Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλληνοτουρκικά: Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις για το Oruc Reis - Όλα...

Ελληνοτουρκικά: Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις για το Oruc Reis – Όλα τα σενάρια

Το καθεστώς Ερντογάν ετοιμάζεται και πάλι να προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο βγάζοντας για έρευνες το «αναβαθμισμένο» ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. 

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ολοκλήρωσε την αποστολή του στην Μαύρη Θάλασσα και το Σαββατοκύριακο έπλευσε σε διεθνή ύδατα στο Αιγαίο με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο. 

Δεν συνοδευόταν από πολεμικά σκάφη, αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας βρίσκονταν σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο. 

Σε ποια περιοχή θα πραγματοποιήσει έρευνες δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά, σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων το Oruc Reis θα κινηθεί σε «θαλάσσιες περιοχές που ανήκουν στην Τουρκία». 

Οι δηλώσεις αυτές προϊδεάζουν τις Ελληνικές αρχές για το «παιχνίδι» που ετοιμάζεται να παίξει για ακόμη μια φορά το Λευκό Παλάτι. 

Όπως επισημαίνεται από την πλευρά της Τουρκίας, αρχικά το ερευνητικό πλοίο θα κινηθεί σε θαλάσσιες περιοχές εντός Τουρκικής ΑΟΖ, κοντά στα Μικρασιατικά παράλια. 

Ο σχεδιασμός, όμως, προβλέπει μεγάλο χρονικό διάστημα ερευνών, γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το Oruc Reis να βρεθεί και σε θαλάσσιες περιοχές που ανήκουν στην Ελληνική ΑΟΖ, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. 

Η αποκάλυψη των προθέσεων του καθεστώτος Ερντογάν θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα όταν το ερευνητικό σκάφος βγει στο πέλαγος για έρευνες. 

Οι Ελληνικές αρχές εξετάζουν, κατά κύριο λόγο, δύο σενάρια. 

Το πρώτο είναι το Oruc Reis για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια να βρεθεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου, Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης. 

Δηλαδή, να εισέλθει εντός Ελληνικής ΑΟΖ με την συνοδεία και πάλι τουρκικών πολεμικών πλοίων. 

Το δεύτερο και πολύ πιο επικίνδυνο σενάριο είναι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος να λάβει εντολή να πραγματοποιήσει έρευνες Νοτιοανατολικά της Κρήτης και εντός της θαλάσσιας περιοχής που περιλαμβάνει το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο. 

Εάν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για άμεση παραβίαση της Εθνικής Κυριαρχίας της χώρας μας και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. 

Διπλωματικοί κύκλοι τόνισαν στο GOV NEWS, ότι το σενάριο αυτό συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα ήθελε να προκαλέσει περαιτέρω τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Ήδη ο Τούρκος πρόεδρος έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια με τις συμφωνίες και τις συνεχείς επαφές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Γερμανία και στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., δεν θα ήθελε να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το αρνητικό κλίμα για την Τουρκία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στο GOV NEWS, έμπειρος Έλληνας διπλωμάτης. 

Πάντως, όπως επισήμαναν στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και Αμυντικοί αναλυτές, «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί με τον απρόβλεπτο Ερντογάν, ειδικά τώρα που βλέπει να χάνει την αποδοχή της τουρκικής κοινής γνώμης». 

Να σημειωθεί, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και ήδη ο στόλος βρίσκεται σε σημεία «κλειδιά» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το οποιοδήποτε ενδεχόμενο. 

Την ίδια ώρα, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τόνισαν στο GOV NEWS, ότι πολύ δύσκολα η Τουρκία θα επιχειρήσει αποκλεισμό κάποιου ελληνικού νησιού – όπως ακούγεται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα – καθώς μια τέτοια ενέργεια, θα θεωρηθεί από την Ελλάδα «πολεμική ενέργεια» κατά της χώρας μας και η απάντηση θα είναι «αστραπιαία και ισχυρή». 

Παράλληλα, η Ελλάδα διεθνοποιεί τη νέα απάνθρωπη μεταχείριση δεκάδων μεταναστών από τις Τουρκικές αρχές. 

Με επιστολές στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αρμόδιοι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης ενημερώνουν για τους άγριους ξυλοδαρμούς και τον εξευτελισμό των μεταναστών στον Έβρο, σημειώνοντας πως πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. 

Ήδη, η Ε.Ε. καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο τις ενέργειες του καθεστώτος Ερντογάν και ζήτησε από την Άγκυρα να πατάξει το δουλεμπόριο που πραγματοποιείται στην Τουρκία.   

Το όλο θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, μετά από το ενεργειακό ζήτημα η συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.