Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠιο κοντά Πούτιν - Ερντογάν: Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα και την...

Πιο κοντά Πούτιν – Ερντογάν: Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα και την Δύση η αναβάθμιση των σχέσεων τους

Ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να βαδίζει σε «τεντωμένο» σχοινί, ισορροπώντας επικίνδυνα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. 

Η μεγάλη είδηση που προέκυψε από την τρίτη κατά σειρά συνάντηση των Πούτιν – Ερντογάν τους τελευταίους μήνες, είναι ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας επιφυλάσσει αυξημένο ενεργειακό και κατά προέκταση γεωπολιτικό ρόλο στην Τουρκία, στην νέα ημέρα που ξημερώνει στον πλανήτη μετά την εισβολή στην Ουκρανία. 

Προφανώς, με σκοπό να «πιέσει» τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε ότι η Τουρκία θα μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο για το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ συμφώνησε στο να κατασκευαστούν πυρηνικά εργοστάσια στην Τουρκία, γεγονός άκρως ανησυχητικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη. 

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους οι προθέσεις του Ρώσου προέδρου είναι προφανείς. Επιδιώκει, μέσω της Άγκυρας, να πλήξει την συνοχή του ΝΑΤΟ, σε μια χρονική περίοδο που η αντεπίθεση των Ουκρανών έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Ρωσική πολεμική «μηχανή». 

Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζοντας το «ανατολίτικο παζάρι» με την Δύση, λέει «ναι» στα σχέδια του Πούτιν, προκειμένου να πιέσει, κατά κύριο λόγο τις ΗΠΑ, να άρουν το άτυπο εμπάργκο όπλων προς την Άγκυρα. 

Πολιτικοί αναλυτικές, σχολιάζοντας μιλώντας στο GOV NEWS τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου, τόνισαν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει εδώ και τώρα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, να ανακοινώσει ότι η Άγκυρα θα μπορεί να προμηθευτεί νέα F-16  με την παράλληλα αναβάθμιση των παλαιών μαχητικών αεροσκαφών της. 

Επίσης, το Λευκό Παλάτι, επιδιώκει οι ΗΠΑ να πουν το πολυπόθητο «ναι» και στις αξιώσεις του νέου Σουλτάνου στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Με λίγα λόγια, ο Ταγίπ Ερντογάν ζητά από τις ΗΠΑ να αναβαθμίσουν στο μέγιστο την πολεμική «μηχανή» της Τουρκίας και να της δώσουν ότι ζητά στην Ανατολική Μεσόγειο, εις βάρος κυρίως της Ελλάδας. 

Σε διαφορετική περίπτωση, ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί την Δύση ότι θα προχωρήσει σε πλήρη συμμαχία με τον Πούτιν, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ενότητα του ΝΑΤΟ σε μια πολύ δύσκολη χρονική περίοδο. 

Οι πρώτες πληροφορίες από την Ουάσιγκτον κάνουν λόγο για έντονη δυσαρέσκεια του προέδρου Μπάιντεν, ενώ δόθηκε μια πρώτης τάξεως αφορμή στον φιλέλληνα πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, να επισημάνει για ακόμη μια φορά ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση οι ΗΠΑ να δώσουν σύγχρονα μαχητικά στην Τουρκία. 

Όπως επισήμαναν στον GOV NEWS διπλωματικοί κύκλοι, δυσαρέσκεια επικρατεί και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Γαλλία, αλλά και την Γερμανία, να τάσσονται κατά μιας συνεργασίας της Άγκυρας με την Μόσχα. 

Την ίδια ώρα και η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις και κινείται ανάλογα. 

Μάλιστα, στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας και οι στενοί του συνεργάτες βρίσκονται σε επικοινωνία με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι, αλλά και με «συνδέσμους» στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να προλάβουν δυσμενείς για την χώρα μας εξελίξεις. 

Και αυτό, διότι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται, ότι η Δύση προκειμένου να κρατήσει τον Ταγίπ Ερντογάν μακριά από τον Πούτιν, ίσως «ικανοποιήσει» κάποια από τα αιτήματα της Άγκυρας που αφορούν στις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να συμβεί η Αθήνα και γι’ αυτό τον λόγο, ο κ. Δένδιας, ο κ. Παναγιωτόπουλος και το σύνολο των Ελλήνων διπλωματών, συνομιλούν με τα κέντρα των αποφάσεων για να προλάβουν τυχόν αρνητικές για την Ελλάδα εξελίξεις. 

Πάντως, πολλοί είναι εκείνοι στην διπλωματική «σκακιέρα», που επισημαίνουν ότι η τακτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Ερντογάν θα τον οδηγήσει σε «απομόνωση» και κερδισμένη θα βγει η Ελλάδα, που από την πρώτη στιγμή της κρίσης πήρε ευθέως το μέρος της Δύσης. 

Φυσικά, όλα αλλάζουν μέσα σε λίγες στιγμές στην παγκόσμια διπλωματική «σφαίρα» και πολλές φορές δεν επικρατεί το δίκαιο, αλλά το συμφέρον των μεγάλων δυνάμεων, γι’ αυτό και οι αρμόδιοι της Ελληνικής κυβέρνησης, υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.