Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜ. Βαρβιτσιώτης: Από τη δολοφονία του Καργιώτη στην παραίτηση και από εκεί...

Μ. Βαρβιτσιώτης: Από τη δολοφονία του Καργιώτη στην παραίτηση και από εκεί στον ιδιωτικό τομέα

Με μια ανακοίνωση του ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έκανε γνωστό ότι θα παραδώσει την βουλευτική του έδρα, την οποία καταλαμβάνει ο Δημήτρης Καλογερόπουλος. Λίγο καιρό αφότου είχε παραιτηθεί από υπουργός…

Ήταν η 11η Σεπτεμβρίου του 2023, με τον τότε υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, να παραιτείται στον απόηχο της φρικτής δολοφονίας του Αντώνη Καργιώτη στον Πειραιά, από τα μέλη του πλοίου Blue Horizon.

Τα άτομα αυτά δεν επέτρεψαν στον άτυχο νεαρό να επιβιβαστεί στο πλοίο, παρόλο που είχε φθάσει στην προβλήτα προ της αναχώρησης. Τότε  ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας σε δύο διαφορετικά κανάλια είχε πει ότι «υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους και βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία»

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις άνοιξαν τους «ασκούς του Αιόλου» προκαλώντας τις αντιδράσεις των κόμματων της αντιπολίτευσης.

Οι εικόνες είναι σοκαριστικές, ανατριχιαστικές. Ένας άνθρωπος πήγε να ταξιδέψει και βρέθηκε νεκρός, και ένας άλλος άνθρωπος πήγε να κάνει τη δουλειά του και βρέθηκε κατηγορούμενος για φόνο» είχε πει. «Θεωρώ ότι είναι ένα τραγικό συμβάν. Είναι μία τραγική στιγμή, με μια τραγική κρίση για την οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνα τα μέλη του πληρώματος που συμμετείχαν» σπεύδει να συμπληρώσει, ίσως σε μια προσπάθεια να αποσείσει τυχόν ευθύνες από το Λιμενικό Σώμα, άνθρωποι του οποίου δεν βρίσκονταν πουθενά κοντά την ώρα της τραγωδίας.

Λίγο αργότερα, στο Open, ο υπουργός Ναυτιλίας μίλησε για «απάνθρωπη, εξωφρενική εικόνα» που «προσβάλλει την ελληνική ναυτοσύνη». Και πάλι όμως έσπευσε να συμπληρώσει: «Υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο και υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν την δουλειά τους να φέρουν πίσω έναν μισθό, ένα μεροκάματό και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία».

Σχετικά με τις καταθέσεις ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι δεν έχει γνώση της προανάκρισης και τόνισε ότι η επιστροφή του πλοίου διατάχτηκε από την στιγμή που υπήρχαν οι πρώτες μαρτυρίες ότι στην πτώση του ατόμου συνέβαλαν μέλη του πληρώματος.

«Τέτοιες σκηνές δεν τις έχουμε ξαναδεί και είναι σίγουρο ότι σήμερα θρηνούμε τον χαμό του συνανθρώπου μας αλλά θρηνούν και οι οικογένειες των μελών του πληρώματος τους δικούς τους ανθρώπους που πήγαν να βγάλουν ένα μεροκάματο και δεν ξέρω για ποιους λόγους σήμερα κατηγορούνται για ανθρωποκτονία», πρόσθεσε.

Μεσολάβησαν πέντε μέρες κατά τις οποίες τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ασκήθηκε πίεση από το δυσαρεστημένο Μαξίμου στον τότε υπουργό, να παραιτηθεί. Μάλιστα, τα ίδια ρεπορτάζ ανέφεραν ότι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα «κοβόταν» από τον επερχόμενο ανασχηματισμό. Τότε ήταν που προέβη στο προκαθορισμένο, για πολλούς, βήμα.

Τότε είχε γράψει, στα social media

Ο τότε υπουργός Ναυτιλίας επέλεξε την έξοδο από την κυβέρνηση:

«Η δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη από μέλη του πληρώματος στο Blue Horizon μας έχει συγκλονίσει όλους. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι Έλληνες ναυτικοί παραβιάζοντας τους πανάρχαιους κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα έσπρωξαν και εγκατέλειψαν έναν άτυχο νέο στα θολά νερά του λιμανιού του Πειραιά.

Μίλησα με την οικογένεια του Αντώνη και τους μετέφερα την συμπαράστασή μας στον πόνο τους. Τους υποσχέθηκα ότι ο Αντώνης δεν θα ξεχαστεί και ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσω την μνήμη του αποδίδοντας δικαιοσύνη στο μέτρο που μου αναλογεί.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης παρέπεμψα τα υπεύθυνα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ολοκληρώνοντας τις από το νόμο αρμοδιότητες που έχω για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών σε αυτούς που φταίνε. Ελπίζω και η Ελληνική Δικαιοσύνη σύντομα να οδηγήσει τους πραγματικούς αυτουργούς στο εδώλιο, όπως τους αρμόζει.

Τις τελευταίες μέρες όμως γίνομαι και στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά.

Μια δήλωσή μου που εύκολα παρερμηνεύτηκε, προκάλεσε αγανάκτηση. Ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη. Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα τον θύμα με τους θύτες. Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει.

Στην πολιτική βρίσκομαι όλα αυτά τα χρόνια γιατί έχω μέσα μου βαθιά το αίσθημα της προσφοράς στην κοινωνία και την πατρίδα. Υπηρετώ τη δημόσια ζωή με αρχές και αξίες.

Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και να μη κρύβομαι στα δύσκολα.

Μπορεί για κάποιους να είμαι ένα καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο. Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Γι’ αυτό και υπέβαλα στον Πρωθυπουργό την παραίτησή μου.

Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του».

H δεύτερη (και τελευταία) παραίτηση

Λίγους μήνες μετά, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παραιτείται και από βουλευτής, όπως ενημέρωσε ο ίδιος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ άλλων αναφέρει σε σχετική ανάρτηση ότι στη ζωή έρχεται η ώρα που ένας κύκλος κλείνει κι ένας νέος ανοίγει ενώ σε άλλο σημείο προσθέτει ότι «έχοντας θητεύσει δύο φορές στο Υπουργείο Ναυτιλίας, με την εμπειρία του ναυτιλιακού δικηγόρου, αλλά και ως ένας άνθρωπος της θάλασσας, πιστεύω ακράδαντα ότι ο χώρος αυτός έχει απεριόριστες δυνατότητες για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας.»

«Πάντα πίστευα άλλωστε ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο την επιτυχία της στον χώρο της ναυτιλίας και η προσωπική μου συμβολή σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην πολιτική δράση».

Ακόμα ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε γνωστό ότι παραδίδει τη βουλευτική του έδρα, την οποία και καταλαμβάνει ο Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας