Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΈκτακτη Σύνοδος Ε.Ε. για την Ενέργεια: Σε τέλμα οι προσπάθειες για εξεύρεση...

Έκτακτη Σύνοδος Ε.Ε. για την Ενέργεια: Σε τέλμα οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης

Στην Έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον αναφορικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

Οι 27 υπουργοί Ενέργεια των κρατών – μελών θα κληθούν να συναποφασίσουν το ενεργειακό μέλλον της Ε.Ε. εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανίας και των κυρώσεων προς την Ρωσία.

Μπορεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να άνοιξε την στρόφιγγα του Nord Stream 1, αλλά το φυσικό αέριο που ρέει προς την Βόρεια Ευρώπη μόλις και μετά βίας φτάνει το 40% της χωρητικότητας του αγωγού.

Επομένως, η ανασφάλεια που επικρατεί εντείνεται κυρίως σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία που έχουν άμεση εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, γεγονός που επιβάλλει την λήψη νέων ενεργειακών μέτρων.

Ήδη υπάρχει η πρόταση της Γερμανίας που συνυπογράφουν και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, για μείωσε κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε όλες της χώρες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σε αυτή την πρόταση αντιδρούν οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ε.Ε. με πρώτες εκείνες των χωρών του Νότου και ειδικά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται από την κυβέρνηση της Ισπανίας η «χώρα δεν υπάρχει περίπτωση να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στην βιομηχανική παραγωγή».

Από την πλευρά της η Γαλλία, που δεν έχει άμεσα εξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο υπογραμμίζει ότι η πρόταση της Γερμανίας είναι «υπερβολική» και θα πρέπει να εξεταστεί μια άλλη λύση.

Στις χώρες που αντιδρούν αρνητικά συγκαταλέγεται και η Ελλάδα η οποία προσπαθεί να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες χωρίς να έχει επιπτώσεις από την τακτική της Ρωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις καλές προθέσεις η εξεύρεση κάποιας λύσεις κατά τη διάρκεια της σημερινής Έκτακτης Συνόδου θεωρείται ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Η Ελλάδα, που θα εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, έχει ήδη καταρτήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι αναφορικά με την πρόταση της Γερμανίας που υιοθέτησε η Κομισιόν, ο κ. Σκρέκας, είχε τονίσει ότι η Ελλάδα είναι αρνητική στην μείωση της κατανάλωσης κατά 15%, καθώς όπως είπε, ότι «το 70% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κατά συνέπεια θα προκαλούσε πολλά προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις η όποια μείωση στην κατανάλωση».

Μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια.

Η χώρα μας, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργος έχει καταρτήσει ένα πλήρες σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να κλείσουν τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου οι Ρώσοι.

Καταρχήν ενισχύεται η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, καθώς κατέπλευσε σε χρόνο ρεκόρ το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν εάν χρειαστεί επιπλέον φορτία LNG.

Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυνατότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας (Πτολεμαΐδα 5).

Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί το χειμώνα να έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου σε diesel.

Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητική και οι πάντες βρίσκονται σε επιφυλακή.

Σε ότι αφορά στο ενεργειακό κόστος, η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει νέα μέτρα στα τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου, που θα «ανακουφίσουν» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.