Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜη κρατικά πανεπιστήμια: Απορρίφθηκε στη Βουλή η αντισυνταγματικότητα του νόμου - «Χαστούκι»...

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Απορρίφθηκε στη Βουλή η αντισυνταγματικότητα του νόμου – «Χαστούκι» στη Νέα Αριστερά

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Αρνητικά απάντησαν στο κάλεσμα της Νέας Αριστεράς για την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Υπενθυμίζεται ότι για να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας απαιτείται η υπογραφή 50 τουλάχιστον βουλευτών.

Την πρόταση της Νέας Αριστεράς σχολίασαν και πηγές της Κουμουνδούρου, αναφέροντας ότι δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να κάνουν τέτοιο «δώρο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα έχει ως αποτέλεσμα να συσπειρώσει τις δυνάμεις του.

Πιερρακάκης: Μόνο εμείς και η Κούβα δεν θέλουμε κρατικά πανεπιστήμια

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Περρακάκης στην τοποθέτησή του ενώπιον της Βουλής σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μόνο εμείς και η Κούβα απαγορεύουμε την ίδρυση κρατικών πανεπιστημίων».

«Διαλέγουμε να εμπιστευτούμε τις γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων», σημείωσε ακόμη ο υπουργός.

Απευθυνόμενος προσωπικά στον Σωκράτη Φάμελλο σημείωσε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε ο αριθμός των μεταπτυχιακών με δίδακτρα, καθώς και ότι υπήρξε μαχαίρι σε κρατικές επιχορηγήσεις ενώ τόνισε ότι με το νομοσχέδιο υπάρχει μέριμνα για την μη κερδοσκοπικότητα καθώς σε διαφορετική περίπτωση η άδεια αφαιρείται.

Να υπογραμμισθεί πως αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει η Πλεύση Ελευθερίας, η οποία ωστόσο αριθμεί μόνο 6 βουλευτές και άρα δεν συμπληρώνει τον αριθμό που απαιτείται βάση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής για να προχωρήσει το συγκεκριμένο αίτημα.

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Μόνο με ψήφους της ΝΔ κατέπεσαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικούς λόγους υπονομεύει το μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας και της δημόσιας δωρεάν παιδείας» επισήμανε.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, επισήμανε ότι «ακόμα και αν όλα τα κόμματα της αριστεράς συμφωνήσουν η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης» και διερωτήθηκε: «Θα κάναμε τη χάρη στην κυβέρνηση τρεις μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές;».

Φάμελλος: Έχουμε ασύδοτη κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμμελος υπογράμμισε στη Βουλή ότι τώρα έχουμε μια κυβέρνηση ασύδοτη, που δεν διστάζει μπροστά σε κάθε δυνατή παραβίαση του κράτους δικαίου, που παρεμβαίνει εις βάρος όλων των θεσμών και των κανόνων και αυτό το κάνει με περισσό θράσος και υποκρισία.

«Γιατί δεν περιμένετε την αναθεωρητική διαδικασία που θα ξεκινήσει τέλος του 2024; Και εδώ δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι ξεκάθαρα αντίθετος με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Δεν περιμένετε την πιθανή αναθεωρητική διαδικασία γιατί είναι πολλά τα λεφτά και τα συμφέροντα πίσω από την ανωτατοποίηση των κολλεγίων, και πολύ ισχυροί οι ενδιαφερόμενοι από ότι φαίνεται», είπε και προσέθεσε ότι «η πανεπιστημιακή εκπαίδευση παρέχεται «αποκλειστικά» από ιδρύματα που ιδρύονται ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Επομένως, δεν επιτρέπεται να παρέχεται από φορείς άλλης μορφής, ιδίως εταιρείες, όχι μόνον ιδιωτικές αλλά ούτε καν δημόσιες».

Τζάκρη: Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική

Από την πλευρά της η Θεοδώρα Τζάκρη επισήμανε ότι «δεν υπάρχει αντισυνταγματική ερμηνεία του Συντάγματος- η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική πρωτοβουλία και αποτελεί μονόδρομο η απόσυρση της γιατί εκθέτει για άλλη μια φορά την χώρα μας διεθνώς και επιτείνει την εικόνα της προκλητικής και αναιδούς κατάργησης του κράτους δικαίου».

Η θέση του ΚΚΕ

Ο Γιάννης Δελλής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι το άρθρο 16 επιτρέπει την παροχή Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης αποκλειστικά από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, γεγονός που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα άρθρα του τέταρτου μέρους του νομοσχεδίου με τα οποία εισάγεται νέα μορφή Νομικού Προσώπου που δεν θα έχει την ιδιότητα Δημοσίου Δικαίου.

«Οι σχετικές διατάξεις δηλώνουν ότι το Νομικό Πρόσωπο αυτό λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έχει υποχρέωση καταβολής διδάκτρων, οφείλει να καταθέτει οικονομικοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας, ενώ το καθεστώς του προσωπικού θα διέπεται από σχέσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου», είπε χαρακτηριστικά.

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Ο σκοπός του νομοσχεδίου

Σκοπός του συγκεκριμένου μέρους του νομοσχεδίου είναι «η ρύθμιση της αδειοδότησης, εγκατάστασης και λειτουργίας στην Ελλάδα παραρτημάτων μητρικών ιδρυμάτων υπό τη μορφή Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.) κατά τρόπο σύμφωνο με τον συνταγματικό προορισμό της ανώτατης εκπαίδευσης». Όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο, «η λειτουργία των παραρτημάτων – Ν.Π.Π.Ε. συμβάλλει αφενός μεν στη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης θέτοντας κριτήρια και όρους ποιότητας, αφετέρου δε στη διεύρυνση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών ευκαιριών στη χώρα μας κατά τρόπο συμβατό με την κοινωνική αποστολή της ανωτάτης εκπαίδευσης. Επιπλέον, επιδιώκονται η προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών στη χώρα, η κάλυψη της διαρκώς αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές, η αύξηση των δεικτών οικονομικής ανάπτυξης, η ανάσχεση της τάσης εκπατρισμού των νέων της χώρας για σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και ο επαναπατρισμός Ελλήνων ακαδημαϊκών και επιστημόνων για εργασία σε αντίστοιχο πανεπιστημιακό περιβάλλον στη χώρα τους.

Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, και στη γνώμη της αντιπολίτευσης ότι το επίμαχο μέρος του νομοσχεδίου παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, ο αρμόδιος υπουργός Κυρ. Πιερρακάκης επικαλέστηκε σειρά διακεκριμένων συνταγματολόγων που θεωρούν τα Συντάγματα ζωντανούς οργανισμούς που «χρειάζονται φρέσκες αναγνώσεις και όχι λιτανείες». Όσο για την πρόθεση εισηγητών της αντιπολίτευσης να καταθέσουν ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, ο κ. Πιερρακάκης παρατήρησε ότι η αντιπολίτευση δεν δικαιώθηκε σε καμία από τις 45 ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε από το 2019. Οι απόψεις όλων μας θα κριθούν από τη δικαστική εξουσία, στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών, είπε ο υπουργός Παιδείας.

Στην επιτροπή Μορφωτικών, και στην επί της αρχής ψηφοφορία, η ΝΔ ψήφισε «υπέρ» του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η ΚΟ Σπαρτιάτες, και η ΚΟ Νίκη ψήφισαν «κατά», ενώ η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας εξέφρασαν την επιφύλαξή τους.

Στο συζητούμενο νομοσχέδιο έχουν επίσης κατατεθεί δύο τροπολογίες της κυβέρνησης: Με την πρώτη αυξάνεται το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών στα περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας, κατά 500 ευρώ. Με τη δεύτερη τροπολογία προβλέπονται – μεταξύ άλλων – ρυθμίσεις κοινωνικής προστασίας προς πολίτες μετά από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές καθώς και ρυθμίσεις για την επαναπρόσληψη πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας