Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕπιχειρήσεις«Πέταξε» ο αριθμός επιβατών της AEGEAN το 2023 – Προσέφερε 3,1 εκατ....

«Πέταξε» ο αριθμός επιβατών της AEGEAN το 2023 – Προσέφερε 3,1 εκατ. θέσεις εργασίας

Η AEGEAN μετέφερε 15,5 εκατομμύρια επιβάτες το 2023, αυξήθηκε κατά 26% ο αριθμός σε σχέση με το 2022.

Η αεροπορική ταινία AEGEAN μετέφερε 15,5 εκατομμύρια επιβάτες το 2023, αριθμός αυξημένος κατά 3,2 εκατ. συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Σημειώθηκε συνολική αύξηση της τάξης του 26%.

Αυξημένη κατά 22% εμφανίστηκε και η επιβατική κίνηση εσωτερικού, αποτυπώνοντας τη θετική επίπτωση της αυξημένης διασυνδεσιμότητας των νησιών μέσω Αθήνας, λόγω της διεύρυνσης του δικτύου εξωτερικού, αλλά και της δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας. Είναι σημαντικό ότι μικρότεροι περιφερειακοί προορισμοί, όπως π.χ. η Σητεία, η Σκύρος, η Νάξος, η Λήμνος είχαν εξαιρετική δυναμική ανάπτυξης. Συνολικά, η μέση πληρότητα πτήσεων βελτιώθηκε σε 83,4% από 79,4% το 2022.

Η διεύρυνση του δικτύου της AEGEAN, που ξεπέρασε τους 180 προορισμούς σε 49 χώρες, πρόσθεσε περισσότερους από 30 νέους προορισμούς εξωτερικού την καλοκαιρινή περίοδο, και ιδιαίτερα τη χειμερινή, αλλά και η αύξηση της προσφερόμενης χωρητικότητας με σχεδόν 2,2 εκατ. περισσότερες διαθέσιμες θέσεις εξωτερικού συγκριτικά με το 2022, συνέβαλαν στην ισχυρή δυναμική της ανάπτυξη και την επιτυχία που καταγράφηκε.

Παράλληλα, η ενίσχυση της διάθεσης και της δυνατότητας των Ελλήνων για ταξίδια αναψυχής, σε συνδυασμό με την υψηλή δυναμική της τουριστικής ζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, συνέβαλαν στην περαιτέρω ενίσχυση τόσο του κύριου κόμβου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όσο και μικρότερων, λιγότερο προβεβλημένων προορισμών, με την AEGEAN να έχει συμβάλει καταλυτικά στη διάχυση του τουριστικού προϊόντος, αλλά και στην διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, δίνοντας αυξημένες επιλογές στους επιβάτες και κατά τους χειμερινούς μήνες.

Νέοι προορισμοί, όπως το Ντουμπάι, το Ίνσμπρουκ και η Μπρατισλάβα, αλλά και η διατήρηση θερινών δρομολογίων (από την Αθήνα προς το Μπρίστολ, τη Μάλαγα, το Μπιλμπάο, το Ταλίν, τη Ρίγα, την Τυνησία, αλλά και προς τη Βαρκελώνη από τη Θεσσαλονίκη) κατά τη χειμερινή περίοδο, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των χιλιομετρικών θέσεων κατά 23%, ξεπερνώντας τα 20 δις χιλιομετρικές θέσεις σε σχέση με το 2022.

Η επιβατική κίνηση της AEGEAN από και προς το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας έφτασε τα 13 εκατ. επιβάτες, επίσης νέο ιστορικό υψηλό, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 27% σε σύγκριση με το 2022 και αποτελώντας για άλλη μια φορά τον κύριο τροφοδότη ανάπτυξης του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας. Συγκεκριμένα, η επιβατική κίνηση στο δίκτυο εσωτερικού ανήλθε σε 5,7 εκατ. αυξημένη κατά 22% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, ενώ η επιβατική κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού ήταν επίσης ενισχυμένη κατά 32%, μεταφέροντας 7,2 εκατ. επιβάτες.

Αντίστοιχη ενίσχυση της τάξεως του 28% παρουσίασε η επιβατική κίνηση και από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, με την επιβατική κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού να σημειώνει αύξηση κατά 33% συγκριτικά με το 2022, απόρροια της συστηματικής επένδυσης της εταιρείας σε προσφερόμενες θέσεις, αλλά και νέους προορισμούς εξωτερικού όλο το χρόνο.

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, τόνισε πως ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την εταιρία, ενώ επισήμανε ότι στοχεύουν στην ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση των υπηρεσιών της.

«Το 2023 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την AEGEAN και για τον ελληνικό τουρισμό. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για τη διεύρυνση των επιλογών των επιβατών μας, την ποιοτική αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας, αλλά και τη διευκόλυνση της διάχυσης του τουριστικού προϊόντος, ώστε η δυναμική της εταιρείας και της χώρας να διατηρηθεί και τη νέα χρονιά, παρά τις προκλήσεις».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας