Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣπαρτιάτες: Τι θα συμβεί αν κηρυχθούν έκπτωτοι από το εκλογοδικείο; - Το...

Σπαρτιάτες: Τι θα συμβεί αν κηρυχθούν έκπτωτοι από το εκλογοδικείο; – Το αβέβαιο μέλλον τους

Στο επίκεντρο πολιτικών εξελίξεων βρίσκονται οι «Σπαρτιάτες» μετά την παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 11 βουλευτών και του Ηλία Κασιδιάρη για εξαπάτηση των εκλογέων. 

Στο επίκεντρο πολιτικών εξελίξεων βρίσκονται οι «Σπαρτιάτες» μετά την παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 11 βουλευτών και του Ηλία Κασιδιάρη για εξαπάτηση των εκλογέων.

Η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος είναι περίεργη, ενώ ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιάννης Δημητροκάλλης και ο βουλευτής Γιώργος Μανούσος ανακοίνωσαν την ανεξαρτητοποίησή τους.

Ωστόσο, φαίνεται πως αρκετοί βουλευτές τηρούν στάση αναμονής και ζητούν την άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας με την παρουσία του Βασίλη Στίγκα. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση πρόκειται να πραγματοποιηθεί πιθανότατα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Πολλοί κοινοβουλευτικοί αλλά και νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως οι δικαστικές εξελίξεις θα συμβάλλουν και στην τελική απόφαση του Εκλογοδικείου που εξετάζει προσφυγές που έχουν κατατεθεί για τη νομιμότητα της συμμετοχής του κόμματος «Σπαρτιάτες» στις εθνικές εκλογές του 2023.

Μάλιστα οι κύκλοι αυτοί σημειώνουν ότι οι δύο διαδικασίες κινούνται παράλληλα, ενδεχόμενη όμως καταδίκη των 11 βουλευτών για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων θα επιβεβαιώσει τα επιχειρήματα όσων έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του εκλογοδικείου αναμένεται έως τον Ιούνιο, καθώς τότε αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης η πρόεδρος του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα, που προήδρευσε του δικαστηρίου και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί.

Ακόμη, σε περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο κηρύξει έκπτωτους τους 11 βουλευτές, θα υποδείξει και τον τρόπο που θα πληρωθούν οι κενές βουλευτικές έδρες.

Τα 3 σενάρια για την πλήρωση των εδρών 

  1. Κατάληψη των αντίστοιχων εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.
  2. Αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών (4,68%) σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα αύξανε το ποσοστό της κατά 1,9% και θα πήγαινε στο 42,45% ενώ οι έδρες της από 158 θα ανέβαιναν σε 163. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει άλλες 3 έδρες κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα προκληθούν «καραμπόλες» σε όλες σχεδόν τις εκλογικές περιφέρειες
  3. Η διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών στις 11 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή των Σπαρτιατών. Πρόκειται για τις Α’ Αθηνών, Β’ Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, Λάρισας. Η διαδικασία θα είναι αντίστοιχη με τις εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες.

Η δήλωση του Βασίλη Στίγκα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος βουλευτών του 

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο πολιτικό κλίμα σε βάρος της κυβέρνησης, οι «Σπαρτιάτες» έπρεπε να στοχοποιηθούν «Μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της κυβέρνησης με τους τραγικούς χειρισμούς της σε σωρεία σημαντικών κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων, εξαιτίας των οποίων η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ασφυκτιά, οι «Σπαρτιάτες” έπρεπε να στοχοποιηθούν, προκειμένου η κοινή γνώμη να αποπροσανατολιστεί με την ποινική δίωξη, έστω και σε βαθμό πλημμελήματος, εναντίον των βουλευτών του κόμματος προς δημιουργία εντυπώσεων και εκφοβισμού».

«Παράλληλα, η δίωξη αυτή» προσέθεσε ο κ. Στίγκας «αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η παρούσα κυβέρνηση, έχοντας χάσει κάθε ίχνος σεβασμού προς τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν διστάζει να εργαλειοποιεί την ποινική δικαιοσύνη και τα συστημικά μέσα που προδικάζουν δικαστικές αποφάσεις, για να εξουδετερώσει όποιους πολιτικούς αντιπάλους της φοβάται.

Ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των “Σπαρτιατών” στηρίζω και αγκαλιάζω όλους τους βουλευτές του κόμματος, ώστε να βαδίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι μέχρι την τελική νίκη για την Ελλάδα και τους Έλληνες» κατέληξε ο πρόεδρος του κόμματος».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας