Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΘεόδωρος Λιβάνιος: «Στόχος είναι αρχές Φεβρουαρίου να ανοίξει η πύλη των αιτήσεων...

Θεόδωρος Λιβάνιος: «Στόχος είναι αρχές Φεβρουαρίου να ανοίξει η πύλη των αιτήσεων για τη επιστολική ψήφο»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά για το θέμα της επιστολικής ψήφου και έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο εφαρμογής της.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά για το θέμα της επιστολικής ψήφου και έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο εφαρμογής της.

«Η επιστολική ψήφος δεν είναι κάτι το οποίο θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα και δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά αλλού, πάρα πολλές χώρες και της Δυτικής Ευρώπης και οι ΗΠΑ και η Αυστραλία χρησιμοποιούν κατά κόρον επιστολική ψήφο άρα είναι κάτι που είναι δοκιμασμένο και λειτουργεί. Έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας συμπεριλαμβανομένων της τήρησης απαρέγκλιτα όλων των εγγυήσεων που ζητάνε διεθνείς οργανισμοί, και το Συμβούλιο Βενετίας αλλά και ο Οργανισμός για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη. Έχουμε απαντήσει και έχουμε υιοθετήσει το σύνολο των δεσμεύσεων.

Έχουν ληφθεί όλα και σε κάποια σημεία όχι απλώς καλύπτουμε αλλά και υπερκαλύπτουμε τις απαιτήσεις που υπάρχουν άρα θεωρώ ότι η κριτική που γίνεται είναι λίγο πολύ προσχηματική. Δεν γίνεται το ΠΑΣΟΚ να συμφωνεί για την επιστολική ψήφο στους εκτός Ελλάδος εκλογείς για παράδειγμα αλλά να διαφωνεί για τους εντός Ελλάδας γιατί η διαδικασία είναι ίδια. Θεωρώ ότι ο ΠΑΣΟΚ έχει εκλάβει το ρόλο του ως εν δυνάμει νέος ΣΥΡΙΖΑ που λέει όχι σε όλα και νομίζω ότι για αυτό θα κριθεί.

Τα μέρη συγκέντρωσης των ψήφων 

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «Θα μισθωθούν ή θα χρησιμοποιηθούν δημόσιοι ή ιδιωτικοί χώροι. Για παράδειγμα ένα μεγάλο εκθεσιακό κέντρο που μπορούν να συγκεντρωθούν οι ψήφοι είναι οι εγκαταστάσεις της ΔΕΘ οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται τον Ιούνιο όπου εκεί θα στηθούν τα εκλογικά κέντρα και οι επιτροπές οι οποίες θα συγκεντρώνουν τα ψηφοδέλτια και φυσικά εκεί θα γίνει και η καταμέτρηση την Κυριακή των εκλογών.

Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα κάνουμε για τις εταιρείες που θα αναλάβουν το ταχυμεταφορικό έργο θα υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές. Συγκεκριμένος χρόνος παράδοσης μιας επιστολής εντός Ελλάδας ή εκτός Ελλάδας ανάλογα με την περιοχή η οποία θα πρέπει να είναι δεσμευτική και με πολύ αυστηρές ρήτρες, εάν δεν τηρηθεί. Από εκεί και πέρα ανά 1.000 ψηφοφόρους είναι ένα εκλογικό τμήμα άρα όσους περισσότερους ψηφοφόρους έχουμε τόσα περισσότερα τμήματα για την καταμέτρηση θα κάνουμε και γενικά έχουμε μελετήσει και εφαρμόσει ότι πιο κατάλληλο για τη χώρα μας υπάρχει προκειμένου να γίνει ομαλή η όλη διαδικασία.

Οι δικλείδες ασφαλείας για την επιστολική ψήφο

Ακόμη, ο κ Λιβάνιος τόνισε ότι «είναι σημαντικό ότι έχουμε εκπροσώπους κομμάτων σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, και κατά τη φάση συλλογής των φακέλων και προφανώς και το βράδυ της Κυριακής των εκλογών που θα γίνει καταμέτρηση. Δεύτερον τα κόμματα θα έχουν πρόσβαση στον κατάλογο των εκλογέων που έχουν ζητήσει επιστολική ψήφο. Υπάρχει βεβαίωση ότι ο φάκελος θα αποσταλεί μόνο από τον ίδιο τον εκλογέα. Είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε αλλά κάποια πραγματική εφαρμόσιμη λύση δεν έχουμε ακούσει ακόμα κάτι συγκεκριμένο «βάλτε και αυτό». Νομίζω ότι τα έχουμε καλύψει πάρα πολύ και είναι περισσότερο στο όριο του ευχολογίου παρά της ρεαλιστικής πρότασης.

Την άλλη εβδομάδα θα εγκριθεί από την εθνική αντιπροσωπεία ο νόμος και θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης, στόχος είναι τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου να ανοίξει η πύλη των αιτήσεων και θα κλείσει σαράντα μέρες πριν την διενέργεια των εκλογών 29 -30 Απριλίου».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας