Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΒουλή: Πώς θα αλλάξουν οι έδρες εάν οι Σπαρτιάτες καταδικαστούν

Βουλή: Πώς θα αλλάξουν οι έδρες εάν οι Σπαρτιάτες καταδικαστούν

Ντόμινο αλλαγών στην ανθρωπογεωγραφία της Βουλής με τη Νέα Δημοκρατία να μεγαλώνει την παρουσία της στα έδρανα, καθώς θα ξεπερνούσε τους 160 βουλευτές, αλλά και με τα υπόλοιπα κόμματα να αβγατίζουν τις δυνάμεις τους, θα προκαλούσε μία ενδεχόμενη απόφαση της δικαιοσύνης να ρίξει στον… Καιάδα τους 10 εκλεγμένους (και 2 ανεξάρτητους) βουλευτές των Σπαρτιατών.

Τα σενάρια, σε μια τέτοια περίπτωση, είναι τα εξής:

  1. στις περιφέρειες που έχουν έδρα οι Σπαρτιάτες μπορεί να προκηρυχτούν επαναληπτικές εκλογές, με τις πιθανότητες να είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές βέβαια για τούτο το σενάριο.
  2. να μοιραστούν οι 12 έδρες που έλαβε το κόμμα αυτό στις κάλπες του Ιουνίου στα υπόλοιπα κόμματα, με βάση τον υπολογισμό ότι το κόμμα αυτό μένει εκτός Βουλής, εξέλιξη που συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες. Βέβαια δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο….

Οι 12 έδρες που κατέλαβαν οι Σπαρτιάτες στις εκλογές του Ιουνίου 2023 θα μοιραστούν ως εξής:

  • 5 ή 6 έδρες θα λάβει η ΝΔ
  • 3 ο ΣΥΡΙΖΑ
  • 1 το ΠΑΣΟΚ
  • 1 το ΚΚΕ
  • 1 η Πλεύση Ελευθερίας
  • 0 ή 1 έδρα η Νίκη

Αν όντως συμβεί αυτό, η ΝΔ από 158 έδρες θα φτάσει τις 163 ή 164, διαθέτοντας ακόμα μεγαλύτερη και ασφαλέστερη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Ο, δε, ΣΥΡΙΖΑ θα νοιώσει ακόμα ασφαλέστερος στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς οι 36 έδρες που κατέχει τώρα θα γίνουν 39, έναντι 32 του ΠΑΣΟΚ.

Η Νέα Δημοκρατία θα έβγαζε τέταρτο βουλευτή στη Λάρισα, με την πρώτη επιλαχούσα του ψηφοδελτίου της, Ρένα Καραλαριώτου να μπαίνει στη Βουλή. Στα κυβερνητικά έδρανα θα μεγάλωνε η παρουσία των Αχαιών βουλευτών, καθώς ο Άγγελος Τσιγκρής θα έπαιρνε τη θέση του έως σήμερα εκπροσώπου των Σπαρτιατών Γιώργου Ασπιώτη. Ακόμη στους 5 βουλευτές από 4 σήμερα θα έφτανε η εκλογική δύναμη της κυβέρνησης στη Β’ Πειραιά, ενώ στην Ανατολική Αττική θα ανέβαινε στους 8, από τους 7, με την είσοδο της πρώτης επιλαχούσας Βασιλικής Κόλλια.

Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο η 1 από τις 5 έδρες που θα μπορούσε να κερδίσει η κυβερνητική πλειοψηφία θα ήταν στην Α’ Αθήνας κάτι που θα σήμαινε το comeback της Φωτεινής Πιπιλή.

Τις τρεις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάβουν βουλευτές που θα παραμείνουν στο κόμμα και συγκεκριμένα οι Χρήστος Σπίρτζης (Ανατολική Αττική), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Βόρειος Τομέας της Β΄ Αθηνών) και Σωκράτης Βαρδάκης (Ηράκλειο).

Ενδιαφέρον έχει τι θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ, καθώς έχουν καταθέσει προσφυγή κατά των Σπαρτιατών -που ήδη εκδικάζεται- οι Θανάσης Γκλαβίνας (Β’ Θεσσαλονίκης) και Δημήτρης Διαμαντίδης (Β’ Πειραιώς)  και οι οποίοι μέχρι τώρα θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι θα καταλάβαιναν τις έδρες στις περιφέρειές τους. Στο Ηράκλειο θα ανέβαινε στους 3 βουλευτές και στην Βουλή θα έμπαινε ο Φραγκίσκος Παρασύρης ενώ στον Βόρειο Τομέα η κατάσταση είναι πολύπλοκη καθώς πρώτος επιλαχών είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος που ετοιμάζει δικό του κόμμα και δεύτερος στη σειρά έρχεται ο Παναγιώτης Βλάχος.

Παρότι το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών αποκλείεται, η τελευταία φορά που είχε εφαρμοστεί ήταν τον Απρίλιο του 1992, για την κάλυψη της έδρας του Δημήτρη Τσοβόλα στην τότε ενιαία Β′ Αθηνών, ο οποίος είχε εκπέσει του αξιώματος του, μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ και ο τότε Συνασπισμός δεν είχαν κατέβει στις εκλογές, καλώντας τους ψηφοφόρους σε αποχή, καθώς θεωρούσαν ότι η έδρα ανήκει στο ΠΑΣΟΚ…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας