Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠ. Μαρινάκης: Η επιστολικής ψήφος αυξάνει και διευρύνει τη συμμετοχή στις εκλογές

Π. Μαρινάκης: Η επιστολικής ψήφος αυξάνει και διευρύνει τη συμμετοχή στις εκλογές

Ο Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη. αναφέρθηκε τόσο στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο που υπερψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές του κυβερνόντος κόμματων αλλά και για το σχέδιο νόμου που αφορά την ισότητα στον πολιτικό γάμο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «με το νέο νόμο αλλάζει το τοπίο της ψήφου των αποδήμων, αλλά και το τοπίο για τους εκλογείς στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια μεγάλη, ουσιαστική, κίνηση για την ενίσχυση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία» αναφερόμενος στο νέο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη.

«Η δυνατότητα αύξησης της συμμετοχής συνεπάγεται αύξηση και διεύρυνση της δημοκρατίας, καθώς αυτή γίνεται πιο αντιπροσωπευτική» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πρόσθεσε ότι με την χθεσινή υπερψήφιση του νόμου ομογενείς του εξωτερικού και εντός Ελλάδας εκλογείς θα μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές.

«Αυτό το μεγάλο βήμα το επικύρωσαν με την ψήφο τους μόνο τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ» επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης και χαρακτήρισε «προσχηματική» την αρχική συναίνεση της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που τελικώς το καταψήφισαν.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «η πρόταση για την επέκταση του δικαιώματος επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και στις εθνικές εκλογές είναι μια τομή, μια κίνηση που θα ισχυροποιήσει τη δημοκρατία μας πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της» και υπογράμμισε ότι, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός χθες το υπουργικό συμβούλιο, η σχετική τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές.

«Η Ιστορία γράφεται με πράξεις, που εν προκειμένω είναι η ψήφος της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας σε ένα εμβληματικό νομοσχέδιο και όχι με λόγια» είπε ο κ. Μαρινάκης.

Για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, που έχει από χθες τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο για όλους τους Έλληνες πολίτες , χωρίς διακρίσεις, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών, ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομοφύλων ζευγαριών».

«Αποτελεί υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ που περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης της ΝΔ. Την ισότητα στο γάμο έχουν νομοθετήσει 36 χώρες στον κόσμο, 20 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη.

Η νομοθέτηση της ισότητας στο γάμο «αυτόματα συνεπάγεται την εφαρμογή ολόκληρου του πλαισίου συγγένειας συμπεριλαμβανομένης και της υιοθεσίας, που έχει θεσπιστεί και ισχύει σε 39 χώρες στον κόσμο, εκ των οποίων 23 βρίσκονται στην Ευρώπη και 16 είναι κράτη – μέλη της Ε.Ε.»

Ο κ. Μαρινάκης διευκρίνισε ότι με το νομοσχέδιο δεν επεκτείνεται το δικαίωμα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε ζευγάρια ανδρών, ή σε ζευγάρια εκτός γάμου, ή σε σύμφωνο συμβίωσης, δεν γίνεται καμία αναφορά στις έννοιες «γονέας 1», «γονέας 2» και δεν τροποποιείται το νομοθετικό πλαίσιο για το σύμφωνο συμβίωσης.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας