Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚακοκαιρία στην Κρήτη: Κυβερνητικό κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές - Έρχεται δέσμη μέτρων

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Κυβερνητικό κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές – Έρχεται δέσμη μέτρων

Στις πληγείσες περιοχές του Ηρακλείου Κρήτης βρίσκεται ήδη το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, της γενικής γραμματέως Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνας Καλογήρου, του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, και της γενικής γραμματέως Υποδομών, Μαρίας – Έλλης Γεράρδη.

Αυτήν την ώρα το κλιμάκιο πραγματοποιεί αυτοψίες στην Αγία Πελαγία, τη Λυγαριά και το Παλαιόκαστρο ενώ αργότερα θα έχει σύσκεψη στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σητεία όπου και εκεί εντοπίστηκαν προβλήματα από την κακοκαιρία για να ανακοινώσουν δέσμη μέτρων στήριξης και αποκατάστασης των ζημιών.

Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ανάσυρσης της άτυχης γυναίκας που αγνοούνταν από χθες το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Πελαγίας στο Ηράκλειο. Η γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στα ανοιχτά του κόλπου της Αγίας Πελαγίας και η επιχείρηση ανάσυρσης από δύτες και λιμενικούς, ήταν δύσκολη, λόγω και του έντονου κυματισμού.

Θα συνεχιστούν οι βροχές στην Κρήτη σήμερα, με σταδιακή εξασθένηση

Συνεχίζονται και σήμερα (16/10) οι βροχές στην Κρήτη αλλά με ηπιότερο ρυθμό. Από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως τις 09:00 περίπου της Κυριακής είχαν πέσει 33 χιλιοστά βροχής στο Ξυλόσκαλο Σαμαριάς, 29 στη Νεάπολη Λασιθίου, 27 στο Σέμπρωνα Χανίων και 23 στο Σπήλι Ρεθύμνου και στους Ποτάμους Λασιθίου, με βάση τα στοιχεία του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo, οι βροχές στην Κρήτη αναμένεται να συνεχιστούν και κατά το υπόλοιπο της Κυριακής, αλλά θα παρουσιάζουν σταδιακή εξασθένηση.

Έντονες βροχοπτώσεις χωρίς προβλήματα στα Δωδεκάνησα

Έντονες βροχοπτώσεις, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσουν προβλήματα, σημειώθηκαν χθες και τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά της Δωδεκανήσου από το κύμα κακοκαιρίας.

Αρκετή βροχή, για αρκετές ώρες, έπεσε στα νησιά της Ρόδου, της Σύμης, της Χάλκης, της Καρπάθου και της Κάσου προκαλώντας ελάχιστα προβλήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία στους δρόμους.

Ο όγκος βροχής που έπεσε στα νησιά ήταν αρκετός αλλά δεν προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία.

Από νωρίς χθες το απόγευμα λόγω της αναμενόμενης κακοκαιρίας βρίσκονταν σε επιφυλακή όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των δήμων καθώς και εθελοντικές ομάδες.

Στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον δήμαρχο, Αντώνη Καμπουράκη, για την κακοκαιρία και το συντονισμό όλων των φορέων του νησιού, ενώ κατεπείγον μήνυμα μέσω των κινητών τηλεφώνων στάλθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου, του Καστελόριζου και της Χάλκης, προειδοποιώντας για πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο στην περιοχή τους και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ο κ. Καμπουράκης έδωσε σαφείς εντολές και κατευθύνσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για συντονισμό και άμεση κινητοποίηση με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών που τυχόν παρουσιαστούν.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του δημάρχου, των χωρικών αντιδημάρχων, καθώς επίσης των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, από τους οποίους ο κ. Καμπουράκης ζήτησε να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και να μεριμνήσουν για την άμεση λήψη των αναγκαίων και προβλεπόμενων μέτρων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας