Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚόκκινος Συναγερμός: Εμπρηστές και κλιματική αλλαγή «εξαφανίζουν» δάση και περιουσίες στην Ελλάδα

Κόκκινος Συναγερμός: Εμπρηστές και κλιματική αλλαγή «εξαφανίζουν» δάση και περιουσίες στην Ελλάδα

Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται οι Πυροσβεστικές και Αστυνομικές Δυνάμεις της χώρας μας, καθώς και φέτος το καλοκαίρι οι πυρκαγιές είναι καθημερινό φαινόμενο σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας.

Η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική, κατέδειξε στο μέγιστο βαθμό την «αναβάθμιση» των στόχων από τους εμπρηστές, οι οποίοι πλέον δεν αρκούνται στο να «εξαφανίσουν» δάση και περιουσίες στη χώρας μας, αλλά επιδιώκουν να προκαλέσουν ανθρώπινες απώλειες.

Όπως επισημαίνουν έμπειροι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, σε δεκάδες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπως αυτή της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, «οι εμπρηστές έχουν βασικό στόχο να χαθούν ανθρώπινες ζωές, δεν εξηγούνται διαφορετικά οι αλλεπάλληλοι εμπρησμοί μέσα σε κατοικημένες περιοχές, αργά το απόγευμα, ώστε η αντίδραση των Πυροσβεστικών Δυνάμεων να είναι η μικρότερη δυνατή».

Εκτός από την Αττική, και στην περίπτωση της Κρήτης, στο νομό Ρεθύμνου, όπου κάηκαν και εκεί χιλιάδες στρέμματα δάσους, ελαιόδεντρων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, απειλήθηκαν χωριά και άνθρωποι.

Το ίδιο με την μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο και την Μυτιλήνη. Στην Μυτιλήνη κάηκαν σπίτια και κινδύνευσαν άμεσα άνθρωποι.

Μάλιστα, ακόμη και το δάσος του Σέιχ Σου στην Θεσσαλονίκη επιχείρησαν να κάψουν εμπρηστές, αλλά η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικές απέτρεψε τα σχέδια των εγκληματιών.

Μέχρι στιγμής, η άμεση επέμβαση των γυναικών και των ανδρών των Πυροσβεστικών και Αστυνομικών δυνάμεων, σε συνδυασμός με την άριστη συνεργασία με τους δεκάδες εθελοντές, έχουν αποσοβήσει τραγωδίες σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης, βασικός στόχος στο πλάνο των αρμοδίων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη, είναι η προστασία των κατοίκων των πληγεισών περιοχών.

«Πρώτα απ’ όλα προσπαθούμε να απομακρύνουμε με ασφάλεια τους κατοίκους των περιοχών που πλησιάζει η πυρκαγιά, μετά επιχειρούμε για να σώσουμε τις περιουσίες των ανθρώπων και το καταφέρνουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά τον έντονο προβληματισμό για τις χιλιάδες στρέμματα δάσους και τα δεκάδες σπίτια που χάθηκαν, επικρατεί ικανοποίηση από τους χειρισμούς του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη, καθώς δεν χάθηκε ούτε ένας άνθρωπος από την πύρινη λαίλαπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι της κυβέρνησης για τις ημέρες του καύσωνα που ξεκινά από σήμερα θα απαγορεύσουν την πρόσβαση των πολιτών σε πολλές δασικές εκτάσεις, ενώ θα ενταθούν οι περιπολίες των Πυροσβεστικών και Αστυνομικών δυνάμεων σε «ευάλωτες» περιοχές.

Αναφορικά με τις καμένες εκτάσεις, θα αποφασιστεί σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση η άμεση αναδάσωση και αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε σπίτια.

Να σημειωθεί, ότι οι πληγέντες θα πάρουν άμεσα μια πρώτη αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστησαν, ενώ θα υπάρξει ειδική μέριμνα για εκείνους που έχασαν την «βασική» κατοικία τους.

Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή εκπονείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τόσο για τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες, προκειμένου η χώρα μας να μπορέσει να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τις φυσικές καταστροφές.

Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να συζητηθεί στις Βρυξέλλες και να ληφθούν μέτρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα από τις αρχές Ιουλίου στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Γαλλία, όπου δεκάδες πυρκαγιές έχουν κάψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Όπως επισημαίνουν επιστήμονες, το πρωτοφανές φαινόμενο η θερμοκρασία στην Αγγλία να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, πρέπει να «κρούσει» τον «κώδωνα του κινδύνου» σε όλες τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.