Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑποστολάκη: Παράθυρο ατιμώρητης κακουργηματικής απιστίας στο ν/σ για τους Ποινικούς Κώδικες

Αποστολάκη: Παράθυρο ατιμώρητης κακουργηματικής απιστίας στο ν/σ για τους Ποινικούς Κώδικες

Για παράθυρο ατιμώρητης κακουργηματικής απιστίας μέχρι τις 30 Μαρτίου του 2024 κάνει λόγο η Μιλένα Αποστολάκη, αναφερόμενη στο κατατεθέν σχέδιο νόμου για τους Ποινικούς Κώδικες.

Όπως επεσήμανε η Βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ και Τομεάρχης Δικαιοσύνης:

«Σήμερα το έγκλημα της απιστίας διώκεται κατ’ έγκληση στην κακουργηματική μορφή του μόνο εφόσον στρέφεται κατά «πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Στο κατατεθέν στην διαβούλευση σχέδιο νόμου ορίζεται ως έναρξη ισχύος όλων των διατάξεών του η ημερομηνία δημοσίευσης αυτού (άρθρο 103). Αντιθέτως, στο τελικά κατατεθέν σχέδιο ορίζεται ως έναρξη ισχύος των διατάξεών του η 1.5.2024, ειδικώς όμως ως προς εννέα άρθρα του, μεταξύ των οποίων και το εν λόγω, ορίζεται ως έναρξη ισχύος η 1.7.2024.

Πρακτική συνέπεια των ανωτέρω είναι ότι οποιαδήποτε κακουργηματική πράξη απιστίας τελεστεί από σήμερα και μέχρι την 30.3.2024 σε βάρος οποιουδήποτε νομικού προσώπου του χρηματοπιστωτικού τομέα θα καταστεί την 30.6.2024 ανέγκλητη και δεν θα μπορεί να διωχθεί ποινικά, εφόσον δεν θα έχει κατατεθεί σχετική έγκληση εντός τριών μηνών (κατά το άρθρο 114 παρ.1 ΠΚ).

Αντιθέτως, αν είχε οριστεί η έναρξη ισχύος από την 1.5.2024 (και πολύ περισσότερο από την δημοσίευση του νόμου) δεν θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα, καθώς από εκείνη την ημέρα και για τα επόμενα 15 χρόνια (μέχρι την παραγραφή) θα μπορούσε να επέμβει αυτεπαγγέλτως η Εισαγγελία.

Qui Bono? Απαιτούνται απαντήσεις από τη Κυβέρνηση.

Όπως τόνισε η Μ. Αποστολάκη, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης “αποτελεί έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό απέναντι στο κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας, απόρροια της κυβερνητικής αποτυχίας στο πεδίο της δημόσιας ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών. Η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρεί μέσω ενός όχι μόνο αφόρητου αλλά και επικίνδυνου θεσμικού λαϊκισμού να εμφανιστεί ως η εκπροσωπούσα τα θύματα και τους φιλήσυχους πολίτες έναντι όσων εγείρουν σημαντικές ενστάσεις τους οποίους παρουσιάζει κατ’ αντίστιξη ως προστάτες του εγκλήματος και των αυτουργών του”.

Η Μ. Αποστολάκη υπογράμμισε επίσης πως “η κυβέρνηση επιλέγει να αγνοεί ότι είναι άλλο η μικρομεσαία εγκληματικότητα δίχως υποτροπή και άλλο η βαριά βίαιη εγκληματικότητα, όπου η δίκη πρέπει να είναι άμεση και η εξουδετέρωση του εγκληματία αποτελεσματική. Επιλέγει να αγνοεί ότι είναι η αδιάκριτη αντιμετώπιση των δύο που θα μετατρέψει τον παραβάτη του σήμερα σε συστηματικό εγκληματία του αύριο”.

Όσον αφορά την έκτιση των ποινών, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε το ερώτημα: “Αλλά ας μας απαντήσει η κυβέρνηση : Με γεμάτες τις φυλακές, αρκετές εκ των οποίων βρίσκονται σε κατάσταση που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πως προχωράμε σε οριζόντιες αυξήσεις ποινών και με βάση ποιο σχεδιασμό για την σωφρονιστική πολιτική“;

“Δεν συνιστά επιτάχυνση το να περικόπτονται κρίσιμες διαδικαστικές φάσεις ή να γίνονται παρεμβάσεις στη φιλελεύθερη φυσιογνωμία του ποινικού μας συστήματος. Η επιτάχυνση της ποινικής δίκης απαιτεί την ταυτόχρονη σύμπτωση της εκπλήρωσης του αιτήματος της δίκαιης και αξιόπιστης διαδικασίας και του ελέγχου τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου” κατέληξε στην τοποθέτησή της η Μ. Αποστολάκη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας