Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΧωρίς Βαρβιτσιώτη η Βουλή για πρώτη φορά από το 1864!

Χωρίς Βαρβιτσιώτη η Βουλή για πρώτη φορά από το 1864!

Ήταν το 1844 όταν από τις εκλογές (πρώτες στην ιστορία του νεοσύστατου ακόμη κράτος) ένας από τους βουλευτές που εξελέγησαν ήταν και ο Πέτρος Βαρβιτσιώτης από το χωριό Βαρβίτσα (ή Μπάρμπιτσα) της Λακωνίας. Το συγκεκριμένο χωριό φαίνεται πως είναι η γενέτειρα του Ζαχαρία Μπαρμπιτσιώτη, του ατρόμητου καπετάνιου που λέγεται πως ήταν αυτός που έδωσε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη το προσωνύμιο «Γέρος του Μοριά».

Μάλιστα οι εκλογές που ήταν αποτέλεσμα της επανάστασης του 1843 και της περικύκλωσης των ανακτόρων, με αίτημα την παραχώρηση Συντάγματος, ήταν οι πρώτες που πραγματοποιήθηκαν και κράτησαν τέσσερις μήνες παραβιάζοντας τον Εκλογικό Νόμο, που όριζε περίοδο οκτώ ημερών ως ανώτατο όριο διεξαγωγής τους.

Ήταν ο πρώτος βουλευτής από την οικογένεια Βαρβιτσιώτη που είχε διαρκώς εκπρόσωπο στο Κοινοβούλιο από το 1864 έως… και φέτος. Χθες. Με την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ο πατέρας του και ευπατρίδης της πολιτικής, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, πάντοτε φρόντιζε να θυμίζει στις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι από το 1864 υπάρχει πάντα ένας Βαρβιτσιώτης στη Βουλή. Και όντως…

Έκτοτε το επίθετο Βαρβιτσιώτης εμφανίζεται συχνά πυκνά στους καταλόγους βουλευτών κυρίως στη Λακωνία αλλά και στην Αττική, από το 1864, μέχρι που φτάνουμε αρχικά στον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, παππού του πρώην υπουργού, ο οποίος υπήρξε βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος την περίοδο 1946-50.

Τη «σκυτάλη» παίρνει ο πατέρας του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Ιωάννης, ο οποίος εκλέγεται βουλευτής για πρώτη φορά το 1961, επανεκλέγεται και στις εκλογές του 1963, του 1964, καθώς και στις υπόλοιπες που ακολούθησαν από το 1974 μέχρι και το 2000.

Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης εκλέχτηκε ως βουλευτής της ΕΡΕ στη Β’ Αθηνών, ενώ μετά τη μεταπολίτευση εκλεγόταν στην ίδια περιφέρεια με τη Νέα Δημοκρατία μέχρι το 1996, ενώ το 2000 εξελέγη στο Επικρατείας του κόμματος. ολοκλήρωσε τη θητεία του 2004 έχοντας διατελέσει περισσότερα από 30 χρόνια ως βουλευτής.

Το 2000 ουσιαστικά ο πατέρας «παρέδωσε» στον γιο με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να εκλέγεται βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογικές περιφέρειες της Β’ Αθηνών και Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών μέχρι το 2023, με τον ίδιο να παραιτείται χθες, Πέμπτη (25/1) από βουλευτής και να αποσύρεται ουσιαστικά από την πολιτική.

Έτσι σηματοδοτεί ένα τέλος εποχής για μία οικογένεια που υπάρχει στο ελληνικό κοινοβούλιο εδώ και 180 χρόνια…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας