Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣτη Γαλλία ο Παναγιωτόπουλος: Συμφωνία για 4η Belharra και Κορβέτες, όλο το...

Στη Γαλλία ο Παναγιωτόπουλος: Συμφωνία για 4η Belharra και Κορβέτες, όλο το παρασκήνιο

Η Ελλάδα με τέσσερις Belharra, με τέσσερις νέες υπερσύγχρονες Κορβέτες και με αναβάθμιση των Φρεγατών που έχει ήδη στον στόλο της, θα καταστεί κυρίαρχη ναυτική δύναμη, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως επισημαίνουν Αμυντικοί αναλυτές, οι Belharra και οι νέες Κορβέτες, σε συνδυασμό με τα υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά Rafale, θα «θωρακίσουν» το Αιγαίο και θα αποτελέσουν ισχυρή αποτρεπτική δύναμη έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα παραστεί σήμερα, Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, στην τελετή καθέλκυσης της πρώτης ελληνικής φρεγάτας Belharra, που θα πραγματοποιηθεί στα Γαλλικά ναυπηγεία στο Λοριάν, μετά από πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική Belharra που θα βγει από το υπόστεγο όπου «κτιζόταν» μέχρι σήμερα και θα «πέσει» στη θάλασσα, όπου θα συνεχιστούν οι εργασίες για την ολοκλήρωσή της.

Άμεσα στα ναυπηγία στο Λοριάν θα αρχίσει να κατασκευάζεται η δεύτερη ελληνική Belharra.

Η παρουσία του κ. Παναγιωτόπουλου στο Λοριάν και η συνάντησή του με τον γάλλο υπουργό Άμυνας, δεν αναμένεται να είναι μονάχα εθιμοτυπική, αλλά και ουσιαστική.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Άμυνας στο GOV NEWS, ο έλληνας υπουργός Άμυνας με τον Γάλλο ομόλογό του αναμένεται να συζητήσουν σημαντικά θέματα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το σημαντικότερο, ίσως, θέμα που θα «πέσει» στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους αναμένεται να είναι αυτό της απόκτησης από την Ελλάδα και 4ης φρεγάτας Belharra.

Αυτό εξάλλου προβλέπεται και από την αρχική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Η χώρα μας μπορεί να αποκτήσει και τέταρτο υπερσύγχρονο πολεμικό πλοίο Belharra και όπως όλα δείχνουν θα προχωρήσει στην απόκτησή του.

Να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει την 4η φρεγάτα Belharra, με τιμές του 2021, όταν «κλείστηκε» η συμφωνία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το νέο πλοίο, θα κοστίσει περίπου 900 εκατ. ευρώ, μια τιμή πολύ συμφέρουσα στις μέρες μας, καθώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακή κρίσης οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν εκτενώς και το θέμα της απόκτησης από την χώρα μας τεσσάρων νέων υπερσύγχρονων Κορβέτων.

Οι ίδιες πηγές, τόνισαν στο GOV NEWS, ότι Ελλάδα και Γαλλία βρίσκονται πολύ κοντά σε οριστική συμφωνία, καθώς οι Γάλλοι «ρίχνουν» ακόμη περισσότερο το κόστος για την απόκτηση των Κορβετών, προκειμένου να δελεάσουν την χώρα μας.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να λάβει οριστικές αποφάσεις για την απόκτηση νέων πολεμικών πλοίων, καθώς η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται, γεγονός που καθιστά την ενίσχυση του στόλου της χώρας μας επιβεβλημένη.

Να σημειωθεί, ότι το καθεστώς Ερντογάν εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένο και προβληματισμένο από την ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς γνωρίζει ότι η Ελλάδα αποκτά πλέον ισχυρό πλεονέκτημα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.