Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΔημοσκόπηση της Interview: Σταθερά πρώτη η ΝΔ - Ανατροπή με τη δεύτερη...

Δημοσκόπηση της Interview: Σταθερά πρώτη η ΝΔ – Ανατροπή με τη δεύτερη θέση

Νέα δημοσκόπηση ήρθε στο φως έφερε ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό.

Νέα δημοσκόπηση ήρθε στο φως έφερε ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό. Η δημοσκόπηση της εταιρείας Interview διενεργήθηκε για λογαριασμό του politic.gr και δείχνει τη ψαλίδα μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και των υπόλοιπων κομμάτων να «κλείνει».

Η ψαλίδα λοιπόν τώρα είναι το 16,3% μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση η διαφορά ήταν στο 17,2%.

Ωστόσο, υπάρχουν ανακατατάξεις στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επανέρχεται στη δεύτερη θέση μετά από συνεχόμενες δημοσκοπήσεις που εμφάνιζαν το ΠΑΣΟΚ στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

  • ΝΔ: 28,5% (από 29,1% στην προηγούμενη δημοσκόπηση)
  • ΣΥΡΙΖΑ: 12,2% (από 11,9%)
  • ΠΑΣΟΚ: 10,5% (από 11%)
  • ΚΚΕ: 6,5% (από 7%)
  • Ελληνική Λύση: 8% (από 7,5%)
  • Νέα Αριστερά: 3,9% (από 4%)
  • Πλεύση Ελευθερίας: 2% (από 2,5%)
  • Σπαρτιάτες: 1,9% (από 2%)
  • Νίκη: 4,7% (από 4,1%)

Σημειώνεται ότι οι αναποφάσιστοι είναι στο 13,4% (από 13,9%).

«Πρώτη» στις ευρωεκλογές η ΝΔ – Ανεβαίνει αλματωδώς η Ελληνική Λύση

Ταυτόχρονα, στο 12,5% (από το 14,4% του προηγούμενου μήνα) κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί κατά 2 μονάδες (24,7%), το ΠΑΣΟΚ (10,5%) και το ΚΚΕ (6%) υποχωρούν κατά μία μονάδα, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί το ποσοστό του (12,2%) και την Ελληνική Λύση που κάνει άλμα από το 7,8% στο 10,2%.

Πλέον, η Νέα Δημοκρατία δέχεται πλέον περισσότερη πίεση από τα δεξιά της και ενδεικτικό του γεγονότος αυτού είναι η σφοδρή επίθεση στα δεξιά κόμματα που εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο προσυνέδριο του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας για «κομματίδια που βλέπουν τις κάλπες ως μεγεθυντικό φακό για το ανάστημα τους».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δικαιούται συνολικά 21 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο. Στις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία έλαβε ποσοστό 33,12% και οκτώ έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 23,75% και έξι έδρες.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

 

Στο ερώτημα για το ποιος είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός, η δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη υποχωρεί κατά δύο μονάδες, ενώ παράλληλα διατηρεί σημαντική απόσταση τόσο από τον Στέφανο Κασσελάκη όσο και από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Συγκεκριμένα, με ποσοστό 41% (από 43%) ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται πρώτος στην εκτίμηση των πολιτών για καταλληλότερος πρωθυπουργός, τη στιγμή που τον Στέφανο Κασσελάκη εμπιστεύεται το 14% (από το 13% της προηγούμενης έρευνας) και τον Νίκο Ανδρουλάκη το 7%.

Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό που απάντησε πως δεν θεωρεί κανέναν από τους τρεις κατάλληλο για πρωθυπουργό, είναι πολύ κοντά (38%) με αυτό του κ. Μητσοτάκη (41%).

Αναλυτικά τα ποσοστά δημοφιλίας:

  • Κυριάκος Μητσοτάκης: 39,8% (από 41,2%)
  • Δημήτρης Κουτσούμπας: 24,4% (από 32,9%)
  • Στέφανος Κασσελάκης: 22,8% (από 19,5%)
  • Κυριάκος Βελόπουλος: 19,6% (από 18,8%)
  • Ζωή Κωνσταντοπούλου: 17,1% (από 19,3%)
  • Νίκος Ανδρουλάκης: 14,5% (από 18,7%)
  • Δημήτρης Νατσιός: 11,9% (από 10,9%)
  • Βασίλης Στίγκας: 7% (από 5,2%)

Ευρωεκλογές: «Ναι» στην ιδεολογία «Όχι» στους celebrities

Σύμφωνα με την έρευνα 6 στους 10 ψηφοφόρους θα ψηφίσουν έχοντας ως βασικό κριτήριο το σύστημα ιδεών και πεποιθήσεών τους, δηλαδή την ιδεολογία τους και αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης.

Από την άλλη πλευρά μόνο το 14% θα επιλέξει πρόσωπο και το 7% κόμμα. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω τα κόμματα δε θα έχουν παραπάνω τύχη στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών συμπεριλαμβάνοντας, ως είθισται, στα ευρωψηφοδέλτιά τους celebrities, δηλαδή ονόματα ανθρώπων από τον χώρο του θεάματος, καθώς αυτό που φαίνεται να μετράει περισσότερο για το ψηφοφόρο είναι οι απόψεις, οι ιδέες και οι αρχές και όχι τόσο τα πρόσωπα.

Αξιοσημείωτο είναι ένας στους δύο ψηφοφόρους βλέπει τις ευρωεκλογές ως ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας προς το κόμμα του και τις πολιτικές επιλογές που υιοθετεί.

Μάλιστα, οι πιο «θυμωμένοι» με το κόμμα τους ψηφοφόροι είναι αυτοί που ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 53%, ακολουθούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ με 52%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά συσπείρωσης αφού μόνο το 38% των ψηφοφόρων του κόμματος θα στείλει μήνυμα διαμαρτυρίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας