Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤο «φάντασμα» της ύφεσης πλανάται πάνω από τις αγορές

Το «φάντασμα» της ύφεσης πλανάται πάνω από τις αγορές

Όλο και περισσότερο φουντώνουν τα σενάρια ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία, με τον πληθωρισμό να καλπάζει με αμείωτους ρυθμούς. Η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ως φάρμακο κατά του πληθωρισμού, φαίνεται όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο να φέρνει την ύφεση ακόμη πιο κοντά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το γεγονός αυτό αυξάνει την πίεση σε χρηματιστήρια, εμπορεύματα, ομόλογα και νομίσματα.

Πολλοί αναλυτές εξάλλου υποστηρίζουν ότι η ύφεση τελικά μπορεί να είναι το γιατρικό απέναντι στον πληθωρισμό. Την ίδια ώρα, τονίζουν ότι το ένα κακό θα αποτρέψει το άλλο κακό, ωστόσο δεν ήταν σίγουροι ποιο κακό είναι το μεγαλύτερο.

Σήμερα (23.09.2022) οι αγορές δέχονται ισχυρές πιέσεις, με αποτέλεσμα τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη να υποχωρούν σημαντικά και οι αποδόσεις των ομολόγων να ενισχύονται. Συγχρόνως, το ευρώ καταρρέει έναντι του δολαρίου και η τιμή του πετρελαίου να «βουτάει» κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα, τα futures στην Νέα Υόρκη δείχνουν ότι οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες θα ανοίξουν καταγράφοντας σημαντικές απώλειες. Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης Dax στην Φρανκφούρτη υποχωρεί 2,13%, ο FTSE 1,91%, ο CAC 1,96% και ο Stoxx 600 2,19%. Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης χάνει 2,17%.

Το Brent έχει απώλειες κοντά στο 3% υποχωρώντας κάτω και από τα 88 δολάρια το βαρέλι και συγκεκριμένα στα 87,78 δολάρια, ενώ το ευρώ βουλιάζει στα 0,9759 έναντι του δολαρίου.

Σημαντική άνοδο σημειώνουν και οι αποδόσεις των ομολόγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το γερμανικό 10ετές έχει ξεπεράσει το 2%, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και δέκα χρόνια. Το ελληνικό 10ετές έχει κάνει «άλμα» στο 4,578%.

Μόλις χθες (22/9) η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% από 1,75%. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να «αντιμετωπίζει σθεναρά» την άνοδο του πληθωρισμού, παρά το γεγονός ότι η βρετανική οικονομία εισέρχεται σε ύφεση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της BoE η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο – εν μέρει λόγω της αργίας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ – η οποία, σε συνδυασμό με την πτώση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο, ορίζεται ως τεχνική ύφεση.

Τέλος, στη δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει επανάληψη της αύξησης των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Αύγουστο. Ωστόσο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν στοιχηματίσει σε άνοδο τριών τετάρτων, τη μεγαλύτερη από το 1989, με εξαίρεση, μία αποτυχημένη προσπάθεια το 1992 να στηρίξουν τη στερλίνα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας