Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΒαλκάνια: Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας, εθνικιστικές «κορώνες» από την Τουρκία

Βαλκάνια: Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας, εθνικιστικές «κορώνες» από την Τουρκία

Η ενεργειακή διασύνδεση της Ελλάδας με την Βουλγαρία αποτελεί ακόμη μια απόδειξη της μετατροπής της χώρας μας, σε ενεργειακό κόμβο, τόσο των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά.

Η δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου IGB, που εγκαινιάστηκε από τους πρωθυπουργού της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και Κιρίλ Πετκόφ, αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας.

Μετά την μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα τροφοδοτεί τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου IGB σηματοδοτεί την έναρξη της νέας εποχής αναφορικά με την απεξάρτηση των Βαλκανίων και της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Παράλληλα, «θωρακίζεται» μια ιδιαίτερα «ευαίσθητη» περιοχή της Ελλάδας που πάντα εποφθαλμιούσε η Τουρκία. Ο λόγος για την Κομοτηνή και κατά προέκταση την Δυτική Θράκη.

Η συνεργασία της Ελλάδας με την Βουλγαρία έχει προκαλέσει τον έντονο εκνευρισμό του καθεστώτος Ερντογάν, καθώς η Βουλγαρία αποτελούσε για πολλά χρόνια μια χώρα που επηρεαζόταν σημαντικά από την Τουρκία.

Αυτό φάνηκε και από τους ανιστόρητους, προκλητικούς και άκρως εθνικιστικούς χάρτες που παρουσίασαν στην Τουρκία οι «Γκρίζοι Λύκοι» και ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου προέδρου, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Στο συγκεκριμένο χάρτη, που παρουσίασαν με έμφαση όλα τα Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας που ελέγχονται από το καθεστώς Ερντογάν, εντός Τουρκικών συνόρων εμφανίζονται όλα τα Ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και ολόκληρη η Κρήτη.

«Η δημόσια ανάρτηση χάρτη από ανώτερα στελέχη του κόμματος που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο στην Τουρκία, ο οποίος απεικονίζει ελληνικό έδαφος ως τουρκικό αποτελεί ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια και είναι απόλυτα καταδικαστέα», επισημαίνουν διπλωματικές πηγές της χώρας μας.

Στις εθνικιστικές κορώνες της Άγκυρας, η Αθήνα απαντά με δημοσιοποίηση των ενεργειών της Τουρκίας σε διεθνείς Οργανισμούς, αλλά και ενισχύοντας τη διπλωματική της αντεπίθεση.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επισκεφθεί την Ουκρανία, αποδεικνύοντας στην πράξη για ακόμη μια φορά ότι, η Ελλάδα έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά της Ρωσικής εισβολής, σε αντίθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν που βάζει τα πάντα στην ζυγαριά του Ανατολίτικου παζαριού.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 28 Ιουλίου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία θα συναντηθεί τόσο με τον κ. Δένδια, όσο και με τον κ. Μητσοτάκη.

Να επισημανθεί, ότι η Γερμανία ετοιμάζεται «πυρετωδώς» για να περάσει έναν πολύ δύσκολο ενεργειακά χειμώνα και η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει κάποιες λύσεις μέσω του υγροποιημένου φυσικού αερίου από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.