Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑλ. Τσίπρας για Ευρωεκλογές: «O κ. Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα στίβου...

Αλ. Τσίπρας για Ευρωεκλογές: «O κ. Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα στίβου μόνος του και κινδυνεύει να βγει δεύτερος»

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πτώση για θέματα που έγιναν πριν ένα χρόνο» ανέφερε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Στη δεύτερη δημόσια παρέμβασή του μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε, σήμερα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται 10-13 Απριλίου στους Δελφούς και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι σημαντικές εξελίξεις σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης στην οποία θα μετέχει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών:

«Έχουμε σε όλη την Ευρώπη μια αξιοπρόσεκτη και επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού και μάχες όχι ανάμεσα στην αριστερά και την δεξιά αλλά το διακύβευμα είναι το ποσοστό των ακροδεξιών κομμάτων με κάποια από αυτά να βγαίνουν πρώτα» σημείωσε για την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι διακύβευμα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να επανισορροπήσει το πολιτικό σύστημα, να μπορέσει δηλαδή η Αριστερά να κρατήσει τα ποσοστά της για να μπορεί να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές.

«Η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα στίβου μόνος του και κινδυνεύει να βγει δεύτερος», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράψει ποσοστό πολύ χαμηλό σε σχέση με αυτό των εθνικών εκλογών θα έχει πρόβλημα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πτώση για θέματα που έγιναν πριν ένα χρόνο»… «το να θεωρείς ότι είσαι μόνος σου είναι η μεγαλύτερη αλαζονεία».

Σχολιάζοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι σε μακροοικονομικό επίπεδο τα μεγέθη είναι θετικά, σημειώνοντας ότι οι βάσεις για να συμβεί αυτό είχαν μπει την τετραετία 2015 -2019 όταν η χώρα επέστρεψε στις αγορές και η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε το μαξιλάρι των 47 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία τους για τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν διαχέονται στην κοινωνία» υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «φαίνεται ότι η ακρίβεια -που δεν είναι πια εισαγόμενη- δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα».

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας η χώρα βιώνει μία μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων. «Έχουμε και ένα σαράκι που μας τρώει. Το παραγωγικό μας μοντέλο δεν είναι τόσο ανταγωνιστικό. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν διαχέονται στην ελληνική κοινωνία».

«Η έννοια της γεωπολιτικής ασφάλειας προφανώς εξαρτάται και από τις αποτρεπτικές ικανότητες, αλλά κυρίως από τη διπλωματία και την εξωτερική πολιτική» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την ευρωπαϊκή πολιτική και διπλωματία.

«Το κρίσιμο θέμα είναι η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Έτσι θα έβλεπα και την ενίσχυση της Άμυνας. Η Ευρώπη όμως δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση: Έχουμε δύο πολέμους σε Ουκρανία και Παλαιστίνη. Η Ευρώπη πρέπει να είναι με το κράτος δικαίου και την ειρήνη» συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι όλοι θα περίμεναν να είναι πιο δραστήρια η διπλωματία για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό που πρέπει να αναρωτηθεί η χώρα είναι αν θέλουμε να γίνουμε Ευρώπη ή να γίνουμε μια χώρα της ανατολικής Ευρώπης. «Είμαστε κοντά στο επίπεδο της Βουλγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας και όχι της κεντρικής Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει πιο δραστήρια στο θέμα της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Η ενίσχυση της Στρατηγικής Αυτονομίας της Ευρώπης είναι πολύ σημαντική. Η γεωπολιτική ασφάλεια δεν διασφαλίζεται μόνο με αποτρεπτικά μέσα αλλά κυρίως μέσω της διπλωματίας και της σωστής εξωτερικής πολιτικής, συμπλήρωσε.

«Δεν λέω πως δεν πρέπει να μας νοιάζει η άμυνα, αλλά να είναι συνυφασμένο με μία στρατηγική στην εξωτερική πολιτική» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τη συνάντηση που είχε με τον υποψήφιο Αμερικανό Πρόεδρο, κ. Ντόναλντ Τραμπ είπε: «Η Ευρώπη θα πρέπει να ανησυχεί για τις δικές της πολιτικές αδυναμίες παρά για το τί θα συμβεί στις ΗΠΑ», ενώ αξιολόγησε, ότι μία αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ θα προκαλέσει πιο πολύ μία εσωτερική πόλωση.

«Η Τουρκία έχει σαφή στρατηγική, είτε κλιμακώνει την ένταση, είτε υπάρχει αποκλιμάκωση, ακόμα αναζητείται η δική μας η στρατηγική» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για τα ελληνοτουρκικά και τις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ», τόνισε επίσης ο κ. Τσίπρας. Η περίοδος αυτή είναι ακόμη ένα «παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα να διευθετήσει ζητήματα», συμπληρωσε.

«Πώς φανταζόμαστε τη χώρα να συμβιώνει με ένα τέτοιο γείτονα; διεκδικούμε μια λύση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου χωρίς υποχωρήσεις;» αναρωτήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τις διπλωματικές κινήσεις στο Αιγαίο.

Σε ερώτηση για τα όσα αναφέρει στα απομνημονεύματά του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ο πρώην υπουργός οικονομικών της Γερμανίας  ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Ο Σόιμπλε είχε εμμονές, ήθελε να κρύψει δικά του λάθη και δικές του αδυναμίες. Είχε τεράστια ευθύνη για την κρίση στην Ευρώπη, η Ελλάδα ήταν μόνο ένα κομμάτι αυτής της κρίσης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Αυτό που με εκπλήσσει είναι το θάρρος που είχε ο Σόιμπλε να πει κάποια πράγματα στα απομνημονεύματά του», συμπλήρωσε.

Για τα σχέδιά του για το μέλλον, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός είπε: «Παραιτήθηκα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, παραιτήθηκα από αυτό που έκανα εδώ και 15 χρόνια, με πολύ έντονους ρυθμούς στη πρώτη γραμμή. Δεν έχω παραιτηθεί όμως από την πολιτική».

Τέλος, έστειλε μήνυμα ότι «δεν είναι μόνο το TikTok η πολιτική. Θέλω να παρεμβαίνω, να εμπνεύσουμε ξανά τους νέους, να έχω ρόλο παραγωγής πολιτικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσω του Ινστιτούτου που ετοιμάζω. Θέλω να βοηθήσω να επαναπροσδιορίσουμε την πολιτική».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας