Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΧρ Σταϊκούρας: Σε 100 χρόνια το ΤΕΕ ανταποκρίθηκε στις μεγάλες εθνικές προκλήσεις

Χρ Σταϊκούρας: Σε 100 χρόνια το ΤΕΕ ανταποκρίθηκε στις μεγάλες εθνικές προκλήσεις

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μηχανικοί έχουν διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη δημιουργία σημαντικών εθνικών υποδομών και δημοσίων έργων, καθώς και ιδιωτικών κατασκευών, με κυριότερο τα σπίτια της ελληνικής οικογένειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια λειτουργίας του του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ)

Μιλώντας σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια λειτουργίας του του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, στάθηκε στον κομβικής σημασίας ρόλο που έχει διαδραματίσει το Επιμελητήριο και οι άνθρωποι του τον τελευταίο αιώνα.

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μηχανικοί έχουν διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη δημιουργία σημαντικών εθνικών υποδομών και δημοσίων έργων, καθώς και ιδιωτικών κατασκευών, με κυριότερο τα σπίτια της ελληνικής οικογένειας», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως η συνεισφορά των υποδομών στη δημιουργία του Εθνικού Εισοδήματος είναι αξιοσημείωτη και εκτιμάται στα 180 δισ. ευρώ, σωρευτικά, από το 2000.

Πρόσθεσε πως ότι όλη αυτή την πορεία των 100 χρόνων, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ανταποκρίθηκε στις μεγάλες εθνικές και κοινωνικές προκλήσεις και σήμερα, καινοτομεί, ως φορέας υλοποίησης και διαχείρισης έργων που έχουν εξαιρετική σημασία για την καθημερινότητα των πολιτών, την ασφάλεια των μεταφορών και την «πράσινη» μετάβαση.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Χρήστου Σταϊκούρα

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά, τόσο ως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών όσο και ως Μηχανικός, που παρευρίσκομαι στην εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυσή του.

Μια σημαντική επέτειος, μέσα από την οποία δίνεται η δυνατότητα και η ευκαιρία να αποτυπωθεί η συνεισφορά του τεχνικού κλάδου στη μεγέθυνση, την ανάπτυξη και την ισχυροποίηση της χώρας μας.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μηχανικοί έχουν διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη δημιουργία σημαντικών εθνικών υποδομών και δημοσίων έργων, καθώς και ιδιωτικών κατασκευών, με κυριότερο τα σπίτια της ελληνικής οικογένειας.

Από το Νομοθετικό Διάταγμα της ίδρυσης του ΤΕΕ, το 1923, υπογραμμίζεται ο επιστημονικός χαρακτήρας και ο θεσμικός του ρόλος, ως Τεχνικού Συμβούλου της πολιτείας. Μια αποστολή που εκπληρώνει, με συνέπεια, τον τελευταίο αιώνα.

Το ΤΕΕ:

· προάγει την επιστημονική γνώση σε όλους τους τομείς που συσχετίζονται με τις ειδικότητες των μελών του,

· συμβάλλει με την τεχνογνωσία του στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και

· εναρμονίζει τη λειτουργία του με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Σε όλη αυτή την πορεία των 100 χρόνων, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ανταποκρίθηκε στις μεγάλες εθνικές και κοινωνικές προκλήσεις. Στο ζήτημα της στέγασης των προσφύγων μετά το 1922, στην κατασκευή αμυντικών έργων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και αργότερα, στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας μετά από ταραγμένες δεκαετίες.

Επίσης, το ΤΕΕ εισήγαγε στον δημόσιο διάλογο τις προτεραιότητες της προστασίας του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, ενώ τοποθετήθηκε, με επάρκεια, σε ζητήματα όπως το κυκλοφοριακό και ο αντισεισμικός κανονισμός.

Ενώ το ΤΕΕ δεν σταμάτησε να επιτελεί τον ρόλο του ακόμη και κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Και σήμερα, καινοτομεί, ως φορέας υλοποίησης και διαχείρισης έργων που έχουν εξαιρετική σημασία για την καθημερινότητα των πολιτών, την ασφάλεια των μεταφορών και την «πράσινη» μετάβαση.

Έργα όπως είναι:

· Το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών (e-Άδειες).

· Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

· Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για κατοικίες.

· Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης.

· Το Εθνικό Μητρώο Υποδομών.

· Οι Έξυπνες Γέφυρες.

· Η Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας.

· Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Πέρα από τα συγκεκριμένα προγράμματα, τις τελευταίες δεκαετίες, ο τεχνικός κόσμος πρωταγωνιστεί στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του συνόλου των υποδομών και μεταφορών της χώρας.

Η επένδυση στην κατασκευή έργων υποδομής δημιουργεί ένα πάγιο εθνικό κεφάλαιο, δίνει πολλαπλάσια απόδοση στην οικονομική ανάπτυξη και προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής, σε όλους τους πολίτες.

Αποδεδειγμένα και διαχρονικά, η συνεισφορά των υποδομών στη δημιουργία του Εθνικού Εισοδήματος είναι αξιοσημείωτη. Αυτή εκτιμάται στα 180 δισ. ευρώ, σωρευτικά, από το 2000.

Έχει ευθεία σχέση με την οικονομική μεγέθυνση της χώρας, αποφέρει σχεδόν διπλάσια αξία στη συνολική οικονομική δραστηριότητα, και παράγει πολλές θέσεις απασχόλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σταθερή ενίσχυση, τα τελευταία 4 χρόνια, της δραστηριότητας του κατασκευαστικού τομέα, είχε ως αποτέλεσμα, το 2022, να καταγράψει τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση του πραγματικού Εθνικού Προϊόντος μεταξύ των επιμέρους κλάδων της οικονομίας.

Ο ρόλος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια είναι σημαντικός. Με σκληρή δουλειά, ρεαλιστικό σχέδιο, πολιτική βούληση και αποτελεσματικότητα, προχωράμε στη δημιουργία σύγχρονων, βιώσιμων και ανθεκτικών υποδομών και μεταφορών.

Μεγάλα και μικρά έργα έχουν παραδοθεί, ενώ πολλά ακόμη, βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια υλοποίησης, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στηρίζει τον τεχνικό κόσμο.

Διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο.

Εμπιστεύεται και συνεργάζεται με το ΤΕΕ, που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες για τον εκσυγχρονισμό, την πρόοδο, την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της πατρίδας και των πολιτών της.

Εύχομαι, ολόψυχα, χρόνια πολλά στις Ελληνίδες και τους Έλληνες μηχανικούς».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας