Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠ. Πέρκα: «Η κυβέρνηση δεν θέλει να υπάρχει έλεγχος και κανόνες αλλά...

Π. Πέρκα: «Η κυβέρνηση δεν θέλει να υπάρχει έλεγχος και κανόνες αλλά χάος με τα τιμολόγια ρεύματος»

Απέφυγε, σύμφωνα με τη Νέα Αριστερά, να δώσει απαντήσεις για την εκρηκτική αύξηση της πάγιας χρέωσης προμήθειας στα τιμολόγια ρεύματος που ξεπερνά το 728%, να θέσει ανώτατο όριο χρέωσης παγίου για όλες τις κατηγορίες τιμολογίων και να νομοθετήσει ώστε να είναι κοινές, για όλους τους προμηθευτές, οι παράμετροι που διαμορφώνουν το μηχανισμό αναπροσαρμογής ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, όπως του ζήτησε η βουλευτής Φλώρινας και Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης με θέμα: «Πολύχρωμη εξαπάτηση των καταναλωτών ρεύματος με ευθύνη της κυβέρνησης».

Η κ. Πέρκα επισήμανε ότι τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και κανόνες: “Το μοναδικό μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι ότι επιτρέπει οτιδήποτε αυξάνει την κερδοφορία των παρόχων, αλλά επιβαρύνει διαρκώς τους καταναλωτές. Κάθε πάροχος μπορεί τελικά να κάνει ό,τι θέλει, ενώ οι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι με χάος και σύγχυση που έχει προκαλέσει η “μεταρρύθμιση” με τα πολύχρωμα τιμολόγια”.

Στάθηκε στο χαρακτηριστικό παράδειγμα τιμολογίου που λανσάρεται το τελευταίο διάστημα ως σταθερό, ενώ δεν ανήκει στην κατηγορία με την μπλε σήμανση, αφού δεν είναι δωδεκάμηνης αλλά οκτάμηνης διάρκειας, μίας εταιρείας μάλιστα στην οποία έχει πλειοψηφικό ποσοστό το ελληνικό δημόσιο. Ο κος Σκυλακάκης δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης για να νομιμοποιήσει τελικά αυτήν την πρακτική της εταιρείας που παραβίασε τους όρους που έχει θέσει ο ίδιος με τα πολύχρωμα τιμολόγια. Δεν απάντησε επίσης ξεκάθαρα αν, με την επιλογή του να προχωρήσει στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης αντί για την τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας, παρακάμπτει τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Η ΡΑΑΕΥ επίσης δηλώνει ότι αν δεν ληφθούν μέτρα  για τη συγκεκριμένη περίπτωση τότε κι άλλοι προμηθευτές θα αρχίσουν να ερμηνεύουν διασταλτικά τις πολύχρωμες κατηγορίες, ουσιαστικά καταργώντας την ταξινόμηση.

Η Πέτη Πέρκα σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΝΔ έχει παρακάμψει τη ΡΑΑΕΥ και στο παρελθόν: “είχατε αφαιρέσει τη σχετική αρμοδιότητα της Αρχής επειδή οι όροι που έθετε για να προχωρήσει στην πιστοποίηση του νέου Διαχειριστή και να ολοκληρωθεί η συναλλαγή της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas δεν άρεσαν στον επενδυτή. Η ίδια συνταγή πάλι, α λα καρτ φιλελεύθεροι που α λα καρτ δίνετε ή αφαιρείτε αρμοδιότητες από τις ανεξάρτητες αρχές”.

Υπενθύμισε τέλος στον κ. Σκυλακάκη πως  εκ του ρόλου και της θέσης του, ως Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι υποχρεωμένος να διαφυλάττει τα συμφέροντα των καταναλωτών και όχι τα συμφέροντα των προμηθευτών, όπως έχει φανεί ότι κάνει τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δήλωσε τέλος ότι θα επανέλθει για το ζήτημα της εκρηκτικής αύξησης του παγίου και την ανάγκη να θεσπιστεί ανώτατο όριο σε όλα τα τιμολόγια ρεύματος καθώς και για τις παραμέτρους του μηχανισμού αναπροσαρμογής που, για λόγους σύγκρισης, πρέπει να είναι κοινές για όλους τους παρόχους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας