Κ. Σκρέκας: «Προχωράμε με γρήγορο ρυθμό στις δημοπρατήσεις των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων»

Όλα όσα δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος με αφορμή τη δημοπράτηση μίας ακόμα μονάδας στην Κέρκυρα.

«Ο στόχος που έχουμε θέσει, είναι να έχουμε ολοκληρώσει τις δημοπρατήσεις των αναγκαίων για τη χώρα υποδομών στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων μέχρι τις αρχές του 2023».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας με αφορμή τη δημοπράτηση μίας ακόμα μονάδας στην Κέρκυρα, η οποία θα εξυπηρετεί τους δήμους της Βόρειας, της Νότιας, της Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νησιών, καθώς επίσης και τους Παξούς.

Όπως έγινε γνωστό, το συγκεκριμένο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 35,6 εκατ. ευρώ, έχει δυναμικότητα 29.518 τόνους/έτος σύμμεικτα υπολειμματικά απόβλητα, 10.000 τόνους/έτος χωριστά συλλεγέντα ανακυκλώσιμα υλικά και 14.197 τόνους/έτος προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα, ενώ πρόκειται να λειτουργήσει σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, αποτελεί μια μονάδα ανάκτησης και ανακύκλωσης, που θα δέχεται όλα τα ρεύματα αποβλήτων, όπως: ανακυκλώσιμα υλικά, προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα και απόβλητα από τον υπολειμματικό κάδο. Η νέα αυτή μονάδα της Κέρκυρας θα έχει τη δυνατότητα να παράγει και δευτερογενές καύσιμο. Με αυτόν τον τρόπο το ποσοστό ταφής στα εισερχόμενα απόβλητα, αναμένεται να είναι κάτω από το 20,4%.

Ειδικότερα, ο κ. Σκρέκας, δήλωσε:

«Η δημοπράτηση της μονάδος της Κέρκυρας είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των δημοπρατήσεων των μεγάλων έργων υποδομής που αφορούν στην επεξεργασία στερεών αποβλήτων στη χώρα μας. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει η δημοπράτηση και άλλων μονάδων και ο στόχος που έχουμε θέσει, είναι να έχουμε ολοκληρώσει τις δημοπρατήσεις των αναγκαίων για τη χώρα υποδομών σε αυτό τον τομέα μέχρι τις αρχές του 2023».

Ενώ από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, επισήμανε:

«Η χώρα μας προχωρά με γρήγορο ρυθμό στις δημοπρατήσεις των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων. Πλέον, οι νέες δημοπρατήσεις που γίνονται, αφορούν μονάδες ανάκτησης και ανακύκλωσης, μονάδες κυκλικής οικονομίας που επιτυγχάνουν τους στόχους του εθνικού μας σχεδιασμού, καθώς και τους στόχους για τη διαχείριση των αποβλήτων που τίθενται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Τέτοια είναι και η μονάδα της Κέρκυρας που δημοπρατήθηκε. Θέλω να συγχαρώ το ΦΟΔΣΑ Ιόνιων Νήσων που προσάρμοσε γρήγορα τη συγκεκριμένη μονάδα, σε μια σύγχρονη μονάδα ανάκτησης και ανακύκλωσης, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη των στόχων του εθνικού μας σχεδιασμού για τη διαχείριση των αποβλήτων της Κέρκυρας, όταν η μονάδα αρχίσει τη λειτουργία της».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More