Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΔιπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας: «Απομονωμένος» στην Πράγα ο Ερντογάν

Διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας: «Απομονωμένος» στην Πράγα ο Ερντογάν

Χωρίς συμμάχους και «συμπαραστάτες» στην αναθεωρητική του στάση θα παραστεί στην πρώτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που θα ανοίξει σήμερα τις «πύλες» στην Πράγα, ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα αναμένεται «βαρύ» για τον Σουλτάνο, καθώς το σύνολο των χωρών που θα συμμετάσχει στην Σύνοδο, δεν ασπάζεται την επιθετική πολιτική του Λευκού Παλατιού. 

Πάντως, διπλωματικές πηγές επισημαίνουν με έμφαση ότι, έστω και την ύστατη στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου οι κύριοι  Μητσοτάκης και Ερντογάν να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου, έστω και για λίγα λεπτά. 

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα στα Νότια της Κρήτης με την υπογραφή του εντελώς παράνομου και άκυρου τουρκολιβυκού μνημονίου συνεργασίας. 

Στις χώρες που αντιδρούν προστέθηκε χθες το απόγευμα και η Γερμανία με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, να επισημαίνει με έμφαση ότι, τέτοιες συμφωνίες «εις βάρος της Ελλάδας» δεν δεσμεύουν τη χώρα μας.

«Αυτό το γνωρίζουμε και από το αστικό δίκαιο. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν δύο, αυτό ανήκει σε μένα, αυτό σε σένα, αυτό σε κάποιον τρίτο. Στην περίπτωση που δύο κράτη κλείνουν συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

 «Η συμφωνία δεν έχει νομική επίπτωση. Αυτή είναι βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δύο κράτη να κλείσουν μία τέτοια συμφωνία εις βάρος ενός τρίτου κράτους», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι θα επανέλθει στο όλο θέμα μετά από καλύτερη ενημέρωσή του. 

Όπως υπογράμμισαν κυβερνητικά στελέχη μιλώντας στο GOV NEWS, «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνομιλήσει με την κυβέρνηση της Τουρκίας, αλλά παράλληλα είναι απόλυτα έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση από την άλλη πλευρά του Αιγαίου». 

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα ενισχύει τις ναυτικές της δυνάμεις Νοτιοανατολικά της Κρήτης, ενώ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σχέδιο, για την περίπτωση που υπάρξει κάποια πρόκληση, τόσο στο Καστελόριζο, όσο και σε άλλο νησί του Ανατολικού Αιγαίου. 

Πρόσφατα, μάλιστα, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία άσκηση σε νησιά του Αιγαίου, στην οποία συμμετείχαν επίλεκτες δυνάμεις από την Ελλάδα και την Γαλλία. 

Εξάλλου, όπως έχει επισημάνει με έμφαση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει». 

Παράλληλα, η χώρα μας βρίσκεται σε άμεση συνεννόηση με την Αίγυπτο, αλλά και με το Ισραήλ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού την οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά της Άγκυρας. 

Να σημειωθεί ότι το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο εμποδίζει και τα ενεργειακά σχέδια του Ισραήλ και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται εντός της ισραηλινής ΑΟΖ. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.