Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΟ Μητσοτάκης παίρνει πάνω του την προεκλογική κούρσα

Ο Μητσοτάκης παίρνει πάνω του την προεκλογική κούρσα

Ολες οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το περιβάλλον πίεσης για την κυβέρνηση δύο μήνες πριν από την εκλογική αναμέτρηση αλλά επιπλέον την έντονη και προς αρκετές κατευθύνσεις κινητικότητα εντός του κομματικού συστήματος

Ολες οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το περιβάλλον πίεσης για την κυβέρνηση δύο μήνες πριν από την εκλογική αναμέτρηση αλλά επιπλέον την έντονη και προς αρκετές κατευθύνσεις κινητικότητα εντός του κομματικού συστήματος. Από τις αρχές του 2024 μέχρι σήμερα η ΝΔ καταγράφει σταθερά απώλειες στην πρόθεση ψήφου και διαπιστώνει απευθείας ροές προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, προς τα αριστερά, κυρίως το ΠΑΣΟΚ και στα χαμηλότερα της δεξιάς πολυκατοικίας, κυρίως στην Ελληνική Λύση.

Το κλισέ περί χαλαρής κάλπης δεν αντιμετωπίζεται… χαλαρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη – το μαρτυρά το επίμονο αίτημά του να μείνουν έξω από τις ευρωεκλογές «πειράματα» και «αδράνεια». Αντιμετωπίζεται ως «νάρκη» που πρέπει να απενεργοποιηθεί, ώστε η ΝΔ να γλιτώσει από καλοκαιρινά, πολιτικά συμπεράσματα που μπορεί να της προκαλέσουν αμηχανία έως κλυδωνισμούς. Ο πρωθυπουργός παίρνει πλέον πάνω του την προεκλογική κούρσα, θέλει επί της ουσίας να ακυρώσει το έτερο κλισέ – μία προσώρας ενισχυόμενη δημοσκοπικά τάση – περί ψήφου διαμαρτυρίας.

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ «GOVNEWS WEEKLY» #16

Παρότι στις 9 Ιουνίου δεν κρίνεται η κυβερνησιμότητα της χώρας, κάθε κομματικό επιτελείο μιλάει για κρίσιμη πανελλαδική κάλπη που θα κλείσει το σερί «μαχών» από τον Μάιο του 2023. Κι αυτό μέχρι το 2027, δεδομένης της απάντησης Μητσοτάκη για εθνική κάλπη «στο τέλος της τετραετίας». Καθ’ οδόν προς την 9η Ιουνίου που θα αποτυπώσει τις δυναμικές στην αντιπολίτευση και το βάθος της φθοράς της κυβέρνησης, Μαξίμου και Πειραιώς απευθύνονται εμφατικά σε τρία ακροατήρια της δυσαρέσκειας. Σε εκείνα, δηλαδή, που φλερτάρουν με τη… χαλαρότητα είτε με μία ψήφο-«μάθημα» στην κυβέρνηση είτε με τη μη προσέλευσή τους στο εκλογικό παραβάν.

Αυτά τα ακροατήρια παλεύουν οι κυβερνώντες να πείσουν ότι εσφαλμένα δεν θεωρούν την επικείμενη «μάχη» εξίσου κρίσιμη με τις εθνικές εκλογές, παρά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους. Οσο κι αν οι «γαλάζιοι» επιμένουν ότι «στη βάση σου δεν ανοίγεσαι, εκεί βασίζεσαι», είναι εμφανή τα μηνύματα αφύπνισης προς την παραδοσιακή νεοδημοκρατική βάση, προς όσους δηλώνουν παραπονεμένοι από κυβερνητικές επιλογές. Εξ ου και εκπλήσσει κανέναν ούτε ότι ο προεκλογικός σχεδιασμός της ΝΔ εστιάζει στον Βορρά όπου εμφανίζεται ενισχυμένος ο «δεξιός λαϊκισμός» (και με τον Βελόπουλο να έχει μεγάλα ποσοστά), ούτε ότι ο Μητσοτάκης επέλεξε από τη δυτική Θεσσαλονίκη νέες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ «πατριωτισμού στην πράξη» και «ψευτοπατριωτισμού».

Ευθέως απευθύνθηκε σε όσους κοιτάζουν δεξιότερα, ετοιμάζοντας μήνυμα στη ΝΔ με αναφορές στα εξοπλιστικά, στη φύλαξη των συνόρων, στη συμβολική απόφαση, όπως ανακοίνωσε, να μείνει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη το αντιτορπιλικό «Βέλος». Το δεύτερο κρίσιμο για τη ΝΔ ακροατήριο είναι οι μετριοπαθείς του Κέντρου και οι αναποφάσιστοι του ΠΑΣΟΚ – εκεί όπου παραμένει ο στρατηγικός προσανατολισμός του Μητσοτάκη: «Να συναντηθούμε ξανά» είπε με νόημα ο Μητσοτάκης προ ημερών στο Ζάππειο «με όσους συμπορευτήκαμε στο σωτήριο κίνημα του “Μένουμε Ευρώπη”».

Και, τρίτη κατηγορία που προβληματίζει Μαξίμου και Πειραιώς είναι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροδεξιοί αλλά για διάφορους λόγους τείνουν προς την αποχή, θεωρώντας μεταξύ άλλων ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών δεν είναι τόσο ισχυρό για τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Μην αντιμετωπίσουμε τις εκλογές αυτές αψήφιστα. Να κινητοποιηθούμε, μπορούμε να πολεμήσουμε τη χαλαρότητα» ήταν το νεότερο σχετικό σινιάλο του Μητσοτάκη από τον Βορρά.

Δημοσιεύτηκε στο 16ο τεύχος της digital εφημερίδας «GOVnews Weekly» – Διαβάζεται με ένα κλικ!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας