Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΠτωτική τάση ακολουθούν οι επενδύσεις στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια / Μείωση παρατηρήθηκε και...

Πτωτική τάση ακολουθούν οι επενδύσεις στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια / Μείωση παρατηρήθηκε και στη βιομηχανική παραγωγή

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κινήθηκε υψηλότερα τον Αύγουστο, λίγο πάνω από τις εκτιμήσεις, κατα-γράφοντας την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 14 μηνών.

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (13/9) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Το ενδιαφέρον των εμπλεκόμενων στις αγορές εστιάζεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αύριο Πέμπτη.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κινήθηκε υψηλότερα τον Αύγουστο, λίγο πάνω από τις εκτιμήσεις, καταγράφοντας την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 14 μηνών.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 3,7% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση και 0,6% σε μηνιαία, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 3,6% και 0,5% αντίστοιχα.

Επίσης, περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές συρρικνώθηκε η οικονομία της Μ. Βρετανίας τον Ιούλιο. Το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατά 0,5% έναντι πρόβλεψης για μείωση 0,2%, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με τον Ιούνιο καθώς όλοι οι κλάδοι της οικονομίας – μεταποίηση, υπηρεσίες και κατασκευές- υποχώρησαν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει απώλειες κατά 0,42%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει μικρή πτώση σε ποσοστό 0,23%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,23%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,12%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει άνοδο σε ποσοστό 0,44%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα 100 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1225,25 μονάδες παρουσιάζοντας σημαντική πτώση σε ποσοστό 1,73%.

Ομόλογα

Σε ανοδική πορεία συνεχίζουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,66%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 4 bps στο 4,43%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 3 μονάδες, στο 3,72% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει αύξηση κατά 2 μονάδες βάσης, στο 4,02%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν ξανά σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, που κινούνται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2022.

Η αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων ( λόγο παράτασης των περικοπών από Σαουδική Αραβία και Ρωσία) σε συνδυασμό με την είδηση ότι η Λιβύη, μέλος του ΟΠΕΚ, έκλεισε τέσσερις από τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στην ανατολική πλευρά

λόγω μιας θανατηφόρας καταιγίδας, δίνει περαιτέρω ώθηση στις τιμές.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 0,32%, στα 89,02 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 0,24%, βρίσκεται στα $92,20.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει νέα κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0730 δολ./ευρώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας