα του επενδυτικού «πυρετού» που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.

Εκτός του Ελληνικού, που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αναμένονται σημαντικές επενδύσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας.

Ο λόγος για έργα, που αναμένεται να αναβαθμίσουν οικονομικά και γεωπολιτικά την χώρα μας.

Η ενεργειακή αναβάθμιση αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επενδυτική και επιχειρηματική ανάπτυξη της χώρας μας.

Το γεγονός πως η Αμερικανική οικονομική υπερδύναμη Exxon Mobil «μπαίνει» δυναμικά στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, καταδεικνύει την ενισχυμένη θέση της Ελλάδας στην περιοχή.

Παράλληλα, η συμμετοχή κατά 30% της ελληνικής εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια» στην επένδυση, διασφαλίζει σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, πλέον υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για εξόρυξη υδρογονανθράκων, τόσο στο Ιόνιο, όσο και στην Ήπειρο, γεγονός που σημαίνει επιπλέον έσοδα για το κράτος και νέες θέσεις εργασίας, σε μια περιοχή, όπως η Ήπειρος, που η ανεργία «χτυπάει» κόκκινο.

Φυσικά, το ενδιαφέρον παγκόσμιων ενεργειακών κολοσσών για εξόρυξη φυσικού αερίου δεν σταματά στις προαναφερθείσες περιοχές, καθώς και Νοτιοανατολικά της Κρήτης το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και σύντομα αναμένονται εξελίξεις.

Ακόμη, υπάρχει η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, ενώ στις τελευταίες λεπτομέρειες βρίσκεται η υλοποίηση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med, που θα ξεκινά από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν του Ισραήλ και μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας θα καταλήγει στην Ιταλία και από εκεί στην κεντρική Ευρώπη.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αρχίσει η υλοποίηση των πολύ σημαντικών συμφωνιών της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι επενδύσεις των Αράβων θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ και θα αφορούν τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η αγροτοβιομηχανία, οι μεταφορές και οι υποδομές και η διαχείριση αποβλήτων.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της πολυμελούς αντιπροσωπίας των Αράβων στην Αθήνα.

Ακόμη, μεγάλες επενδύσεις αναμένεται να γίνουν στην αναβάθμιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργεια, ενώ οι καινοτόμες επιχειρήσεις βρίσκονται στο επενδυτικό προσκήνιο.

Αναφορικά με το γεωπολιτικό «κομμάτι» που συνδυάζεται άρρηκτα με το οικονομικό, καθώς θα συμμετάσχουν δεκάδες επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, τα έργα ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τα σημαντικότερα είναι η αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, το οποίο μετατρέπεται ταχύτατα σε ενεργειακό κόμβο, που θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο, τόσο τα Βαλκάνια, όσο και την Κεντρική Ευρώπη.

Επίσης, καθοριστικό ρόλο στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που διαμορφώνονται στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αναμένεται να διαδραματίσει και η Κρήτη.

Στην Μεγαλόνησο θα δημιουργηθεί ένας ναύσταθμος αντάξιος αυτού της Σαλαμίνας, καθώς η Ελλάδα θέλει σε αυτόν να ελλιμενίζεται το 40% με 50% του Ελληνικού στόλου, ώστε να έχει άμεση «επαφή» με την Ανατολική Μεσόγειο.

Να σημειωθεί, ότι στην Κρήτη θα ξεκινήσει σύντομα ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής στην Ευρώπη η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα του νησιού, θα δώσει νέα επιχειρηματική και τουριστική «ανάσα» στην Μεγαλόνησο.

Τα έργα υποδομής που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα είναι δεκάδες και αναμένεται τους επόμενους μήνες να εξαγγελθούν ακόμη περισσότερα.

Το δεδομένο είναι ότι η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στους «επενδυτικούς προορισμούς» πολυεθνικών κολοσσών και τα θετικά αποτελέσματα αναμένεται να φανούν τα επόμενα χρόνια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.