Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕθνικές εκλογές: Πότε θα «στηθούν» οι κάλπες, το παρασκήνιο στη χθεσινή συνεδρίαση...

Εθνικές εκλογές: Πότε θα «στηθούν» οι κάλπες, το παρασκήνιο στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής

Μπορεί ο πρωθυπουργός και από το βήμα της Βουλής να υπογράμμισε για πολλοστή φορά ότι δεν πρόκειται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αλλά τα επιτελεία όλων κομμάτων βρίσκονται σε προεκλογική ετοιμότητα.

«Θα το επαναλάβω για ακόμη μια φορά ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη στο emea.gr ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμη καμία απόφαση αναφορικά με τον χρόνο των εθνικών εκλογών.

Αυτό επισημαίνουν και στελέχη της κυβέρνησης, ότι «ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει καμία απόφαση για πρόωρες εκλογές, συνεχίζουμε με ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας».

Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, αυξάνονται οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και τα στελέχη της κυβέρνησης, που επισημαίνουν στον κ. Μητσοτάκη ότι εάν «κυλήσει» το καλοκαίρι χωρίς προβλήματα τότε στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου μπορούν να στηθούν κάλπες.

Όπως λένε χαρακτηριστικά, εάν περάσει το καλοκαίρι χωρίς καταστροφικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές ή ένταση με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η ΝΔ θα έχει το πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο προεκλογικός «αναβρασμός» που επικρατεί στα επιτελεία όλων των κομμάτων φάνηκε και χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλεια της Βουλής που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Πριν αρχίσει η συνεδρίαση σε όλα τα «πηγαδάκια» που σχημάτισαν οι βουλευτές της ΝΔ μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν το πότε θα γίνουν οι εκλογές.

Μάλιστα, κάποιοι «γαλάζιοι» βουλευτές που έπιναν το αναψυκτικό τους στο καφενείο της Βουλή έλεγαν με «δυνατή φωνή», πως «ίσως και σήμερα (χθες) ο πρωθυπουργός θα ανακοίνωση την ημερομηνία των εκλογών».

Χαρακτηριστικό την κατάστασης που επικρατεί εντός του κυβερνώντος κόμματος ήταν και το γεγονός πως πολλοί βουλευτές της ΝΔ προσπαθούσαν να προσεγγίσουν στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη προκειμένου να μάθουν πότε θα στηθούν κάλπες.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού χαμογελώντας τους έλεγαν πως δεν γνωρίζουν.

Επίσης, κάποιοι βουλευτές προσπάθησαν να μάθουν νεότερα από το γραφείο του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, αλλά και πάλι δεν κατόρθωσαν να μάθουν απολύτως τίποτα.

Να σημειωθεί, πως δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης που πλησίαζαν βουλευτές της «γαλάζιας» παράταξης προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τον χρόνο των εκλογών.

Ο «αναβρασμός» που επικρατεί εντός της ΝΔ δεν πέρασε απαρατήρητος από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν ανέφερε τυχαία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται και πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολλούς ακόμη μήνες μέχρι τις εκλογές.

«Έστειλε ακόμη ένα μήνυμα ο πρωθυπουργός στο εσωτερικό της ΝΔ, σε υπουργούς, βουλευτές και στελέχη, ότι δεν σταματάμε να εργαζόμαστε για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», τόνισε κυβερνητικό στέλεχος στο emea.gr, μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής.

Αναφορικά με την «μονομαχία» στη Βουλή των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα, καταδείχθηκε στον μέγιστο βαθμό ότι ο πρωθυπουργός το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει σε «σκληρή» κριτική προσωπικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα μόλις ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και απευθύνθηκε άμεσα προσωπικά στον κ. Τσίπρα, προσπαθώντας να «αποδομήσει» την κριτική που ασκεί στο κυβερνητικό έργο.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, σε πολλές στιγμές της ομιλίας του κοίταξε τον κ. Τσίπρα και του απεύθυνε ερωτήματα.

Το ίδιο έπραξε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που σημαίνει πως πάμε σε μια «θερμή» μονομαχία, που θα έχει βασική θεματολογία την ακρίβεια, την επισιτιστική κρίση που έρχεται, τα ελληνοτουρκικά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μάλιστα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της προεκλογικής «σύγκρουσης», κυρίως της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, «βλέπουν θετικά την Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης, έχει ταχθεί κατά της αναθεωρητικής στάσης της Ρωσίας του Πούτιν.

Επομένως, το δίλημμα Δύση ή Πούτιν αναμένεται να κυριαρχήσει στον πολιτικό λόγο.

Αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών, όπως έχει επισημάνει το emea,gr, τις οριστικές αποφάσεις του ο πρωθυπουργός θα τις λάβει στο Ακρωτήρι Χανίων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.