Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠ. Μαρινάκης: Δεν ζητήσαμε ποτέ κομματική πειθαρχία για το νομοσχέδιο με τα...

Π. Μαρινάκης: Δεν ζητήσαμε ποτέ κομματική πειθαρχία για το νομοσχέδιο με τα ομόφυλα ζευγάρια

Σε μια σειρά από θέματα της επικαιρότητας όπως η εγκληματικότητα, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και την ακρίβεια αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στη συνέντευξη του στο Ρ/Σ REAL FM.

Σε μια σειρά από θέματα της επικαιρότητας όπως η εγκληματικότητα, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και την ακρίβεια αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στη συνέντευξη του στο Ρ/Σ REAL FM.

«Η επιβολή του νόμου πάνω απ’ όλα, είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά σχετικά με την εγκληματικότητα που υπάρχει στη χώρα μας.

Για το «φροντιστήριο» στους βουλευτές του κόμματος που έγινε χτες παρουσία του εισηγητή του νομοσχεδίου Άκη Σκέρτσου, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι γίνεται ενημέρωση των βουλευτών σχετικά με το κάθε νομοσχέδιο και αυτό συμβαίνει και πριν από τον Δεκέμβριο του 2021, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Παύλου Μαρινάκη στον REAL FM:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η ιστορία με την «Greek Mafia», τη λεγόμενη -είδαμε και ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ παντού σήμερα, αλλά και στα ΝΕΑ πιο παραστατικά- δεν έχει γίνει κάτι όλα τα χρόνια. Είναι σαν η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας αυτή που σήμερα υπάρχει, η προηγούμενη, η προπροηγούμενη και στις άλλες Κυβερνήσεις- τις προηγούμενες- να παρακολουθεί ένα φαινόμενο το οποίο είναι πάρα πολύ ανησυχητικό για τους πολίτες και νομίζω ότι και με τη νομική σας ιδιότητα θα μας πείτε γιατί δεν έχει καταφέρει είτε η δικαστική εξουσία, είτε η εκτελεστική να περιορίσει αυτή τη δραστηριότητα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και από την εμπειρία μου και στα ποινικά δικαστήρια, αλλά και από την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια και σίγουρα και την εμπειρία των μεγαλύτερων εμού, αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε ως πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν συνολικά οι πολίτες και δεν χρειαζόμαστε τις μετρήσεις για να μας το πουν αυτό – που το αποτυπώνουν, βέβαια, και οι μετρήσεις – είναι η εγκληματικότητα. Δεν είναι τωρινό, αλλά σίγουρα υπάρχει και τώρα με πάρα πολλές εκφάνσεις. Γιατί, ναι, είναι το πολύ βαρύ έγκλημα στο οποίο αναφερθήκατε, αλλά είναι και η μεσαία, η μικρή εγκληματικότητα που και αυτή θέλει την προσοχή της και την πολύ άμεση αντιμετώπισή της. Δεν αντιμετωπίζονται όλα αυτά με το πάτημα ενός κουμπιού. Όσο καλά και να κάνει τη δουλειά της η Αστυνομία, όσο καλύτερα και να πηγαίνουν τα πράγματα –αυτό το αξιολογούν οι πολίτες και τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν, προκύπτουν και αξιολογούνται προφανώς – δεν θα εξαφανιστεί η εγκληματικότητα.

