Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕπιχειρήσειςCosta Navarino: Σε πλήρη εξέλιξη το επενδυτικό της πλάνο για το 2022-2023,...

Costa Navarino: Σε πλήρη εξέλιξη το επενδυτικό της πλάνο για το 2022-2023, ύψους 250 εκατ. ευρώ

Το σύνολο των άμεσων επενδύσεων έως σήμερα αγγίζει τα 850 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις επενδύσεις τρίτων στο real estate ξεπερνά τα 1,25 δισ. ευρώ.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό πλάνο της Costa Navarino για το 2022-2023, ύψους 250 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλάμβανε τα νέα ξενοδοχεία (Mandarin Oriental, Costa Navarino και W Costa Navarino), τα 2 νέα γήπεδα γκολφ στο Navarino Hills και τη Navarino Agora. Παράλληλα, προχωρά το πλάνο για την πλήρη ανάπτυξη όλων των περιοχών (Navarino Bay, Navarino Hills) καθώς και για το Navarino Blue, με στόχο να δημιουργηθούν ξεχωριστές περιοχές που συμπληρώνουν η μία την άλλη και προσελκύουν ταξιδιώτες διαφορετικού προφίλ.

Το σύνολο των άμεσων επενδύσεων έως σήμερα αγγίζει τα 850 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις επενδύσεις τρίτων στο real estate ξεπερνά τα 1,25 δισ. ευρώ. Οι συνολικές επενδύσεις (άμεσες και έμμεσες) αναμένεται να φτάσουν τα 2,5 δισ. Ευρώ με την ολοκλήρωση όλων των περιοχών. Πλέον, οι άμεσες θέσεις εργασίας ξεπερνούν τις 2.500, ενώ με την ολοκλήρωση όλων των περιοχών θα ξεπεράσουν τις 6.600 (11.000 μαζί με τις έμμεσες).

Σε ό,τι αφορά το Mandarin Oriental, Costa Navarino, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί στις 15 Αυγούστου 2023 και είναι το πρώτο Mandarin Oriental στην Ελλάδα, με πολύ υψηλή πληρότητα, όπως τονίστηκε σε ειδική εκδήλωση. Σημειώνεται ότι το παραθαλάσσιο υπερπολυτελές resort περιλαμβάνει 99 δωμάτια, μεταξύ των οποίων 48 υπόσκαφες βίλες με ιδιωτική πισίνα. Την ίδια στιγμή τον Ιούλιο άνοιξε και η Navarino Agora είναι ένας διαδραστικός, πολυπολιτισμικός χώρος, ανοιχτός σε όλους όσοι ζουν ή επισκέπτονται τη Μεσσηνία. Ο νέος μικρόκοσμος εμπειριών που άνοιξε τον Ιούλιο, συνδυάζει περισσότερα από 20 καταστήματα, εστιατόρια, street food, θερινό σινεμά και εμπειρίες VR με ένα ευρύ πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων με μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις τέχνης και βιβλίου, bazaar αντικών και πολλές ακόμη εκδηλώσεις.

Μελλοντική ανάπτυξη
Η επόμενη φάση των επενδύσεων αφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής Navarino Hills με επιπλέον τουριστικές υποδομές που ενισχύουν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Επίσης, η μελλοντική ανάπτυξη περιλαμβάνει την περιοχή Navarino Blue, στην περιοχή του Ριζόμυλου, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας. Στόχος είναι να αναπτυχθούν εκεί θεματικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα που θα προσφέρουν πληθώρα αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων υψηλής ποιότητας.

Τέλος η  αναπτυξιακή πορεία των Costa Navarino Residences, συνεχίζεται δυναμικά. Στην Costa Navarino υπάρχουν 4 διαφορετικές περιοχές: Sea Dunes, Olive Grove, Rolling Greens, Valley Greens και στις οποίες είναι διαθέσιμοι 3 τύποι κατοικιών: “ off-plan” (από τα σχέδια), “ turn key” (με το κλειδί στο χέρι) και branded διαμερίσματα. Tο εύρος τιμών (σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα) κυμαίνεται από € 3.750.000 για τις “ custom” κατοικίες, από 1.400.000 ευρώ για τις “ turn key” κατοικίες και από 770.000 ευρώ για τα branded διαμερίσματα. Οι βίλες στη γειτονιά Rolling Greens πωλήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο από το λανσάρισμά τους, με τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά, ενώ μέσα στο 2023 παραδίδονται οι πρώτες κατοικίες.

Πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης

Πάνω από 8% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης που ξεπερνά τα 850εκ. Ευρώ έως σήμερα, έχει δοθεί σε υποδομές για το περιβάλλον, από το σχεδιασμό μέχρι και τη λειτουργία. Στην Costa Navarino δημιουργούνται υποδομές που διαφυλάσσουν και προβάλλουν το φυσικό πλούτο και την αυθεντική φυσιογνωμία της περιοχής. Οι εγκαταστάσεις καλύπτουν έκταση μικρότερη σχεδόν από το μισό της επιτρεπόμενης από το νόμο, με περίπου το 90% της συνολικής έκτασης να καλύπτεται από φυσικό ή οργανωμένο πράσινο.

Ενδεικτικές πρωτοβουλίες & δράσεις:

  1. Κλιματική αλλαγή και Navarino Environmental Observatory

Το 2009 η ΤΕΜΕΣ δημιούργησε το Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) μαζί με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και την Ακαδημία Αθηνών. Το ΝΕΟ εστιάζει στην έρευνα και την εκπαίδευση γύρω από την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Πλέον, το ΝΕΟ έχει εξελιχθεί σε ένα δυναμικό κέντρο για τη σύγχρονη έρευνα (το έχουν επισκεφθεί πάνω από 1.800 φοιτητές, έχουν γίνει πάνω από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις), ενώ τα εκπαιδευτικά του προγράμματα συνδέονται στενά με την έρευνα που διεξάγεται στην περιοχή.

  1. Mείωση των πλαστικών μιας χρήσης

Η Costa Navarino είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα που, σε συνεργασία με το WWF Ελλάδος, ξεκίνησε μια πολύ σημαντική προσπάθεια για τον περιορισμό των αχρείαστων πλαστικών μιας χρήσης που σχετίζονται όχι μόνο με τις υπηρεσίες που παρέχονται προς τους επισκέπτες μας αλλά με τη συνολική λειτουργία του προορισμού. Μέρος της προσπάθειας αυτής είναι η συμμετοχή της ΤΕΜΕΣ ως μέλος στο Global Tourism Plastics Initiative, μια παγκόσμια πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών και του UNWTO για τη μείωση των αχρείαστων πλαστικών στον τουρισμό σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ellen MacArthur. Η δράση αυτή για το 2022, οδήγησε σε μείωση κατά 38% των πλαστικών μιας χρήσης που σχετίζονται με τους επισκέπτες σε σύγκριση με το 2019 και συνολική μείωση κατά περισσότερους από 9 τόνους πλαστικών μιας χρήσης.

  1. Προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα

Η προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα ήταν προτεραιότητα για την ΤΕΜΕΣ ήδη από τον σχεδιασμό των εγκαταστάσεων. Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ σχεδιάστηκε όλος ο παράκτιος φωτισμός των εγκαταστάσεων στο Navarino Dunes με τρόπο που να μην είναι ορατός από τη θάλασσα, ώστε αφενός να μην προκαλεί των αποπροσανατολισμό των νεοσσών όταν βγαίνουν από τη φωλιά και κατευθύνονται προς τη θάλασσα και αφετέρου να μην αποτρέπει τις χελώνες από το να βγουν στην παραλία για να φτιάξουν τη φωλιά τους. Από το 2010, η ΤΕΜΕΣ, σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, εφαρμόζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας της καρέτα-καρέτα. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο βιώσιμος τουρισμός μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην ενίσχυση των προσπαθειών για τη διατήρηση των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων, με σημαντική αύξηση στον αριθμό φωλιών που για τα 4 τελευταία χρόνια κατά μέσο όρο ξεπερνάει το 70% σε σχέση με το 2010 που ξεκίνησε το πρόγραμμα.

  1. Μείωση ενέργειας & εκπομπών ρύπων

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων μας για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, εφαρμόζοντας μια σειρά πρακτικών που περιλαμβάνουν: ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, μείωση της χρήσης LPG και χρήση ηλεκτρισμού αποκλειστικά για την παραγωγή ενέργειας στα νέα ξενοδοχεία. Σε συνέχεια αυτών των πρακτικών, έχουν επιτευχθεί σημαντικές μειώσεις στις λειτουργικές εκπομπές ρύπων.

5. Διαχείριση των υδατικών πόρων

Ένα από τα βασικά μέτρα για τη διαχείριση των υδατικών πόρων ήταν η κατασκευή λιμνοδεξαμενών (αρκετά χρόνια πριν από τη λειτουργία) για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της Costa Navarino, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τα γήπεδα γκολφ, με τη χρήση μόνο επιφανειακών νερών από τους τοπικούς ποταμούς. Οι τρεις λιμνοδεξαμενές έχουν συνολική χωρητικότητα περίπου 1.180.000κ.μ., είναι πλήρως ενσωματωμένες στο φυσικό τοπίο και σήμερα καλύπτουν όλες τις αρδευτικές ανάγκες των εγκαταστάσεων της Costa Navarino, αντλώντας ποσότητα νερού κοντά στο 1% της απορροής των τοπικών ποταμών. Επίσης, εφαρμόζουμε μέτρα για την εξοικονόμηση νερού και τον έλεγχο της κατανάλωσης (π.χ. έλεγχος διαρροών, συστήματα βελτιστοποιημένης απόδοσης), ενώ χρησιμοποιούμε ένα ευρύ δίκτυο σταθμών παρακολούθησης και σημείων δειγματοληψίας, για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού και την παρακολούθηση και καταγραφή των καταναλώσεων.

  1. Προστασία της βιοποικιλότητας

Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεταφύτευσης ελαιόδεντρων στην Ευρώπη, διατηρώντας αναλλοίωτη τη φυσική ομορφιά του τόπου. Κατά τη φάση κατασκευής των έργων τα ελαιόδεντρα μεταφέρονται σε ειδικούς χώρους υποδοχής όπου παραμένουν μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών, υπό την παρακολούθηση ειδικής επιστημονικής ομάδας. Με την ολοκλήρωση των κατασκευών, τα δέντρα μεταφυτεύονται στην τελική τους θέση. Το ποσοστό επιτυχίας του προγράμματος προσεγγίζει το 100%, με περισσότερα από 6.900 ελαιόδεντρα να έχουν ήδη μεταφυτευτεί. Με στόχο την ανάδειξη και προστασία της τοπικής βιοποικιλότητας, εκτός από τα ελαιόδεντρα, μέχρι σήμερα στις εγκαταστάσεις μας έχουν φυτευτεί πάνω από 1.200.000 ενδημικά φυτά και θάμνοι.

  1. Διαχείριση αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση

Το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων της Costa Navarino βασίζεται στις αρχές της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης. Στην Costa Navarino πραγματοποιείται ένα εκτενές πρόγραμμα ανακύκλωσης, στο πλαίσιο του οποίου γίνεται ξεχωριστή συλλογή και ανακύκλωση ανά κατηγορία (χαρτί, γυαλί, ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες, μαγειρικά έλαια, μέταλλα) σε συνεργασία με πιστοποιημένους φορείς ανακύκλωσης. Παράλληλα, οι ποσότητες ανακύκλωσης ανά είδος, καταγράφονται στο ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων.

  1. Βιοκλιματική αρχιτεκτονική

Το Navarino Dunes σχεδιάστηκε με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται σε συμφωνία με τα μορφολογικά πρότυπα και την κλίμακα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, διασφαλίζοντας την ήπια προσαρμογή στο τοπίο και την απρόσκοπτη θέα του ορίζοντα και των κορυφογραμμών. Επίσης, ο σχεδιασμός του Mandarin Oriental, Costa Navarino, ευθυγραμμίζεται με τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης του προορισμού. Με στόχο την ισορροπημένη σύνθεση αρχιτεκτονικής και φυσικού τοπίου, το resort περιλαμβάνει υπόσκαφες βίλες με πράσινες στέγες, που ενσωματώνονται στη φυσική τοπογραφία. Ο σχεδιασμός και ο προσανατολισμός των κτιρίων βελτιστοποιεί τη χρήση φυσικών στοιχείων, οδηγώντας σε συνολική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Κοινωνία – Προστασία των αδέσποτων ζώων

Στην Costa Navarino δημιουργήσαμε το Navarino Pet Community μαζί με εθελοντές εργαζόμενους. Πρόκειται για ένα καταφύγιο που προσφέρει στέγη και ιατρική περίθαλψη σε αδέσποτα ζώα, φιλοξενώντας περίπου 20 σκυλιά κατά μέσο όρο. Προωθούμε την υιοθεσία τους, επισκέψεις στο καταφύγιο και δυνατότητα βόλτας των σκυλιών, ενώ έχουμε μόνιμο υπάλληλο για τη φροντίδα τους αλλά και τους εθελοντές μας. Όλα τα κατοικίδια είναι στειρωμένα, ελέγχονται συνεχώς από τον κτηνίατρό μας και τοποθετείται μικροτσίπ. Μέσα από το Navarino Pet Community έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 250 υιοθεσίες αδέσποτων ζώων, που έχουν βρει νέα σπίτια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας