Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜ. Βαρβιτσιώτης για ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη πρέπει να δράσει

Μ. Βαρβιτσιώτης για ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη πρέπει να δράσει

«Η Ευρώπη πρέπει να δράσει», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

«Η Ευρώπη έχει κάνει βήματα, υπάρχει ένα σχέδιο προτάσεων για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θεωρούμε ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και σήμερα θα δώσουμε τη μάχη του αυτονόητου ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δράσει, να σταματήσει τις συζητήσεις και να μπει επιτέλους στις πράξεις», σημείωσε ο M. Βαρβιτσιώτης.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να μαίνεται με την επίθεση πλέον σε αμάχους, ανθρώπους της καθημερινότητας, οι οποίοι βομβαρδίζονται μέσα στις πόλεις τους και μέσα στα σπίτια. Γι’ αυτό και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει με τον ίδιο αυστηρό τρόπο να ενισχύει την Ουκρανία και βέβαια να δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Και θα κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατό για να το πετύχουμε.

Συνέπεια του πολέμου είναι και η ενεργειακή κρίση την οποία βιώνουμε, μία πρωτοφανής αύξηση τιμών αλλά και μία πρωτοφανής εργαλειοποίηση των ενεργειακών πηγών από την πλευρά της Ρωσίας. Απέναντι σε αυτήν την πρόκληση η Ευρώπη έχει κάνει βήματα, υπάρχει ένα σχέδιο προτάσεων για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θεωρούμε ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και σήμερα θα δώσουμε τη μάχη του αυτονόητου ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δράσει,να σταματήσει τις συζητήσεις και να μπει επιτέλους στις πράξεις. Δεν μπορώ να δηλώσω απόλυτα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, όμως θα στηρίξουμε τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προτάσεις τις οποίες σήμερα αγκαλιάζουν άλλες 15 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είμαι βέβαιος ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να μείνει για άλλη μία φορά αμέτοχη απέναντι στη μεγάλη πρόκληση, να αντιμετωπίσει δηλαδή την ενεργειακή επάρκεια, την αύξηση των τιμών αλλά και την αύξηση του πληθωρισμού που σήμερα πλήττει κάθε ευρωπαϊκό νοικοκυριό».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας