Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣοφία Ζαχαράκη: «Όλα αυτά που έγιναν δεν κατατείνουν σε συγκάλυψη, αντιθέτως επιχειρήθηκε...

Σοφία Ζαχαράκη: «Όλα αυτά που έγιναν δεν κατατείνουν σε συγκάλυψη, αντιθέτως επιχειρήθηκε η μέγιστη διαφάνεια»

Σημεία της ομιλίας της Υπουργού στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας

– Προσερχόμαστε με πλήρη σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων, συστολή απέναντι στην οδύνη των συγγενών και πλήρη συνείδηση στην ανάγκη της κοινωνίας να ακούσει με καθαρό και τεκμηριωμένο τρόπο όλα όσα έχει κάνει αυτή η Κυβέρνηση, προκειμένου να μην υπάρξει καμία σκιά ως προς την απονομή της δικαιοσύνης για την τραγωδία των Τεμπών.

– Από αυτό εδώ το βήμα της βουλής, ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση του δυστυχήματος, ελάχιστα 24ωρα αφού συνέβη και είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει ακριβώς όλα τα βήματα, τα οποία έγιναν, έδωσε συγκεκριμένες, στέρεες και μη αμφισβητήσιμες  απαντήσεις.

– Θα κρατήσω τα λόγια του: Όλα αυτά που έγιναν δεν κατατείνουν σε συγκάλυψη. Αντιθέτως, επιχειρήθηκε η μέγιστη διαφάνεια, γιατί μόνο μέσω της διαφάνειας θα επέρχετο η κάθαρση.

– Είπε επίσης ο κ. Γεραπετρίτης ότι η δική μας Κυβέρνηση, από το 2019 έως σήμερα, έχει προχωρήσει σε 3 εξεταστικές που αφορούσαν πεπραγμένα της, αφού έδωσε σε εσάς αγαπητοί συνάδελφοι της αντιπολίτευσης τη δυνατότητα να αξιοποιείτε αυτό το κοινοβουλευτικό μέσο.

– Αυτή είναι η πιο ισχυρή απόδειξη ότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ. – Και αυτή η σύγκριση προφανώς ενοχλεί την αντιπολίτευση.

–  Έρχεται με μια πρόταση δυσπιστίας, που δε στηρίζεται πουθενά να συνεχίσει την κυνική εργαλειοποίηση μιας εθνικής τραγωδίας, του πόνου των οικογενειών και κυρίως να υπονομεύσει στη συνείδηση των πολιτών την εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

– Γιατί;

– Μόνο και μόνο για να πλήξει την Κυβέρνηση.

– Εμφανίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας, αλλά και τα άλλα κόμματα να διεκδικούν την αποκλειστικότητα της ευαισθησίας για τους ανθρώπους που χάθηκαν.

– Δεν σας αναγνωρίζουμε και δεν σας αναγνωρίζει και η κοινωνία κανένατέτοιο μονοπώλιο επειδή έχετε αποδείξει ότι δεν σας αφορά ο ανθρώπινος πόνος αλλά πώς θα αντλήσετε πολιτικά και κομματικά οφέλη. Και δεν σας το αναγνωρίζουμε γιατί υπάρχει καταγεγραμμένο το στίγμα σας.

– Δεν θα αναφερθώ συνειδητά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που αποδείξατε την «ευαισθησία» σας για να μη σας δώσω το δικαίωμα να μιλήσετε για συμψηφισμούς.

– Οι πολίτες όμως ξέρουν, θυμούνται, κρίνουν.

– Λέμε και είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι η δικαιοσύνη θα λάμψει. Οι θεσμοί θα πράξουν όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

– Τα λαϊκά δικαστήρια που κάποιοι θέλουν να στήσουν κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση ως δολοφόνους είναι συστατικά άλλων καθεστώτων.

– Κάποιοι από όσους σήμερα εμφανίζονται στη Βουλή ως εισαγγελείς λαϊκών δικαστηρίων, το έχουν κάνει και στο παρελθόν.

– Σήμερα, όλοι μαζί υιοθετείτε τις θεωρίες συνωμοσίας, τα fake news και εμφανίζεστε ως τιμητές τους Κράτους Δικαίου για το οποίο δήθεν αδιαφορεί και τις αρχές του καταπατά η Νέα Δημοκρατία. Ομολογείτε μόνοι σας ότι δεν σας ενδιαφέρει ούτε η αλήθεια ούτε το Κράτος Δικαίου.

– Όταν χωρίς αιδώ λέτε ότι ο στόχος σας είναι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός. Θέλετε να ρίξετε την Κυβέρνηση, όπως δηλώνει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φύγει…. ήρεμα.

– Στις Δημοκρατίες οι Κυβερνήσεις εκλέγονται από τον Λαό, λογοδοτούν στον Λαό και ο Λαός τις κρίνει στις εκλογές. Και εδώ θα συμφωνήσω με εσάς κ. Παππά που διορθώσατε την ανεκδιήγητη θέση του κ. Φαραντούρη.

– Επί της ουσίας της συζήτησης. Η θεμελιώδης διαφορά μας είναι ότι εμείς  ξέρουμε ότι για να φτάσουμε στην αλήθεια, οφείλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στο Κράτος Δικαίου. Να αναμείνουμε δηλαδή από τη Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της και να αποφανθεί, αφού αξιολογήσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της.

– ΟΛΑ.

– Στοιχεία στα οποία έχουν πρόσβαση οι οικογένειες, οι δικηγόροι τους, οi πραγματογνώμονες που έχουν ορίσει η δικαιοσύνη και οι ίδιοι.

– Πριν από λίγο ακούσαμε τον κ. Φλωρίδη να λέει ότι 100 δικηγόροι ασχολούνται καθημερινά με την ουσία και το αποδεικτικό υλικό της υπόθεσης. Ακούσατε κανέναν από αυτούς να λένε για συγκάλυψη;

– ΚΑΜΙΑ συγκάλυψη.  Δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση, είναι πάνω από όλα καθήκον.

– Δεν κρύβεται κανείς από αυτό το καθήκον. Αντιθέτως, πρώτος ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από αυτό εδώ το βήμα έχει δηλώσει ότι έχουμε χρέος να βγούμε μπροστά και να διορθώσουμε τις διαχρονικές παθογένειες που ταλανίζουν τη χώρα μας.

– Αυτό επιδιώκετε εσείς; Ή η στόχευσή σας, βλέποντας τον ορίζοντα των Ευρωεκλογών είναι να αποκομίσετε κομματικά οφέλη ακόμη και δηλητηριάζοντας την κοινωνία;

– Αντιφάσεις, λογικές ακροβασίες, ανεύθυνος θεσμικός και νομικός λαϊκισμός.

– Από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα παρακλάδια του δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Από το ΠΑΣΟΚ η κοινωνία, όχι εμείς, έχει άλλες απαιτήσεις. Η ηγεσία του, για τους λόγους που εκείνη γνωρίζει, αποφάσισε να ταυτιστεί με τις μεθόδους και τις στοχεύσεις τους.

– Ποια είναι όμως η δική μας ευθύνη; Να διαλύσουμε τα fake news, τις αδιανόητες θεωρίες που σκόρπισαν διάφοροι  γύρω από το τραγικό δυστύχημα και να αποκαταστήσουμε τον δεσμό εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

– Αυτό, μας αφορά όλες και όλους κυρίες και κύριοι. Όλοι ανεξαιρέτως χάνουν όταν οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους.

– Δική μας ευθύνη είναι επίσης να αποτρέψουμε την τοξικότητα και το διχασμό που καλλιεργούν για μια ακόμα φορά οι γνωστοί θιασώτες της πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής. Τα ζήσαμε το 12, τα ζήσαμε το 15 έξω από το κτίριο. Τα ζήσατε κι εσείς κ. συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ.

– Η αντιπολίτευση επιλέγει να ανατινάζει τις γέφυρες συνεννόησης για τα μεγάλα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και τη χώρα. Θα κριθεί, όπως όλοι μας, από τους πολίτες.

– Εμείς, κόντρα στην καταστροφική δημαγωγία θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες των Ελληνίδων και των Ελλήνων πολιτών.

– Δικό μας καθήκον είναι να προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία και στους πολίτες: ασφάλεια, σταθερότητα, ανάπτυξη, προοπτική.

– Η Κ.Ο. της ΝΔ είναι μια γροθιά γιατί λειτουργεί με βαθιά πεποίθηση ότι αυτά που προανέφερα είναι αυτά για τα οποία εργάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του. Και με αυτά κυρίες και κύριοι συνάδελφοι σας καλώ να καταψηφίσετε αυτή την πρόταση δυσπιστίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας