Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΗ συζήτηση αυτή ήταν μόνο η αρχή συμφώνησαν οι Τεμπονέρας, Χριστοδουλάκης και...

Η συζήτηση αυτή ήταν μόνο η αρχή συμφώνησαν οι Τεμπονέρας, Χριστοδουλάκης και Αχτσιόγλου

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην εκδήλωση για την Κεντροαριστερά με τίτλο «Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;», στην οποία συμμετέχουν οι Διονύσης Τεμπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Χριστοδουλάκης από το ΠΑΣΟΚ και Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδήλωση για την Κεντροαριστερά με τίτλο «Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;», μετέχουν οι Διονύσης Τεμπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Χριστοδουλάκης από το ΠΑΣΟΚ και Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά.

Ωστόσο, τα φώτα έπεσαν πάνω στον Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος δίνει το παρών σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας όπου διεξάγεται η εκδήλωση. Η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε πλήρη αντίφαση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατούσε μέχρι σήμερα στην Κουμουνδούρου

Σημειώνεται ότι κατά την άφιξη του κ. Κασσελάκη υπήρξαν έντονες αποδοκιμασίες από μια σημαντική μερίδα των παρευρισκομένων, ωστόσο τον καλωσόρισαν απ’ το μικρόφωνο τόσο ο συντονιστής Δημήτρης Τερζής όσο και η κ. Αχτσιόγλου που τον καλησπέρισε.

 

Με πλήθος κόσμου και αρκετές παρουσίες τόσο από τον κοινοβουλευτικό χώρο όσο και από πρώην βουλευτές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Νέας Αριστεράς, πραγματοποιήθηκε απόψε στο κατάμεστο θέατρο «Άλφα Ληναίος – Φωτίου» η εκδήλωση – συζήτηση «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;» που διοργάνωσε η ΕΦ.ΣΥΝ με ομιλητές τους Διονύση Τεμπονέρα, μέλος της Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Χριστοδουλάκη, βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., και Εφη Αχτσιόγλου, βουλεύτρια της Κ.Ο. Νέα Αριστερά.

Κοινό συμπέρασμα από τις ομιλίες των τριών βουλευτών ήταν πως υπάρχει ανάγκη για σύγκλιση σε συγκεκριμένα πεδία της πολιτικής για μια διέξοδο προοπτικής της κοινωνίας απέναντι στην αντιλαϊκή κυριαρχία Μητσοτάκη, στις πολιτικές φτωχοποίησης και στις αντιδημοκρατικές εκτροπές σε ζητήματα θεσμών που έχουν διασύρει τη χώρα διεθνώς.

Και οι τρεις συμφώνησαν πως υπάρχουν περισσότερα που τους ενώνουν στον προοδευτικό χώρο παρά που τους χωρίζουν και υπάρχει ξεκάθαρα το περιθώριο της συνέχισης του διαλόγου.

Επισημαίνεται ότι οι ομιλητές διευκρίνισαν πως δεν πρόκειται για «συνενώσεις κομμάτων» ή «πρόβα συνεργασίας» αλλά για μια συζήτηση που αφουγκράζεται τις αγωνίες της κοινωνίας.

Σίγουρα έκπληξη της βραδιάς αποτέλεσε η εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη που τράβηξε τα βλέμματα αλλά έγινε και αποδέκτης αρκετών αποδοκιμασιών από τους παρευρισκόμενους.

Ποιοι ήταν παρόντες

Παρόντες είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Αντώνης Κοτσακάς, Γιάννης Δραγασάκης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Θεμιστοκλής Μαμουλίδης, Σπύρος Δανέλλης, Γ. Ιωακειμίδης, από τη Νέα Αριστερά ο πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Δ. Βίτσας, από το ΠΑΣΟΚ οι Γ. Μπουλμπασάκος, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Θόδωρος Μαργαρίτης, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Κουσελάς, η τομεάρχης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άννα Παπαδοπούλου, η Μαριέττα Αντωνοπούλου, ο υποψήφιος βουλευτής Πάνος Τρυφιάτης, οι συνδικαλιστές Ασπιώτης και Λεβέντης (πρ. ΟΣΕ), ο πρώην βουλευτής Παν. Καρκατσούλης, ο Τάσος Δαρσινός, η Έφη Παγκάλου, ο Γιάννης Σγουρός, ο Γ. Σιακαντάρης κ.ά.

Σημειώνεται ότι παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Κατερίνα Μπαντζελή η οποία στενή συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου και θεωρείται απίθανο να μην τον είχε ενημερώσει ότι θα παραβρεθεί.

Προσερχόμενος στην εκδήλωση ο Διονύσης Τεμπονέρας ανέφερε σε δημοσιογράφους έξω από το θέατρο ΑΛΦΑ: «Πρέπει να θέσουμε το πραγματικό ερώτημα ”απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;”. Είμαστε εδώ για να δώσουμε όραμα και ελπίδα στον προοδευτικό κόσμο. Η Αριστερά έχει μακρά ιστορία όχι μόνο διασπάσεων αλλά και μεγάλων συνθέσεων».

Από την πλευρά της η κ. Αχτσιόγλου τόνισε: «Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και προσερχόμαστε με μεγάλη χαρά. Οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει ένα σύνολο αδιεξόδων για μία πολύ μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας. Έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας για το πως βλέπουμε τις προϋποθέσεις για να υπάρξει μία απάντηση καταρχάς κοινωνική αλλά και πολιτική απέναντι στην κυβέρνηση».

«Είμαι υπέρ του διαλόγου, της συζήτησης και της αναζήτησης. Μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα σε πολλά επίπεδα. Εμείς η Νέα Αριστερά θα χτίσουμε τη δική μας ταυτότητα, πάνω στις δικές μας αξίες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πρώτη το λόγο πήρε η Έφη Αχτσιόγλου η οποία ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή υφίσταται ένα κενό πολιτικής εκπροσώπησης. Έτσι ανταποκρίθηκα και στο κάλεσμα χωρίς δεύτερη σκέψη».

Η κ. Αχτσιόγλου μίλησε για την ανάγκη μεταφοράς πλούτου από τα κάτω προς τα πάνω και όχι απλά σε πέντε μεγάλες οικογένειες. Το αντίπαλο μπλοκ έχει κάθε λόγο να συγκροτηθεί

Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησής της ο συντονιστής της εκδήλωσης ρώτησε τον κ. Κασσελάκη αν θέλει να παρέμβει αλλά εκείνος ανέφερε ότι έχει εκπρόσωπο στο βήμα.

Στη συνέχεια ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι είναι σημαντικό «Να έχουμε το θάρρος να βγούμε μπροστά για αυτά που συμφωνούμε. Αλλά δεν μιλάμε για συνενώσεις κομμάτων και συνεννοήσεις σε κλειστούς διαδρόμους, όπως είπε και ο Ν. Ανδρουλάκης.

Το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι το πώς θα ανακαλύψουμε μεσσίες μέσα από μια στρατηγική προσωποκεντρική, αλλά το πώς θα βάλουμε την πολιτική και τις ιδέες μας στο επίκεντρο και το προσκήνιο. Και πρέπει να τις υπερασπιστούμε με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα.

Απέναντι στην πολιτική της ΝΔ οφείλουμε να προτάξουμε θέσεις, ιδέες, ιστορία, αρχές και εγώ θεωρώ πως μόνο το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να διαμορφώσει σε ρόλο πρωταγωνιστή».

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας