Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλληνοαλβανικά: Το τεταμένο κλίμα και το βέτο

Ελληνοαλβανικά: Το τεταμένο κλίμα και το βέτο

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η καταδικαστική απόφαση από το ειδικό δικαστήριο για θέματα διαφθοράς στην Αλβανία, για τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη. Η συγκεκριμένη απόφαση δεν εξέπληξε.

Ήδη από τη σύλληψη του υποψήφιου τότε δημάρχου ήταν εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης του Έντι Ράμα για να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα: ο Αλβανός πρωθυπουργός ήθελε να βρει ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να ελέγχει έτσι ώστε να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί με τις εταιρίες διαχείρισης ακινήτων για την περιοχή της Χειμάρρας.

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ «GOVNEWS WEEKLY» #12

Η ελληνική κυβέρνηση συνέδεσε την υπόθεση Μπελέρη με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τέθηκαν και κάποιες προϋποθέσεις έτσι ώστε να μην ασκήσει η χώρα μας το δικαίωμα του βέτο στην προσπάθεια της Αλβανίας για την ένταξη της.

Η Αθήνα σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί στον Μπελέρη το δικαίωμα να ορκιστεί, να γίνει σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας και να έχει μία δίκαιη δίκη. Υπογράμμισε ακόμα πως δεν είναι ένα απλά διμερές ζήτημα αλλά συνδέεται με το Κράτος Δικαίου που διέπει αυτή τη χώρα.

Ο Ράμα αποδέχτηκε τη νίκη Μπελέρη και αναζητούσε έναν μεταβατικό δήμαρχο. Ωστόσο η επιμονή του σε ένα έωλο κατηγορητήριο όσο και η επιλογή των δικαστών έδειξαν μια αντίθετη κίνηση από τον Ράμα. Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δεν βρήκε κάποιο τρόπο να λύσει το θέμα. Η επιστολή της Ελλάδας στην ΕΕ «πείσμωσε» τον Ράμα και μάλλον δεν έκανε κάποια κίνηση υποχώρησης.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας μπαίνουν σε μια παρατεταμένη περίοδο καχυποψίας. Πολλοί διπλωμάτες σημειώνουν ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο μετά την καταδίκη Μπελέρη.

Υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που υιοθετήθηκε στο συνέδριο στο Βουκουρέστι, αποτελεί ένα θετικό γεγονός, μιας και υπογράμμιζε ότι η υπόθεση Μπελέρη είναι ευρωπαϊκό ζήτημα καθώς αφορά την εφαρμογή κράτους δικαίου και τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του για την απόφαση επισημαίνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας». Δείχνοντας ότι περιμένει μία κίνηση από τα Τίρανα.

Σημειώνεται, δε, ότι η Ελλάδα δε βρίσκει πολλούς υποστηρικτές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλοί πρέσβεις επισημαίνουν ότι είναι ένα διμερές ζήτημα και δεν θα έπρεπε η χώρα μας να το χρησιμοποιήσει για να το βάλει ως εμπόδιο στην ένταξη της Αλβανίας στην Ζώνη. Η μπάλα πλέον είναι στα πόδια του Ράμα…

Δημοσιεύτηκε στο 12ο τεύχος της «Govnews Weekly» – Διαβάζεται με ένα… κλικ!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας