Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑρχίζει η επιχείρηση “Ασπίδες” στην Ερυθρά Θάλασσα με στρατηγείο στη Λάρισα

Αρχίζει η επιχείρηση “Ασπίδες” στην Ερυθρά Θάλασσα με στρατηγείο στη Λάρισα

Στόχος της αμυντικού χαρακτήρα ναυτικής αποστολής ασφάλειας, η αποκατάσταση και η διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο.

Πήρε το «πράσινο φως», όπως άλλωστε αναμενόταν, η έναρξη της ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής με την ελληνική επωνυμία «Ασπίδες» (EUNAVFOR ASPIDES) από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της αμυντικού χαρακτήρα ναυτικής αποστολής ασφάλειας, η αποκατάσταση και η διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο.

«Με την έναρξη της επιχείρησης «Ασπίδες», η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίνεται γρήγορα στην ανάγκη αποκατάστασης της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε έναν εξαιρετικά στρατηγικό θαλάσσιο διάδρομο. Η επιχείρηση θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διασφάλιση των εμπορικών συμφερόντων και των συμφερόντων ασφάλειας για χάρη της ΕΕ και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας» επισημαίνει, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι «η Ευρώπη θα διασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους. Πέρα από την αντιμετώπιση κρίσεων, είναι ένα βήμα προς μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή παρουσία στη θάλασσα για την προστασία των ευρωπαϊκών μας συμφερόντων».

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Βέλγιο έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής ότι σχεδιάζουν να συμμετάσχουν με πλοία στην αποστολή της ΕΕ. Η Ελλάδα θα παράσχει διοικητή για το επιχειρησιακό της αρχηγείο, η Ιταλία θα παράσχει τον διοικητή της δύναμης και η Γαλλία τον υποδιοικητή της δύναμης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας