Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΒατσινά: «Σημαντικό το υπ. Δικαιοσύνης να δει και πέρα από τις μελέτες»...

Βατσινά: «Σημαντικό το υπ. Δικαιοσύνης να δει και πέρα από τις μελέτες» – Σε διαβούλευση ο Νέος Δικαστικός Χάρτης

Για μια μεγάλη μεταρρύθμιση κάνει λόγο ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, απαντώντας σε αναφορά που κατέθεσε η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά για την σχεδιαζόμενη κατάργηση των Ειρηνοδικείων και τα προβλήματα που θα προκύψουν στην εξυπηρέτηση των πολιτών για τις υποθέσεις τους.

Στην απάντηση προς την κ.Βατσινά, εκ μέρους του γραφείου του Υπουργού, σημειώνεται ότι η δικαστική αναδιάρθρωση αποτελεί “μεγάλη μεταρρύθμιση, με σκοπό την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης από το ελληνικό δικαστικό σύστημα” και από καιρό το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει “τη μελέτη των βέλτιστων διεθνών και κυρίως ευρωπαϊκών εμπειριών Δικαστικών Χαρτών”, αξιοποιώντας και την τεχνογνωσία της Παγκόσμιας Τράπεζας, που “μετά από πολύμηνη εργασία κατέθεσε χρήσιμα στοιχεία και σενάρια αλλαγών”. Τα στοιχεία αυτά έλαβε Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε με αντικείμενο τον Νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας, προκειμένου να καταθέσει συνολικό πλαίσιο.

Πάντως, όπως τονίζεται, “δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αιφνιδιάσει”, ενώ το ολοκληρωμένο πλαίσιο του Νέου Δικαστικού Χάρτη “θα κατατεθεί προς δημιουργική διαβούλευση”.

Σε δήλωσή της η κ. Βατσινά, η οποία έχει ξεκινήσει γύρο επαφών και συναντήσεων αναφορικά με τον Νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας, εξέφρασε συγκρατημένη ικανοποίηση για την σχεδιαζόμενη διαβούλευση αλλά και την πεποίθηση ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα λάβει υπόψη του όλες εκείνες τις παραμέτρους που θα καταστήσουν απρόσκοπτη την πρόσβαση των πολιτών στην απονομή δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα η βουλευτής Ηρακλείου ανέφερε:

“Είναι πολύ σημαντικό το Υπουργείο Δικαιοσύνης να δει και πέρα από τις μελέτες, τα νούμερα και τα τεχνοκρατικά δεδομένα, που πλείστες φορές έχουμε δει να βάζουν σε δεύτερη μοίρα τον Άνθρωπο.

Η εξυπηρέτηση των πολιτών δεν πρέπει να παρεμποδίζεται, ιδίως σε περιπτώσεις απονομής Δικαιοσύνης, στην οποία κάθε πολίτης έχει δικαίωμα πρόσβασης, γι’αυτό είμαι σίγουρη ότι η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα εξετάσει το θέμα διεξοδικά, αλλά και ρεαλιστικά, σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών  για τις υποθέσεις τους.”

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας