Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕπιχειρήσεις38 χρόνια από την δημιουργία της πιο πολύτιμης εταιρείας στον κόσμο

38 χρόνια από την δημιουργία της πιο πολύτιμης εταιρείας στον κόσμο

Η Apple Computer, Inc. ιδρύθηκε την 1η Απριλίου 1976 από τους Steve Jobs και Steve Wozniak που εγκατέλειψαν το κολέγιο και έφεραν στη νέα εταιρεία ένα όραμα αλλαγής του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι έβλεπαν τους υπολογιστές.

Ο Jobs και ο Wozniak ήθελαν να κάνουν τους υπολογιστές αρκετά μικρούς ώστε οι άνθρωποι να τους έχουν στα σπίτια ή τα γραφεία τους, δηλαδή ήθελαν έναν υπολογιστή που να είναι φιλικός προς το χρήστη.

Ξεκίνησαν να κατασκευάζουν το Apple I στο γκαράζ του Jobs και αρχικά το πούλησαν χωρίς οθόνη, πληκτρολόγιο ή περίβλημα, εξαρτήματα που αποφάσισαν να προσθέσουν το 1977.

Το Apple II έφερε επανάσταση στη βιομηχανία των υπολογιστών με την εισαγωγή των πρώτων έγχρωμων γραφικών.

Οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν και από τα 7,8 εκατομμύρια δολάρια το 1978, έφτασαν τα 117 εκατομμύρια δολάρια το 1980, η οποία ήταν και η χρόνια που η Apple εισήχθη στο χρηματιστήριο.

Ο Wozniak έφυγε από την Apple το 1983 λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος για την καθημερινή λειτουργία του Apple Computer, αλλά στη συνέχεια, ο Jobs προσέλαβε τον John Sculley της PepsiCo για πρόεδρο της εταιρείας.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση απέτυχε και μετά από πολλές διαμάχες με τον Sculley, ο Jobs εγκατέλειψε την εταιρεία το 1985 και συνέχισε σε νέα και μεγαλύτερα πράγματα.

Ίδρυσε τη δική του εταιρεία NeXT Software και αγόρασε επίσης την Pixar από τον George Lucas, η οποία αργότερα θα κατέγραφε τεράστια επιτυχία στα κινούμενα σχέδια από υπολογιστή για ταινίες όπως το Toy Story, το A Bug’s Life, το Monsters, Inc. και το Finding Nemo.

Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης δεκαετίας του 1980, η Apple εξακολουθούσε να τα πηγαίνει καλά και το 1990 σημείωσε τα υψηλότερα κέρδη της. Αυτό, ωστόσο, οφειλόταν κυρίως στα σχέδια που είχε ήδη θέσει σε εφαρμογή ο Jobs πριν φύγει, όπως η συμφωνία του με μια μικροσκοπική εταιρεία με το όνομα Adobe, δημιουργό του Adobe Portable Document Format (PDF).

Κατά τη διάρκεια μερικών ετών, το μερίδιο αγοράς της Apple έπεσε σταδιακά μετά την κορύφωσή του το 1990 και μέχρι το 1996, οι ειδικοί πίστευαν ότι η εταιρεία ήταν τελειωμένη υπόθεση.

Μόλις το 1997, όταν η Apple χρειαζόταν απεγνωσμένα ένα λειτουργικό σύστημα, εξαγόρασε την NeXT Software (η εταιρεία που δημιούργησε ο Steve Jobs) και το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια από έναν παλιό φίλο. Μαντέψτε ποιον… τον Steve Jobs.

Ο Jobs έγινε προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος, όπως αποκαλούσε τον εαυτό του, αλλά δεν ήταν επίσημα Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι το 2000.

Ο Jobs αποφάσισε να κάνει κάποιες αλλαγές στην Apple. Έκανε μια συμμαχία με τη Microsoft και λίγο καιρό αργότερα αυτή η απόφαση ήταν το σημείο καμπής για την εταιρεία.

Ο Jobs αναβάθμισε τους υπολογιστές και παρουσίασε το iBook (ένας προσωπικός φορητός υπολογιστής) ακολουθούμενος από το iPod, ένα mp3 player, το οποίο έγινε ηγέτης της αγοράς.

Το πρώτο iPhone, που παρουσιάστηκε το 2007 ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα προϊόντα στον κόσμο και έκτοτε η εταιρεία έχει κυκλοφορήσει και συνεχίζει με πολλές νέες εκδόσεις.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του iPhone και της Apple TV, η εταιρεία αφαίρεσε το “Computer” από το όνομά της για να γίνει “Apple Inc.”, υποδεικνύοντας ότι δεν πρόκειται απλώς μια εταιρεία για υπολογιστές.

Άλλα δημοφιλή προϊόντα περιλαμβάνουν το tablet iPad και το Apple Watch.

Πιο πρόσφατα, η Apple επέκτεινε τα τμήματα των υπηρεσιών της με την πιστωτική της κάρτα (Apple Card), τα Apple News για ειδήσεις, το Apple Arcade για παιχνίδια και το Apple TV+ για ροή πρωτότυπου περιεχομένου που παράγεται από την Apple.

Ο Steve Jobs πέθανε στις 5 Οκτωβρίου 2011, αλλά η Apple συνεχίζει με την κληρονομιά του με τον Tim Cook στο τιμόνι ως CEO.

Η δημοτικότητα των iPhone έκανε την Apple την πρώτη εταιρεία αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων το 2018 και δύο χρόνια αργότερα διπλασίασε αυτό το ποσό.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας