Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓάμος ομόφυλων ζευγαριών: Γαλάζιες «βολές κατά ριπάς» και θρησκευτικοί «αφορισμοί»

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Γαλάζιες «βολές κατά ριπάς» και θρησκευτικοί «αφορισμοί»

Σφοδρές εσωκομματικές αντιδράσεις από βουλευτές της ΝΔ για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών - Κλιμακώνεται η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ μετά τη συνέντευξη Κασσελάκη - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Σε 36 χώρες του κόσμου, περισσότερες από τις οποίες είναι στην Ευρώπη πλέον ο γάμος  ομόφυλων ζευγαριών είναι νόμιμος, ενώ στις πολιτείες των ΗΠΑ τα ομόφυλα ζευγάρια και τα παιδιά τους απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 10 χώρες του κόσμου όπου μέχρι στιγμής δεν επιτρέπεται ο πολιτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά που δίνεται η δυνατότητα του σύμφωνου συμβίωσης.

Στην πολυαναμενόμενη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι θα φέρει τελικά στη Βουλή, προς διαβούλευση και στη συνέχεια προς επεξεργασία και ψήφιση νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση, προκαλώντας ωστόσο, σφοδρές εσωκομματικές αντιδράσεις οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες.

Σεισμός στο γαλάζιο στρατόπεδο

Από το πρωί σήμερα άρχισαν τα όργανα με τον Αντώνη Σαμαρά, να δηλώνει «Ο λαός θα ψηφίζει και οι βουλευτές θα απέχουν;»

Διαβάστε περισσότερα: Αντ. Σαμαράς για τα ομόφυλα ζευγάρια: Θα λέμε στον Ελληνικό λαό να ψηφίζει και ταυτόχρονα στους βουλευτές

Καταψηφίζουν οι Μηταράκης, Στυλιανίδης,Γκιουλέκας

Πολλαπλασιάζονται οι βουλευτές που δηλώνουν ότι δε θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Ένα από τα νεότερα μέλη της κυβέρνησης και ο πρώτος υφυπουργός της κυβέρνησης, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης δήλωσε επίσης σήμερα το πρωί, ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών εάν προβλέπει τη δυνατότητα υιοθεσίας.

Διαβάστε περισσότερα: Κ. Κυρανάκης: Δηλώνει κάθετα αντίθετος με την απόκτηση παιδιών με οποιοδήποτε τρόπο

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο καθώς διαφωνεί με την θεσμοθέτηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Διαφωνώ επί της αρχής, δεν θα το ψηφίσω επί της αρχής. Η διαφωνία μου έχει να κάνει με τον θεσμό της οικογένειας και του γάμου». «Διαφωνώ, δεν είναι το ίδιο ο γάμος των ομόφυλων και ο γάμος των ετερόφυλων ζευγαριών», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν θα απέχει από την ψηφοφορία αλλά θα καταψηφίσει δήλωσε και ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, Ευρυπίδης Στυλιανίδης. Μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι: «Η έννοια του γάμου συμπεριλαμβάνει την τεκνοθεσία και είναι θέμα χρόνου τα ελληνικά δικαστήρια να αναγνωρίσουν την τεκνοθεσία. Να λύσουμε τα πρακτικά ζητήματα με νομοθετικές παρεμβάσεις μέσα από το σύμφωνο συμβίωσης. Τα παιδιά θέλουν μαμά και μπαμπά. Δεν πρέπει είπε να διαταράξουμε τον αξιακό κώδικα της ελληνικής κοινωνίας».

Για στρατιωτάκια έκανε λόγο ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας δηλώνοντας ότι δεν θα απέχει αλλά θα καταψηφίσει. «Ο πρωθυπουργός είπε την άποψή του σε ένα θέμα κοινωνικής φύσεως. Δεν είμαστε στρατιώτες για να μας πουν τι θα κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Διαβάστε περισσότερα: Ποιοι γαλάζιοι βουλευτές διαφωνούν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπικό ναυάγιο του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίζει τις εξελίξεις με τους βουλευτές της ΝΔ, κάνοντας λόγο για ομηρία Μητσοτάκη από τον κ. Σαμαρά και την ακραία δεξιά πτέρυγα του κόμματός:

«Σε μια πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά ήθη ένδειξη δειλίας, καλεί τους βουλευτές του σε αποχή από την ψηφοφορία! Για τη στάση του αυτή τον εγκαλεί δημόσια και ανοιχτά ο πραγματικός ηγέτης της ακραίας  δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του Αντώνης Σαμαράς!», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μη θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αποχή είναι ανεκτή, προκάλεσε την αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος αναφορικά με την κομματική πειθαρχία που προανήγγειλε για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια τόνισε ότι δεν νοείται βουλευτής αριστερού κόμματος να στέκεται ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική πρόοδο.

Διαβάστε περισσότερα: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το σχέδιο νόμου εξελίσσεται σε προσωπικό ναυάγιο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το ΠΑΣΟΚ αναμένει να δει

Το ΠΑΣΟΚ αναμένει να δει το νομοσχέδιο. Σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο Θ. Γλαβίνας κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για «πρωτοφανή, αντιθεσμική και αντικοινοβουλευτική ενέργεια να λέει στους διαφωνούντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να μην προσέλθουν να ψηφίσουν. Αυτό λειτουργεί αντίθετα από τους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και είναι παράλογο. Οι βουλευτές εκλέγονται για να ψηφίζουν και να εκφράζουν τις θέσεις τους. Αυτή είναι η υποχρέωση της νομοθετικής λειτουργίας».

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι «το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά υπηρετεί με πάγιο τρόπο την προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στο οικογενειακό δίκαιο και την ισότητα των δικαιωμάτων. Αυτή η αξιακή θέση θα διατηρηθεί και εν προκειμένω. Το κάναμε και στο σύμφωνο συμβίωσης σχετικά πρόσφατα, υπάρχει και στον προγραμματικό μας λόγο. Δεν μπορεί όμως να βασίζεται η Κυβέρνηση στις ψήφους τις αντιπολίτευσης».

Το θέμα των παρακολουθήσεων και τα όσα είπε στη συνέντευξη του ο Κασσελάκης για τον Ανδρουλάκη, ξαναφούντωσε την κόντρα ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς και αναμένονται εξελίξεις.

Διαβάστε περισσότερα: Κλιμακώνεται η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ μετά τη συνέντευξη Κασσελάκη

Νέα Αριστερά: Παίρνουν πάσο για να μην ψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ

«Δεν πάει πολύ καλά η ελευθερία όταν καταλαβαίνουμε ότι ελευθερία δεν είναι για όλους και μπορούν οι βουλευτές της ΝΔ να πάρουν ένα πάσο και να μην ψηφίσουν για το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σημειώνει: «Η συστηματική προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να εμφανίζει την αντιδραστική του ατζέντα σε όλα τα ζητήματα με δήθεν “εκσυγχρονιστικό – προοδευτικό – νεωτεριστικό” μανδύα καταρρέει μπροστά στην αμείλικτη πραγματικότητα της φτώχειας, της ανασφάλειας, της επίθεσης στην υγεία και την παιδεία, της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, της ισοπέδωσης όλων των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας. Απ’ αυτή την άποψη ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του ούτε είναι ούτε μπορούν να παριστάνουν τους υπερασπιστές της προόδου και των λαϊκών δικαιωμάτων».

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος  αναφέρει: «Ο,τι και να μαγειρέψουν, ό,τι και να κάνουν, ό,τι και να επιβάλουν, να ξέρουν ένα πράγμα: αυτό το αντιχριστιανικό, αντικοινωνικό μέτρο η Ελληνική Λύση θα το καταργήσει όταν κυβερνήσει».

Η Νίκη στο ίδιο μήκος κύματος διά του προέδρου της: «Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα παιδιά ως μέσο κοινωνικής αναγνώρισης ατόμων ιδίου φύλου».

Ο πρόεδρος του κόμματος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή πως η θεσμοποίηση του γάμου των ομοφυλόφιλων «προσβάλλει την πυρηνική οικογένεια διευρύνοντας ανεξέλεγκτα τα όρια της οικογενειακής συμβίωσης».

«Η αναγνώριση αυτών των γάμων αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικογένειας, γιατί θα ανοίξει την «κερκόπορτα» της αναγνώρισης ως γάμου και άλλων μορφών συμβίωσης, όπως είναι η πολυπρόσωπη-πολυσυντροφική σχέση μεταξύ ενηλίκων που έχουν παιδιά», τόνισε ο κ. Στίγκας.

Θρησκευτικός “αφορισμός”

Την πλήρη αντίθεσή της στην “αλλαγή του νοήματος του γάμου και της οικογένειας που επιχειρείται να επιβληθεί στην κοινωνία” με την πρόταση της κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έσπευσε να εκφράσει με ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος.

Διαβάστε περισσότερα: Ιερά Σύνοδος για γάμο ομόφυλων: Η πρόταση της κυβέρνησης αλλάζει τον ορισμό της οικογένειας

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας