Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτική«Καλπάζει» η εγκληματικότητα: Τα μέτρα που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση

«Καλπάζει» η εγκληματικότητα: Τα μέτρα που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι πολίτες της χώρας μας έχουν γίνει μάρτυρες βίαιων εγκλημάτων που λαμβάνουν χώρα σε όλα τα μήκη και πλάτη της επικράτειας.  

Εκτός από την υπόθεση της 12χρονης που προκάλεσε οργή και αηδία σε ολόκληρη την κοινωνία, το ειδεχθές έγκλημα αποτελεί πλέον καθημερινότητα στη ζωή των πολιτών της χώρας μας. 

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι μέσα σε ένα 24ωρο σημειώθηκαν αλλεπάλληλα σοβαρά περιστατικά βίας. 

Μεταξύ άλλων, το αστυνομικό δελτίο κατέγραψε τον βιασμό μιας κοπέλας στο Παλαιό Φάληρο που περίμενε σε στάση λεωφορείου για να πάει σπίτι της, την άγρια επίθεση με 17 μαχαιριές που δέχθηκε για ασήμαντη αφορμή ο γνωστός επιχειρηματία Γιάννης Μάρκου, την εξάρθρωση κυκλώματος που εξανάγκαζε σε πορνεία δεκάδες νεαρές κοπέλες και βίαια επεισόδια μεταξύ ανηλίκων. 

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά, οι γυναίκες και οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., η βία τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Η αύξηση της εγκληματικότητας και τα ειδεχθή εγκλήματα που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας έχουν προβληματίσει έντονα και το Μέγαρο Μαξίμου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του GOV NEWS, με το όλο θέμα ασχολήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έδωσε εντολή σε όλους τους αρμόδιους να του παρουσιάσουν προτάσεις προκειμένου να μπει «φρένο» στην εγκληματικότητα. 

Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο GOV NEWS, υπογράμμισαν ότι εξετάζεται να ληφθούν μια σειρά από μέτρα. 

Καταρχήν, θα δοθεί εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης να δώσει οδηγία στις δικαστικές αρχές να επισπευσθούν οι δίκες που εκκρεμούν και να μειωθεί ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες περιμένουν ακόμη και πάνω από δέκα χρόνια για να δικαστεί η υπόθεσή τους και να βρουν το δίκιο τους. 

Ακόμη, εξετάζεται η αυστηροποίηση των ποινών για «βαριά» ειδεχθή εγκλήματα, όπως αυτό της 12χρονης. Επίσης, θα υπάρξουν πιο αυστηρές ποινές για βιασμούς, κακοποίηση γυναικών και παιδιών, ενδοοικογενειακή βία, εγκλήματα κατά ζωής κτλ. 

Ειδικά για ειδεχθή εγκλήματα, οι ποινές φυλάκισης θα αυξηθούν, ενώ θα προβλέπονται πιο αυστηρές ποινές και στις περιπτώσεις που αφορούν στην εγκληματικότητα ανηλίκων, σε Γυμνάσια και Λύκεια. 

Σχετικά με την Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες του GOV NEWS, ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει οδηγία να υπάρξει καλύτερη αστυνόμευση και να βρεθούν στους δρόμους περισσότεροι αστυνομικοί. 

Αυτό σημαίνει αναδιάταξη δυνάμεων για την  ΕΛ.ΑΣ. 

Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας επισημαίνουν ότι επιβάλλεται να μειωθούν οι αστυνομικοί που φυλάνε «υψηλά» πρόσωπα, όπως μεγαλοεπιχειρηματίες, εκδότες, πρώην και νυν πολιτικούς κτλ. 

Επίσης, αναμένεται να υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός σχετικά με τις δυνάμεις που διατίθενται σε διάφορους «στόχους». 

«Τρανταχτό» παράδειγμα αποτελεί η φύλαξη στον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο GOV NEWS, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος, στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει «υπερβολή και αστοχία». 

Και η αλήθεια είναι ότι μόνο για την πλατεία Εξαρχείων έχουν δεσμευθεί καθημερινά εκατοντάδες αστυνομικοί. 

Ακόμη, εξετάζεται και η αναπροσαρμογή της φύλαξης αθλητικών γεγονότων και ειδικά, ποδοσφαιρικών αγώνων. 

Κάθε Σαββατοκύριακο, η μισή αστυνομική δύναμη της Αττικής βρίσκεται στα γήπεδα. 

Ειδικά εάν υπάρχει αγώνας μεγάλης Αθηναϊκής ομάδας στην Επαρχία, οι δυνάμεις που φεύγουν από την πρωτεύουσα αποδυναμώνουν αισθητά την φύλαξη στην Αθήνα. 

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.