Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣύνοδος Ε.Ε. στην Πράγα: Έντονο παρασκήνιο για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Σύνοδος Ε.Ε. στην Πράγα: Έντονο παρασκήνιο για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η διπλωματική κινητικότητα «χτυπά κόκκινο» τις τελευταίες ημέρες και αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα 24ωρα προκειμένου οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας να έχουν έστω και μια ολιγόλεπτη συνάντηση στην Πράγα, στο περιθώριο της πρώτη Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του GOV NEWS οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. «πιέζουν» το Λευκό Παλάτι και τον πρόεδρο Ερντογάν να κάνει κάποια βήματα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης των σχέσεων του με την Ελλάδα, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για πρόκληση «θερμού» επεισοδίου από την πλευρά της Άγκυρας. 

Ελληνικές διπλωματικές πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά το παρασκήνιο, επισημαίνουν στο GOV NEWS ότι μέχρι στιγμής ο Τούρκος πρόεδρος δεν αποκλείει μια συνάντηση, αλλά ζητά ανταλλάγματα που δεν μπορούν να του προσφέρουν «ελαφρά την καρδία» οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα. 

Πάντως, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι είναι θετικό το γεγονός πως υπάρχει «δίαυλος» επικοινωνίας, καθώς με αμοιβαίες υποχωρήσεις ίσως τελικά «γεφυρωθεί» το χάσμα.  

Στο «παιχνίδι», φαίνεται να έχει μπει δυναμικά και η Γερμανία, «πιέζοντας» και αυτή με την σειρά της το καθεστώς Ερντογάν να ρίξει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα, καθώς επιθυμεί διακαώς ειρήνη στην περιοχή του Αιγαίου, την ώρα που καλείται να αντιμετωπίσει τον πιο «βαρύ» και απρόβλεπτο χειμώνα μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα, μέσω της Αλεξανδρούπολης, αναμένεται να αποτελέσει πύλη εισόδου φυσικού αερίου αρχικά για τα Βαλκάνια και το επόμενο χρονικό διάστημα και για τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Δηλαδή, τους επόμενους μήνες η Αλεξανδρούπολη μπορεί να είναι σε θέση να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο ακόμη και την Γερμανία.  

Επομένως, το Βερολίνο δεν θέλει ένταση σε μια περιοχή που αναμένεται να δώσει στην Γερμανική οικονομία «ενεργειακές ανάσες». 

Αναφορικά με τα «σημάδια αισιοδοξίας» σχετικά με την συνάντηση που επιδιώκεται μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, διπλωματικές πηγές αναφέρουν, ότι το Λευκό Παλάτι δεν έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά θέτει όρους και προϋποθέσεις. 

Μεταξύ άλλων, το καθεστώς Ερντογάν ζητά από τις ΗΠΑ να αρθούν τα μέτρα που έχουν λάβει κατά της Τουρκίας στον αμυντικό τομέα, ενώ ο Ερντογάν θέλει εάν υπάρξει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην γίνει καμία αναφορά για υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και γενικά για τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι Αμερικάνοι δεν προτίθενται να ικανοποιήσουν τα τουρκικά αιτήματα, ενώ η ελληνική πλευρά έχει υπογραμμίσει στην Άγκυρα, ότι εάν προκληθεί θα απαντήσει ανάλογα. 

Πάντως, μέχρι και την τελευταία στιγμή διπλωμάτες από την Ευρώπη και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα προσπαθήσουν να βρουν την «χρυσή τομή» προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση που έχει δημιουργήσει η Τουρκία. 

Χαρακτηριστικές του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι και οι δηλώσεις του κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην  Πράγα εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. 

«Εάν ο Τούρκος πρόεδρος -ο οποίος είναι αυτός που έχει δυναμιτίσει το κλίμα με τις δηλώσεις του- επιδιώξει κάποια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η ελληνική πλευρά θα το αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου. Ε

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.