Στο συγκεκριμένο που με ρωτήσατε, αυτή τη στιγμή -επειδή δεν έχω ούτε εξειδικευμένες γνώσεις, ούτε πληροφορία συγκεκριμένη για την υπόθεση -φαντάζομαι, ελπίζω και πιστεύω ότι όπως στις υπόλοιπες υποθέσεις, οι Αρχές προσπαθούν να κάνουν ό, τι καλύτερο μπορούν και σε επίπεδο Δικαιοσύνης, αλλά και σε επίπεδο των αστυνομικών Αρχών– για να βρεθεί η άκρη του νήματος σε κάθε ποινική δικογραφία. Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά και προκύπτει από μια σειρά από άλλες επιτυχίες της Αστυνομίας ή έρευνες οι οποίες ξεκινάνε άμεσα και έχουν αποτελέσματα, είναι ότι αυτό που λέμε, και μάλιστα είχε χαρακτηριστεί και ως «ακροδεξιό», η επιβολή του νόμου πάνω απ’ όλα, είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Ένα παράδειγμα είναι το τι συνέβαινε όλα, δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια με τις καταλήψεις, που κάποιοι πηγαίνανε καταλάμβαναν χώρους, καταλάμβαναν Πρυτανείες – μου έχει συμβεί και εμένα ως φοιτητή να το βιώνω– κατελάμβαναν Πανεπιστήμια, χανόντουσαν εξάμηνα – είδατε τι έγινε στο Μετσόβιο. Το αυτονόητο για άλλες χώρες, που δεν ήταν αυτονόητο για την Ελλάδα, κάποιοι που νόμιζαν ότι τους ανήκει η Πρυτανεία βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη εκτός, όπως, δηλαδή, προέβλεπε ο νόμος. Προσήχθησαν αυτοί που έπρεπε να προσαχθούν και η ζωή συνεχίστηκε. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή -και όχι μόνο σε επίπεδο Πρυτανείας, σε επίπεδο παραλίας, σε επίπεδο γειτονιάς, σε επίπεδο εγκλήματος συνολικά- πρέπει να γίνει καθημερινότητα για τη χώρα. Προφανώς θα υπάρχουν κάποιες μεγαλύτερες επιτυχίες της Αστυνομίας, πιο άμεσες επεμβάσεις, πιο επιτυχείς επιχειρήσεις. Σίγουρα υπάρχουν και περιπτώσεις, που πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα. Όμως, σημασία έχει να γίνει πλήρως αντιληπτό ότι ο νόμος είναι πάνω απ’ όλους και απ’ όλα και ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί την οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε τώρα σε ένα θέμα που είναι πρώτο στην επικαιρότητα, γιατί η Κυβέρνηση επέλεξε να είναι πρώτο στην επικαιρότητα και είναι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών με ένα νομοσχέδιο που θα έρθει τέλος του μήνα, αρχές του επόμενου στη Βουλή. Υπάρχει μια κριτική για τη διαδικασία και λέει ένας ψηφοφόρος σας, ακόμα και βουλευτής ότι υπάρχουν μια σειρά ζητήματα τα οποία ο πολίτης τα έχει στην πρώτη προτεραιότητα και η Κυβέρνηση τώρα έχει γίνει άνω-κάτω. Η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα εμφανίζεται να έχει αντιρρήσεις, έγινε άνω-κάτω και η Αντιπολίτευση όλη μαζί και βεβαίως να λυθεί και βεβαίως οι ομιλούντες είναι υπέρ αυτής της λύσης, αλλά έχει γίνει μεγάλη φασαρία για ένα θέμα που θα μπορούσε να έχει μια άλλη διαδικασία. Ρωτώ γιατί; Φαίνεται ότι ούτε χθες το πρώτο «φροντιστήριο» έπιασε τόπο και αυτοί που είχαν τις αντιρρήσεις τους με τις αντιρρήσεις μπήκαν, με τις αντιρρήσεις βγήκαν.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, δεν ισχύει ότι επέλεξε η Κυβέρνηση το θέμα αυτό να είναι πρώτο στην ατζέντα. Και για να είμαστε και δίκαιοι, εμείς να απαντήσουμε σε αυτά τα οποία μπορεί κάποιος να μας κατηγορήσει, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα εμείς απαντούσαμε στις ερωτήσεις που οι δημοσιογράφοι μας έθεταν. Ως προς τη νομοθέτηση, όμως, προβήκαμε σε μια σειρά από πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες: τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η επιστολική ψήφος, οι παρεμβάσεις που έγιναν στο φορολογικό σύστημα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, οι οικονομικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στήριξης του εισοδήματος των πολιτών, οι παρεμβάσεις για τα γήπεδα και την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Όλα αυτά και πολλά ακόμα, ήταν και θα ακολουθήσουν και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Μία εξ αυτών η οποία ανακοινώθηκε περίπου πριν από μία εβδομάδα είναι και η παρέμβαση για την ισότητα στον γάμο, όπως την περιέγραψε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Εμείς, λοιπόν, θεωρούμε ότι είναι ένα σημαντικό θέμα, απαντώντας στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας. Αλλά συμφωνούμε ότι υπάρχουν μια σειρά από άλλα πάρα πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας. Και να σας πω και την αλήθεια είναι ένα σημαντικό θέμα για κάποιους συμπολίτες μας και γι’ αυτό και έχουμε χρέος, θεωρώ, να το περάσουμε. Δεν επηρεάζονται, όμως, όλοι οι υπόλοιποι, ούτε τους παίρνει κάτι και το δίνει σε κάποιους άλλους πολίτες. Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, στο συγκεκριμένο θέμα για να πάω και στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης είναι να συνεχίσουμε να μιλάμε με επιχειρήματα, χωρίς διχαστικό λόγο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι’ αυτό το θέμα φωνάξατε τους βουλευτές, δεν τους φωνάξατε ούτε για την επιστολική ψήφο ούτε για ….

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Από τον Δεκέμβριο του 2021 που είχα την τιμή να διατελώ Γραμματέας της Ν.Δ. και θυμάμαι ότι το ίδιο γινόταν και νωρίτερα, από την προηγούμενη ιδιότητά μου, ως προέδρου της ΟΝΝΕΔ, κάθε βδομάδα, τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα, κάτι που συνεχίστηκε και μετά τις εκλογές και με τη νέα Γραμματέα του κόμματος και με την υπόλοιπη διοίκηση του κόμματος, μία με δύο φορές τη βδομάδα καλούνταν οι βουλευτές της Ν.Δ. με κεντρικό ομιλητή τον εισηγητή Υπουργό του κάθε νομοσχεδίου και έκαναν συζήτηση και ενημερώνονταν. Γιατί εγώ δεν πιστεύω στη λέξη «φροντιστήριο». Συζήτηση, ενημέρωση είναι των βουλευτών, όπου οι βουλευτές κυρίως τι έκαναν; Μετέφεραν τα παράπονα ή τις ενστάσεις της κοινωνίας. Ξέρετε κάποιοι μπορεί να το ανακάλυψαν τώρα και απευθύνομαι κυρίως στο ΠΑΣΟΚ που μας κάνει κριτική και ειρωνεύεται τα περί «φροντιστηρίων», που δημοσιογραφικά προφανώς γράφτηκε. Αλλά τους ενημερώνουμε ότι ένας από τους λόγους που η Ν.Δ. δεν κατέρρευσε μέσα στην περίοδο των κρίσεων και παρά τις δυσκολίες και τα λάθη της άντεξε, είναι ότι συνέχισε και συνεχίζει να βασίζεται στη βάση της, στους βουλευτές της και τους ανθρώπους της. Και ναι υπάρχουν και περιπτώσεις που υπάρχουν διαφωνίες, αλλά δείτε τη διαφορά. Στη δική μας την περίπτωση από την αρχή ο Πρωθυπουργός δεν έθεσε, όπως διαχρονικά συμβαίνει σε ζητήματα δικαιωμάτων, κομματική πειθαρχία. Ακούγονται όλες οι απόψεις. Θεωρώ ότι όσο περνάει ο καιρός πείθονται όλο και περισσότεροι και βουλευτές και συμπολίτες μας, για το ότι αυτό που κάνουμε στην πραγματικότητα υπάρχει και απλά το ρυθμίζουμε. Και δείτε τι γίνεται στα υπόλοιπα κόμματα. Ο κ. Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος του δήθεν μεγάλου προοδευτικού κόμματος μετά από επτά μέρες ψέλλισέ, δεν μας είχε απαντήσει ποια είναι η θέση του. Και ακόμα και ο ίδιος προσωπικά δεν θεωρώ ότι έχει πάρει τόσο καθαρή θέση και δεν έχει ζητήσει τόσο καθαρά και ανοιχτά, αλλά είναι κάτι το θετικό ότι χθες ψέλλισε ότι είναι υπέρ αυτής της νομοθέτησης της Κυβέρνησης, ασχέτως κομματικής πειθαρχίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ψέλλισε, είπε ότι θα ψηφίσει…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αλλά προσέξτε, πέρασαν επτά μέρες και ασχολούμασταν με τα κορδόνια του Πρωθυπουργού από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Η μεγάλη δήθεν προοδευτική παράταξη, το «μεγάλο» δημοκρατικό κόμμα πέρασαν επτά μέρες για να μας πει, ασχέτως κομματικής πειθαρχίας -εμείς δεν ζητήσαμε ποτέ κομματική πειθαρχία, ούτε στο δικό μας κόμμα δεν την έχουμε ζητήσει- ποια είναι η θέση του. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ που τουλάχιστον από την αρχή ετάχθη υπέρ του δικού μας νομοσχεδίου, γιατί εμείς με αυτό που προτείνει δεν συμφωνούμε με το υπόλοιπο, έχει αλλάξει 4-5 φορές άποψη για την κομματική πειθαρχία ή μη. Εν πάση περιπτώσει, θέλω λίγο να δούμε τη μεγάλη εικόνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν να δούμε τη μεγάλη εικόνα την οποία μπορεί κανείς να τη συνθέσει από ορισμένες λεπτομέρειες που δεν είναι λεπτομέρειες. Υπάρχει μία διευκρίνιση που είναι χρήσιμο, αν μπορείτε να μας δώσετε. ΄Ένας Υφυπουργός ο οποίος διαφωνεί γιατί έχει άλλη άποψη και απέχει, έχει θέση στην Κυβέρνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ ούτε θα μπορούσα να διανοηθώ να μιλήσω εξ ονόματος …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, δεν έθεσε θέμα πειθαρχίας η Κυβέρνηση, ούτε για τους υπουργούς. Μίλησε για αυξημένη ευθύνη. Άλλο η αυξημένη ευθύνη και άλλο η κομματική πειθαρχία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ποιος έχει θέση ή όχι σε μία Κυβέρνηση, το αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο ο Πρωθυπουργός. Και να σας πω την αλήθεια είναι καλό να αποφεύγονται δηλώσεις που προδικάζουν την όποια απόφαση του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος ως προς το θέμα της κατά συνείδηση ψήφου των βουλευτών, όπως κατά παράδοση κάνει η παράταξή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, για πειθαρχία δεν μιλήσατε, ούτε εσείς, ούτε ο Πρωθυπουργός. Για αυξημένη ευθύνη μιλήσατε. Που σημαίνει αφήνετε παράθυρο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ζήτησε από τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, είπε το αυτονόητο, το οποίο παρεξηγήθηκε, ότι προτιμότερο της καταψήφισης -και λογικό νομίζω- είναι η αποχή, αλλά ζήτησε υπερψήφιση και είπε ότι οι υπουργοί, που συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση, λόγω συλλογικών αποφάσεων. Νομίζω ότι αυτό είναι ξεκάθαρο. Τώρα, ας δούμε τις τοποθετήσεις των υφυπουργών. Εγώ είμαι αισιόδοξος για το νομοσχέδιο, όπως και για όλα τα νομοσχέδια και βλέπω ότι σταδιακά δημιουργείται μία πλειοψηφία, γιατί ο κόσμος καταλαβαίνει. Ξέρετε, είναι σημαντικό, αδικεί και την ουσία του κάθε νομοσχεδίου, να εξαντλείται η συζήτηση σε αυτά, που ίσως έχουν ένα ενδιαφέρον περισσότερο, αυτό που λέμε «παραπολιτικό», αλλά στην πραγματικότητα είναι καλύτερο και για τους ανθρώπους αυτούς που απευθυνόμαστε και για τους υπόλοιπους συμπολίτες μας που έχουν τις επιφυλάξεις τους και έχουμε καθήκον να τους μιλήσουμε, να μιλήσουμε για την ουσία για να μπορέσουμε ―συμφωνώντας και με τους δύο― να πάμε και στα υπόλοιπα θέματα σταδιακά και να προχωρήσουμε τη συζήτηση για τα πάρα πολλά, που πρέπει κι εμείς να λύσουμε. Θεωρούμε ότι κάνουμε αρκετά και σίγουρα πρέπει να κάνουμε και όλα τα υπόλοιπα που έχουμε στο Πρόγραμμά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν πάμε στο θέμα της ακρίβειας, κάτι άλλο, Νίκο, πάνω σε αυτό. Υπήρξε μία κόντρα με τον κύριο Σαμαρά, η οποία είχε και έναν προσωπικό χαρακτήρα για εσάς και, βέβαια, καλά κάνατε, το αντιμετωπίσατε σε χαμηλούς τόνους. Δεν είναι ένα θέμα ότι ο πρώην Πρωθυπουργός, που έχει στηρίξει πολλές φορές τον κύριο Μητσοτάκη σε διάφορα θέματα, τώρα βλέπω σηκώνει πολύ τον πήχη της διαφωνίας του και με σκληρό τρόπο, με ομιλίες κ.λπ. Αυτό, δεν σας ανησυχεί εσωτερικά, ως Νέα Δημοκρατία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν έχουμε καμία ανησυχία. Θεωρώ ότι, νομίζω εσείς μπορείτε να το επιβεβαιώσετε έχοντας δει πολλές κοινοβουλευτικές ομάδες κυβερνήσεων― δεν μπορώ να θυμηθώ πιο συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα και πιο στέρεα Κυβέρνηση και από την πρώτη και από τη δεύτερη τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε περιόδους αλλεπάλληλων εισαγόμενων κρίσεων και με δύσκολες αποφάσεις και με νομοθετήματα τα οποία κάποια χρόνια πριν, φάνταζαν ταμπού, αλλά τώρα αποδεικνύονται κομβικής σημασίας. Είναι προφανώς αυτονόητο ότι δεν υπάρχει θέμα μετώπου ―δεν θα μπορούσα ποτέ, ούτε κανένας από εμάς να απαντάμε ή να θεωρούμε ότι απαντάμε σ’ έναν πρώην πρόεδρο του κόμματός μας, σε πρώην πρωθυπουργό, σας μιλάει ένας άνθρωπος που είναι από όσο θυμάται τον εαυτόν του στη Νέα Δημοκρατία, όμως, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, έχω καθήκον, όταν γίνεται μία ερώτηση, η οποία θεωρώ ότι αδικεί αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, ως προς την αποχή, όπως και σε κάθε άλλο θέμα, να απαντώ με βάση την πραγματικότητα. Αυτό έκανα, αυτό θα συνεχίσω να κάνω, αυτό είναι το καθήκον μου απέναντι στους πολίτες και στη μεγάλη ευθύνη και τιμή γι’ αυτό το οποίο μου έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός και ξέρετε είναι οι δύο βασικές υποχρεώσεις, η μία να προβάλουμε το κυβερνητικό έργο με επιχειρήματα και στοιχεία και η άλλη να απαντάμε, όταν θεωρούμε ότι διαστρεβλώνεται αυτό το οποίο λέει ο Πρωθυπουργός ή κάποιο άλλο κυβερνητικό στέλεχος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κλείσουμε με το θέμα της ακρίβειας, κύριε Υπουργέ, κύριε Μαρινάκη. Το ερώτημα είναι απλό: Αν τα μέτρα που ανακοινώσατε τις τελευταίες ημέρες δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, έχετε άλλη γραμμή άμυνας, υπάρχουν άλλες σκέψεις για περαιτέρω κυβερνητικές παρεμβάσεις στο θέμα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με μία πολιτική που χωρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος είναι τα μόνιμα μέτρα, μην τα αναλύσουμε τώρα, στοχεύουμε στη συνεχή αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών και στον ιδιωτικό και στο Δημόσιο Τομέα και στους νέους και στους συνταξιούχους και παντού, όπως προβλέπει το Πρόγραμμά μας. Ο δεύτερος άξονας είναι οι έλεγχοι και τα πρόστιμα, όπου παρατηρείται παραβίαση, θα συνεχίσουμε και σε αυτήν την κατεύθυνση ακόμα πιο εντατικά. Και ο τρίτος είναι ο πυλώνας είναι τα στοχευμένα μέτρα, στα οποία αναφερθήκατε. Αυτά τα οποία ανακοίνωσε αρχικά ο Πρωθυπουργός και εξειδίκευσε στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης, ο κύριος Σκρέκας, δεν ήταν ούτε τα πρώτα, και όσο επιμένει η ακρίβεια και αυτά θα συνεχίζονται και θ’ αξιολογούνται συνεχείς παρεμβάσεις, οι οποίες θέλουμε να είναι αποδοτικές, να μην είναι πυροτεχνήματα. Ποιος είναι ο στόχος; Όλα μαζί, επιμέρους, να μειώνουν τις συνέπειες για τους πολίτες και κυρίως να δίνεται έμφαση στις μόνιμες παρεμβάσεις, γιατί; Γιατί εκείνες θα μείνουν, όταν οι κρίσεις θ’ αρχίσουν να φεύγουν και να υποχωρούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δείτε να επιδεινώνεται η κατάσταση, μπορεί να ξανά μπει πάνω στο τραπέζι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η Κυβέρνηση που μεταπολιτευτικά μείωσε ή κατήργησε τους περισσότερους φόρους που μπορεί να θυμηθεί κανείς. Πάνω από 50 στην πρώτη τετραετία και ξεκίνησε με σημαντικές μειώσεις φόρων και στη δεύτερη, όπως είναι η αύξηση του αφορολόγητου, η μονιμοποίηση προσωρινά μειωμένων φόρων, όπως ήταν για τις μεταφορές ή για τον κινηματογράφο ή για αγαθά σχετιζόμενα με την Υγεία. Άρα είναι στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας να μειώνουμε ή να καταργούμε φόρους. Εν προκειμένω, στοχευμένα στην εισαγόμενη ακρίβεια θεωρούμε ότι αποδίδουν περισσότερο παρεμβάσεις αύξησης των εισοδημάτων, στις συγκεκριμένες στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως αυτές έχουν ανακοινωθεί κατά καιρούς, που έχουν στόχο να στηρίξουν συνολικά τους πολίτες και ακόμα περισσότερο τις οικογένειες με παιδί και αυτές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Χώρες που επέλεξαν προσωρινές μειώσεις φόρων σε αυτό ακριβώς τον τομέα στη συνέχεια αναγκάστηκαν, είτε να πάρουν πίσω αυτά τα μέτρα, είτε να μη δουν αποτελέσματα. Το ξανά λέω, όμως: επί της αρχής, εμείς θέλουμε να μειώνουμε φόρους, να καταργούμε φόρους, από εμάς δεν θ’ ακούσετε, ούτε θα δείτε αυξήσεις φόρων, αλλά το κάνουμε όπως λέει το Πρόγραμμά μας και θα το κάνουμε και όταν βλέπουμε ότι αυτό θα αποδώσει υπέρ των πολιτών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας