Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου: Ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας

Ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου: Ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας

Με κάθε επισημότητα ανοίγει σήμερα 1η Οκτωβρίου τις «πύλες» του ο αγωγός φυσικούς αερίου IGB που θα ξεκινά από την Ελλάδα και θα τροφοδοτεί με αέριο την Βουλγαρία και πολλές Βαλκανικές χώρες.

Η έναρξη της λειτουργία του θα γίνει με κάθε επισημότητα στη Σόφια, όπου ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα δώσουν το «σύνθημα» για να ανοίξει η στρόφιγγα.

Πρόκειται για το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της απεξάρτησης των Βαλκανίων και ολόκληρης της Ευρώπης από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Η στρατηγική σημασία του αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την Ελλάδα καταδεικνύεται και από το γεγονός πως στην τελετή έναρξης της λειτουργίας του θα παραστούν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και Στέβο Πεντάροφσκι, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Νικόλαε Τσιούκα και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Να σημειωθεί, ότι τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύει ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σε αρχικό στάδιο η λειτουργία του αγωγού θα πραγματοποιείται με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, που θα εισέρχεται στον IGB, από τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ στην Κομοτηνή.

Σύμφωνα, όμως, με τον σχεδιασμό στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό θα διοχετεύονται σημαντικές ποσότητες υγροποιημένου LNG από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου θα φτάνει σε παγοκολόνες με δεξαμενόπλοια και θα επαναεριοποιείται στις υπό κατασκευή πλωτές εγκαταστάσεις FSRU.

Επομένως, όλοι μπορούν να αντιληφθούν την στρατηγική σημασία που αποκτά η Αλεξανδρούπολη και η ευρύτερη περιοχή για την ενεργειακή επάρκεια, τόσο των Βαλκανίων, όσο και σταδιακά ολόκληρης της Ευρώπης.

Η προοπτική αυτή είναι γεγονός πως έχει προκαλέσει ιδιαίτερο εκνευρισμό στο καθεστώς Ερντογάν, καθώς στο Λευκό Παλάτι βλέπουν ότι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, την οποία προσπαθούσαν να αποσταθεροποιήσουν, αποκτά γερές βάσεις και γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Να σημειωθεί, ότι ο αγωγός δεν θα τροφοδοτεί μόνο την Βουλγαρία, αλλά μέσω άλλων διασυνδετήριων αγωγών, φυσικό αέριο θα μεταφέρεται μέσω του αγωγού στην Σερβία, την Βόρεια Μακεδονία, την Ρουμανία, την Μολδαβία και την Ουκρανία. Στον σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται και η τροφοδοσία χωρών της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία ή ακόμη και η Πολωνία.

Μέχρι και πριν από λίγους μήνες, δηλαδή πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Βαλκανικές χώρες τροφοδοτούνταν σχεδόν αποκλειστικά με ρωσικό φυσικό αέριο.

Με τη Βουλγαρία να καλύπτει το 90% των αναγκών της από την Ρωσία. Η Μόσχα, λόγω της στάσης της Σόφιας στο Ουκρανικό, διέκοψε ήδη την παροχή φυσικού αερίου.

Με την έναρξη της λειτουργίας του IGB, όμως, το ενεργειακό τοπίο αλλάζει και οι Ρώσοι χάνουν το μονοπώλιο.

Επίσης, ένας ακόμη αγωγός που θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τον ενεργειακό και γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει συμφωνηθεί να υλοποιηθεί στον άξονα Θεσσαλονίκη – Σκόπια, για να μεταφέρει αέριο προς τη Βόρεια Μακεδονία και από εκεί βορειότερα στη Σερβία, το Κόσοβο, κ.λπ.

Η Ελλάδα ισχυροποιείται και στο μέλλον θα αποτελέσει βασική ενεργειακή πύλη για ολόκληρα τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.