Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλληνοτουρκικά: «Αστακός» το Αιγαίο, οι κινήσεις της Άγκυρας, όλο το παρασκήνιο

Ελληνοτουρκικά: «Αστακός» το Αιγαίο, οι κινήσεις της Άγκυρας, όλο το παρασκήνιο

Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος αναφορικά με τις απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας από το καθεστώς Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τελετής ονοματοδοσίας της πυραβλάκατου «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ».

«Τα νερά μας θα μείνουν απόρθητα, τα σύνορά μας είναι γαλάζια και όχι γκρίζα και η ιστορία διδάσκει ότι όποιος παραβιάζει τα σύνορα τιμωρείται», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός αντικατοπτρίζουν στο μέγιστο βαθμό την ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην παρούσα συγκυρία.

Όπως έγινε γνωστό, ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού στόλου βρίσκεται ήδη στο Αιγαίο, καθώς συμμετέχει σε προγραμματισμένες ασκήσεις, αλλά και λόγω της προκλητικότητας της Τουρκίας.

Τα πολεμικά πλοία του στόλου μας βρίσκονται σε θέσεις «κλειδιά» σε ολόκληρο το Αιγαίο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και σχέδιο για την αντιμετώπιση της οποιαδήποτε επιθετικής κίνησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως επισημαίνεται από στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προστασία του Καστελόριζου και της θαλάσσιας περιοχής περιμετρικά του νησιού.

Σημαντικό ρόλο στον αμυντικό σχεδιασμό διαδραματίζουν τα υποβρύχια Τύπου Παπανικολής που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα οποία είναι «αόρατα» και δεν εντοπίζονται από τα τουρκικά ραντάρ.

Τα ελληνικά υποβρύχια είναι και ο μεγάλο «βραχνάς» των Τούρκων, καθώς μπορούν να τους προκαλέσουν πανωλεθρία, χωρίς να εντοπίσουν το που βρίσκονται.

Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείο Εθνικής Άμυνας μιλώντας στο GOV NEWS, «όποιος προσπαθήσει να αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο ή σε άλλο σημείο της χώρας μας θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα».

Σε επιφυλακή βρίσκεται και η πολεμική αεροπορία, καθώς τις τελευταίες ημέρες εντείνονται οι παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Η Ελλάδα προετοιμάζεται κατάλληλα, καθώς, όπως όλα δείχνουν, το επόμενο χρονικό διάστημα το καθεστώς Ερντογάν αναμένεται να προσπαθήσει να αυξήσει την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Νεότερες πληροφορίες από την Άγκυρα αναφέρουν ότι το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα πραγματοποιήσει και πάλι έρευνες στις αρχές Οκτωβρίου σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Αμυντικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το γεγονός το τουρκικό ερευνητικό σκάφος να εισέλθει και πάλι εντός ελληνικής ΑΟΖ και να πραγματοποιήσει έρευνες πολύ κοντά στο Καστελόριζο ή ακόμη και κοντά στην Κρήτη.

Επίσης, δεν αποκλείεται η περίπτωση το Oruc Reis να εισέλθει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ακόμη και στο Νότιο τμήμα του νησιού, προκειμένου να προκαλέσει ένταση.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι ετοιμάζουν και δεύτερο ερευνητικό σκάφος το οποίο θα εισέλθει εντός της ελληνικής ή της κυπριακής ΑΟΖ.

Επομένως, η περίπτωση να βγουν ταυτόχρονα δύο ερευνητικά σκάφη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Την ίδια ώρα σε επιφυλακή βρίσκονται και οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο, καθώς το καθεστώς Ερντογάν ετοιμάζεται να εργαλειοποιήσει και πάλι το μεταναστευτικό.

Τα σύνορα φυλάσσονται από εκατοντάδες γυναίκες και άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και όλοι είναι έτοιμοι, όπως το 2020 να αποτρέψουν κάθε παράνομη είσοδο στη χώρα μας.

Όπως επισημαίνουν πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο και η απάντηση που θα δώσουν εάν χρειαστεί θα είναι καίρια και ισχυρή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.