Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓ. Καραγιάννης: Σε τρία χρόνια κάναμε πράξη τον ΒΟΑΚ, ένα όνειρο...

Γ. Καραγιάννης: Σε τρία χρόνια κάναμε πράξη τον ΒΟΑΚ, ένα όνειρο 10ετιών για την Κρήτη

Στην πορεία υλοποίησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και άλλων κομβικών έργων για το νησί, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Σε τρία χρόνια κάνουμε πράξη ένα όνειρο δεκαετιών για την Κρήτη, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει θέληση, αφοσίωση και αποφασιστικότητα, όλα είναι δυνατά» τόνισε ο Γ. Καραγιάννης, αναλύοντας πώς εξελίσσεται το έργο του ΒΟΑΚ.

Για το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, ο υφυπουργός Υποδομών σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα έργο που μέσα σε λίγους μήνες δημοπρατήθηκε, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε ομαλά και συμβασιοποιείται και ξεκινά».

Για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ, υπάρχει ήδη προσωρινός ανάδοχος και σύμφωνα με τον Γ. Καραγιάννη «στο τελευταίο τρίμηνο του έτους τηρώντας τις δεσμεύσεις μας και το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει για τη διαγωνιστική διαδικασία το έργο θα συμβασιοποιηθεί επίσης».

Για το μεγάλο έργο της παραχώρησης Χανιά – Ηράκλειο εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και πλέον προχωρά η Β’ Φάση του Διαγωνισμού, όπου προβλέπεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών με στόχο μέσα στο 2023 να στηθούν εργοτάξια και σε αυτό το τμήμα.

«Παράλληλα, χωρίς να χάσουμε καθόλου χρόνο προχωράμε τις μελέτες για την προαίρεση του Κίσσαμος-Χανιά και τις μελέτες ανατολικότερα του Αγίου Νικολάου» συνέχισε ο Γ. Καραγιάννης.

«Παραλάβαμε μία έκθεση ιδεών»

Μάλιστα, ο υφυπουργός Υποδομών τόνισε ότι «παραλάβαμε μια μικρή ως ανύπαρκτη μελετητική ωριμότητα, με αποσπασματικές παρεμβάσεις, διάσπαρτες κατά μήκος του άξονα, χωρίς συνοχή και τις απαιτούμενες προδιαγραφές ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου και μέσα από εντατική και συστηματική δουλειά από εκατοντάδες μηχανικούς τα καταφέραμε».

«Παραλάβαμε μία έκθεση ιδεών» συνέχισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και πρόσθεσε ότι «δεν είχατε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για κανένα έργο του ΒΟΑΚ. Αν είστε περήφανοι γι’ αυτό θα σας κρίνουν οι Κρητικοί».

Παρατήρησε δε, ότι «στις σημαντικές αυτές ημέρες για την Κρήτη δεν θα έπρεπε να μπαίνουμε σε αντιπαράθεση και να δηλητηριάζουμε τους Κρητικούς με ισχυρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και έχουν μόνο στόχο να καλύψουν τη δική σας ανυπαρξία στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής σας».

Συνεχίζοντας ο υφυπουργός Υποδομών εστίασε στον σχεδιασμό που υπάρχει για τον κόμβο Καρτερού επί του ΒΟΑΚ, υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί τμήμα της Παράκαμψης Ηρακλείου η οποία έχει περιληφθεί μαζί με τις αντίστοιχες Παρακάμψεις Χανίων και Ρεθύμνου στο αντικείμενο του μεγάλου έργου Παραχώρησης».

Εξήγησε ότι αν δημοπρατούνταν ξεχωριστά «θα είχαμε το ζήτημα της πενταετίας που έχουν όλα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα μετά την ολοκλήρωσής τους, η οποία θα συνέπιπτε μοιραία με τη κατασκευή του μεγάλου έργου και αφετέρου θα είχαμε ταυτόχρονα εργοτάξια, στο ίδιο περίπου σημείο, με διαφορετικές εργολαβίες δημιουργώντας ένα τεχνικό εμπόδιο και για τα δύο έργα, της παραχώρησης και του κόμβου Καρτερού».

Πώς προχωρούν τα τρία φράγματα, Ταυρωνίτη, Μπραμιανού και Μύρτου

Ο Γ. Καραγιάννης έκανε λόγο για «επιμονή και στιβαρό σχεδιασμό» που οδήγησαν στο μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων που έχει δει η Ελλάδα και η Κρήτη ειδικότερα, τις τελευταίες δεκαετίες.

«Προχωρήσαμε σε μία σειρά μικρών και μεγάλων έργων για τη  βελτίωση της οδικής ασφάλειας του οδικού δικτύου της Κρήτης, καθώς και για την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων που απέκλειαν συχνά το οδικό δίκτυο και δυσχέραιναν την μετακίνηση κατοίκων, τουριστών αλλά και εμπορευμάτων» υπενθύμισε.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα τρία φράγματα που έχουν πάρει τον δρόμο της υλοποίησης στο νησί και συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε ο Γ. Καραγιάννης:

  • Το φράγμα Ταυρωνίτη στα Χανιά πέρασε από τη διυπουργική ΣΔΙΤ και εντός του καλοκαιριού ξεκινά η πρώτη φάση του διαγωνισμού.
  • Άμεσα προχωρά η δημοπράτηση των έργων στα φραγμάτων Μπραμιανού και Μύρτου στο Λασίθι με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαβεβαίωσε ότι «με την απαραίτητη συναίνεση τα έργα αυτά δεν θα μείνουν στα χαρτιά και θα γίνουν χρήσιμα εργαλεία για τη πρόοδο όλων των Ελλήνων».

«Γιατί σε εκείνους λογοδοτούμε, σε εκείνους οφείλουμε να επιστρέφουμε έργα και αποτέλεσμα ως αντάλλαγμα για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν. Και αυτό είναι που κάνουμε τα τρία τελευταία χρόνια στη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη» τόνισε ο Γ. Καραγιάννης κλείνοντας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας