Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕπιχειρήσειςΟι Βρυξέλλες και η διαχείριση της ανάπτυξης του 5G στην Ευρώπη

Οι Βρυξέλλες και η διαχείριση της ανάπτυξης του 5G στην Ευρώπη

«Για το 5G γίνεται μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια στην οποία η Ευρώπη διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο», δήλωσε ο τότε επίτροπος ψηφιακών θεμάτων του μπλοκ Γ Günther Oettinger

Οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες εδώ και καιρό προσπαθούν να πλασάρουν την Ευρώπη ως τον φυσικό χώρο φιλοξενίας του 5G.
«Για το 5G γίνεται μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια στην οποία η Ευρώπη διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο», δήλωσε ο τότε επίτροπος ψηφιακών θεμάτων του μπλοκ Γ Günther Oettinger σε στελέχη εταιρειών τηλεπικοινωνιών στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη το 2015.
Ωστόσο, σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, αυτός ο ισχυρισμός φαίνεται αβάσιμος. Ενώ οι ΗΠΑ και η Ασία έχουν κάνει σημαντικά βήματα με τα νέα τους κινητά δίκτυα, η Ευρώπη υστερεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Η Ευρώπη υστερεί δραστικά στο 5G», λέει ο Joakim Reiter, διευθυντής εξωτερικών και εταιρικών υποθέσεων της Vodafone. «Μας κερδίζουν ορισμένες χώρες μεσαίου εισοδήματος που κανονικά δεν θα τις θεωρούσαμε ανταγωνιστές σε αυτόν τον χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας».
Η Μπανγκόκ διαθέτει ταχύτερο δίκτυο 5G από την πρωτεύουσα της Ευρώπης με τις καλύτερες επιδόσεις, το Ελσίνκι, ενώ η Γουατεμάλα διαθέτει καλύτερο δίκτυο από τη Σουηδία.
Τα στελέχη υποστηρίζουν ότι η επίλυση αυτού του προβλήματος δεν είναι απλώς θέμα βελτίωσης της κινητής συνδεσιμότητας για τους καταναλωτές, αλλά και διασφάλισης ότι η Ευρώπη διαθέτει τις υποδομές που χρειάζεται για να υποστηρίξει μια όλο και πιο ψηφιακή οικονομία.
«Είναι σημαντικό επειδή θα επηρεάσει το αν θα έχουμε ή όχι εργασίες στον τομέα της μεταποίησης στο μέλλον στην Ευρώπη», λέει ο Reiter. «Γι’ αυτό πρέπει να νοιάζεται ο κόσμος τώρα».
Οι ευρωπαϊκοί φορείς εκμετάλλευσης δικτύων δεν είχαν την ισχύ πυρός να επενδύσουν τα δισεκατομμύρια που απαιτούνται για την ανάπτυξη υποδομών αιχμής.
Πολλοί στον κλάδο επιρρίπτουν την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κατηγορείται ότι ακολουθεί μια υπερβολικά ζηλόφρονη προσέγγιση στη ρύθμιση εις βάρος της καινοτομίας.
Τώρα, με τις εκλογές της ΕΕ να πλησιάζουν, τα στελέχη προειδοποιούν ότι η βραδεία μετακίνηση του μπλοκ προς μια ψηφιακή οικονομία θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Μόλις το 4% των πρώτων 500 εκατομμυρίων χρηστών 5G παγκοσμίως προέρχονταν από την ΕΕ, σε σύγκριση με το 71% από την Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία της GSMA.
Αυτή η μέτρια επίδοση μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στον περιορισμένο ενθουσιασμό για το 5G, το οποίο δεν διαθέτει τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο στους καταναλωτές που προσέφεραν οι προηγούμενες αναβαθμίσεις των κινητών δικτύων.
«Γνωρίζουμε ότι ένα από τα κύρια προβλήματα για μια αργή ανάπτυξη είναι η έλλειψη χρήσης του 5G από τους καταναλωτές αυτή τη στιγμή», λέει ο Matthew Howett, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Assembly Research.
Οι διευθυντές κινητής τηλεφωνίας έχουν, αντιθέτως, διαφημίσει τα οφέλη του 5G ως θεμέλιο για μελλοντικές τεχνολογίες που κυμαίνονται από την έξυπνη κατασκευή έως τα συνδεδεμένα σπίτια και τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό.
Οι ανταγωνιστικές υπερδυνάμεις φαίνεται να έχουν αντιληφθεί αυτή την ευκαιρία. Ωστόσο, υπάρχει απογοήτευση σε όλο τον κλάδο που οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν ήταν τόσο υποστηρικτικοί όσο πολλά άλλα έθνη.
«Οι Αμερικανοί είναι πολύ πιο επικεντρωμένοι στην προώθηση της καινοτομίας», λέει ένας ανώτερος εκτελεστικός. «Στην Ευρώπη, έχουμε την τάση να προχωράμε στην καινοτομία με χρήση αδειών και πιστεύω ότι αυτή είναι μια διανοητική διαφορά».
Η αγορά τηλε επικοινωνιών της Ευρώπης είναι ένα συνονθύλευμα 27 αγορών, με ελάχιστη συνέπεια μεταξύ διαφορετικών υποδομών δικτύου, διαχείρισης φάσματος και κανονισμών.
Επιπλέον, μια δογματική επιθυμία για ανταγωνισμό οδήγησε σε μια εξαιρετικά κατακερματισμένη αγορά. Πέρυσι, η Ευρώπη είχε 45 μεγάλους φορείς κινητής τηλεφωνίας με περισσότερους από 500.000 πελάτες, σε σύγκριση με οκτώ στις ΗΠΑ, τέσσερις στην Κίνα και την Ιαπωνία και τρεις στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τον όμιλο βιομηχανίας ETNO.
Αρκετοί ευρωπαϊκοί φορείς εκμεταλλεύονται τα δίκτυα τους. Οι υπεύθυνοι το επικρίνουν ως μια αναποτελεσματική προσέγγιση για την οικοδόμηση υποδομών, συγκρίνοντάς την με τη λειτουργία πολλών σιδηροδρομικών γραμμών δίπλα-δίπλα.
Ο αυξημένος ανταγωνισμός στην Ευρώπη έχει επίσης διατηρήσει τις τιμές χαμηλά, περιορίζοντας τις αποδόσεις και αφήνοντας τις εταιρείες με λιγότερη ισχύ πυρός για να επενδύσουν. Αυτό ισχύει και για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει δει πολλούς από τους όρους της ανάπτυξης 5G του να υπαγορεύονται από παλαιούς όρους της ΕΕ μετά το Brexit.
Από την πρώτη δημοπρασία 5G το 2018, τα έσοδα από υπηρεσίες για τους βρετανούς φορείς κινητής τηλεφωνίας έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 10%, σύμφωνα με στοιχεία της Enders Analysis. Ωστόσο, οι κεφαλαιουδειακές δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν ένα πέμπτο.
Η πίεση στις αποδόσεις έχει επιδεινωθεί από τους ακριβούς δημοπρασίες φάσματος, οι οποίες απέσπασαν 2,7 δισεκατομμύρια λίρες από τους βρετανούς φορείς εκμετάλλευσης και τις κυβερνητικές εντολές να αφαιρέσουν εξοπλισμό που κατασκευάστηκε από την αμφιλεγόμενη κινεζική τεχνολογική εταιρεία Huawei από τα δίκτυα.
Η BT έχει δηλώσει ότι αυτή η διαδικασία θα της κοστίσει 500 εκατομμύρια λίρες, ενώ αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι θα καθυστερήσει την ανάπτυξη του 5G στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και δύο χρόνια.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των πιέσεων, οι επενδύσεις σε ολόκληρο το μπλοκ έχουν αποκλίνει από τον υπόλοιπο κόσμο. Το 2022, σύμφωνα με τον όμιλο βιομηχανίας ETNO.
Για πολλούς επικριτές, το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί με τη μείωση του αριθμού των φορέων εκμετάλλευσης δικτύου, αφήνοντας μικρότερο αριθμό μεγαλύτερων παικτών να επωφεληθούν από τις οικονομίες κλίμακος.
Ωστόσο, οι προσπάθειες για συνένωση αντιμετωπίστηκαν με σφοδρή αντίθεση από τις Βρυξέλλες, οι οποίες απέκλεισαν κατ’ επανάληψη τις λεγόμενες συγχωνεύσεις «τέσσερα σε τρία» για λόγους ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας ύψους 10 δισεκατομμυρίων λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ της O2 και της Three το 2016.
Όταν εγκρίθηκαν συμφωνίες, η ρυθμιστική αρχή απέσπασε επώδυνες παραχωρήσεις.
Η συγχώνευση της Three Italia με την Wind Telecomunicazioni από την CK Hutchison εγκρίθηκε μόνο αφού οι εταιρείες συμφώνησαν να αποεπενδύσουν περιουσιακά στοιχεία. Πιο πρόσφατα, οι ρυθμιστικές αρχές είπαν στην Orange και στη MasMovil ότι πρέπει να χορηγήσουν φάσμα και πρόσβαση σε roaming στον ανταγωνιστή Digi ως μέρος της ισπανικής συγχώνευσής τους.
Ο Howett λέει ότι αυτά τα μέσα θεραπείας «μόνο επιδείνωσαν το πρόβλημα» επιτρέποντας σε νέους παίκτες να εισέλθουν στην αγορά την ίδια στιγμή που οι υπάρχοντες παίκτες προσπαθούν να συνενωθούν.
«Σε περιπτώσεις όπου επιτράπηκε η συγχώνευση τεσσάρων σε τρία, τα μέσα θεραπείας που εφαρμόστηκαν συχνά απλώς αναδημιούργησαν το πρόβλημα που προσπαθείτε να λύσετε», λέει.
Η Karen Egan, επικεφαλής κινητής στην Enders Analysis, λέει ότι η άρνηση να επιτραπεί η συνένωση κατέστησε τις επενδύσεις «πολύ δύσκολες», ιδιαίτερα για μικρότερους φορείς εκμετάλλευσης.
«Είναι ένα πραγματικό δίλημμα μεταξύ των τιμών των καταναλωτών και των επενδύσεων και σίγουρα πιστεύω ότι οι ρυθμιστές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη έχουν διαχειριστεί αυτόν τον ισοσκελισμό λανθασμένα τελευταία», προσθέτει.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες αρχίζουν να το λαμβάνουν υπόψη. Η Επίτροπος Ψηφιακών Θεμάτων της ΕΕ, Margrethe Vestager, παραδέχτηκε τον περασμένο μήνα ότι η κατακερματισμένη αγορά της ΕΕ ήταν μια «χαμένη οικονομική ευκαιρία», ανοίγοντας ουσιαστικά την πόρτα στη συνένωση.
Η Επιτροπή έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδια για την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών σε μια νέα λευκή βίβλο, η οποία αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις της ενιαίας αγοράς που ετοιμάζει το μπλοκ.
Το αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς έρευνας ανταγωνισμού σχετικά με τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση 15 δισεκατομμυρίων λιρών της Vodafone με την Three στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να αποτελέσει δοκιμαστικό λίθο της νέας στάσης απέναντι στις συμφωνίες τηλεπικοινωνιών.
Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών κάνουν επίσης εκστρατεία για να συμβάλουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί με μεγάλη κατανάλωση δεδομένων, όπως το Netflix και η Amazon, στο κόστος συντήρησης των δικτύων. Αυτό θα βοηθούσε στη μείωση του κόστους και θα τους έδινε περισσότερο χώρο για επενδύσεις.
Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες του κλάδου πιστεύουν τελικά ότι η τρέχουσα προσέγγιση της ΕΕ δεν είναι βιώσιμη. Κάτι πρέπει να αλλάξει.
«Μπορείτε να έχετε χαμηλές τιμές και επενδύσεις, αλλά όχι τέσσερα δίκτυα», λέει η Egan. «Μπορείτε να έχετε τέσσερα δίκτυα που είναι φθηνά αλλά όχι σπουδαία. Ή μπορείτε να έχετε τέσσερα δίκτυα που είναι πραγματικά καλής ποιότητας αλλά όχι φθηνά.
“Δεν μπορείς πραγματικά να τα έχεις όλα.»

Πηγή The Telegraph

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας